Karo ir ekonominės suirutės apimtoje Sirijoje vyksta parlamento rinkimai

Sirijoje sekmadienį vyksta parlamento rinkimai, Damasko vyriausybei grumiantis su tarptautinėmis sankcijomis ir ekonomikos irimu po to, kai perėmė didelės dalies karo nuniokotos šalies teritorijos kontrolę.

​Sirijoje sekmadienį vyksta parlamento rinkimai, Damasko vyriausybei grumiantis su tarptautinėmis sankcijomis ir ekonomikos irimu po to, kai perėmė didelės dalies karo nuniokotos šalies teritorijos kontrolę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Sirijoje sekmadienį vyksta parlamento rinkimai, Damasko vyriausybei grumiantis su tarptautinėmis sankcijomis ir ekonomikos irimu po to, kai perėmė didelės dalies karo nuniokotos šalies teritorijos kontrolę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2020, 9:47 AM, atnaujinta Jul 19, 2020, 3:57 PM

Vyriausybės kontroliuojamose Sirijos dalyse atsidarė per 7 400 balsavimo apylinkių; pirmą kartą jų įrengta ir buvusiose opozicijos tvirtovėse, nurodė rinkimų komisija.

Daugumą 250 vietų turinčiame parlamente turėtų laimėti prezidento Basharo al Assado partija ir jos sąjungininkės. Tai jau treti rinkimai, vykstantys šalyje per pastaruosius devynerius metus nuo karo pradžios.

Rinkimų išvakarėse per Damaske driokstelėjusius du sprogimus vienas žmogus žuvo, o dar vienas buvo sužalotas, pranešė valstybinė naujienų agentūra SANA.

Dalyvauti rinkimuose buvo leista keliems partijų sąrašams, tačiau realios opozicijos tarp jų nėra. Prognozuojama, kad po rinkimų šalyje toliau viešpataus valdančioji partija „Baath“.

Sostinėje kelias savaites buvo demonstruojami pretendentų plakatai. Rinkimuose dalyvauja 1 658 kandidatai, tarp jų keli garsūs verslininkai.

Rinkimai, du kartus atidėti nuo balandžio dėl koronaviruso pandemijos, vyksta tokiu metu, kai dauguma sirų yra susirūpinę dėl sparčiai augančių pragyvenimo išlaidų.

Daugelio kandidatų programose įtrauktas pažadas kovoti su infliacija ir pagerinti konflikto nuniokotą infrastruktūrą.

„Įstatymų leidėjai turės dėti išskirtines pastangas, kad pagerintų paslaugas“, – teigė 31 metų Umaya, dirbanti odontologijos klinikoje.

Milijonai sirų, gyvenančių užsienyje, palikę savo šalį dėl karo, per kurį žuvo daugiau nei 380 000 žmonių, neturi teisės balsuoti.

Tačiau pirmą kartą balsavimas vyks vyriausybės perimtoje teritorijoje, įskaitant Rytų Gutos regioną prie Damasko ir šiaurės vakarinės Idlibo provincijos pietinę dalį.

Po virtinės karinių pergalių, pasiektų su pagrindinės sąjungininkės Rusijos pagalba, vyriausybė vėl kontroliuoja maždaug 70 proc. šalies teritorijos, skelbia padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Per praėjusius rinkimus 2016 metais rinkėjų aktyvumas siekė 57 procentus.

„Beprecedentė bado krizė“

Šių metų rinkimai vyksta Damaskui stengiantis atstatyti ekonomiką, apgriautą devynerių metų karo, Vakarų sankcijų ir finansinės krizės pasekmių kaimyniniame Libane.

Maisto kainos Sirijoje per pastaruosius metus pakilo daugiau nei 200 procentų ir dabar yra 20 kartų didesnės nei prieš karą, skelbia Pasaulio maisto programa.

JT maisto agentūra perspėjo, kad Sirijos, kur daugiau nei 80 proc. žmonių jau gyvena skurde, gyventojai dabar susiduria su „beprecedente bado krize“.

B. al Assadas šį mėnesį pažymėjo antrąjį dešimtmetį valdžioje, o prieš kelias savaites JAV įvedė naujų sankcijų Sirijai, kuriomis, be kita ko, nusitaikyta į prezidento žmoną.

Kiti prezidento rinkimai planuojami 2021 metais, o juose dalyvauti norėsiantys kandidatai turės būti užsitikrinę bent 35 parlamentarų palaikymą.

Užsienio reikalų ministras Walidas al Muallemas praėjusį mėnesį sakė, kad B. al Assadas liks valdžioje „tol, kol Sirija norės, kad jis pasiliktų“.

Ištremtoji Sirijos opozicija pavadino vykstančius rinkimus „farsu“

Ištremtoji Sirijos opozicija sekmadienį karo nuniokotos šalies teritorijoje vykstančius parlamento rinkimus pavadino „farsu“, nes juose negali dalyvauti milijonai užsienyje atsidūrusių ar opozicijos valdomose teritorijose gyvenančių sirų.

Manoma, kad visuotiniuose rinkimuose – jau trečiuose nuo prieš devynerius metus prasidėjusio pilietinio karo pradžios – daugumą 250 vietų turinčiame parlamente turėtų laimėti prezidento Basharo al Assado partija ir jos sąjungininkės.

„Režimas nevykdo [tikrų] rinkimų nuo tada, kai prieš 50 metų perėmė valdžią“, – pareiškė opozicijos lyderis Nasras al Hariri, turėdamas galvoje dieną, kai prezidentu tapo dabartinio prezidento tėvas Hafezas al Assadas.

„Viskas, kas vadinama rinkimais, tėra saugumo ir kariškių proteguojamas farsas,.. skirtas suformuoti fiktyvų parlamentą, kurį režimas naudos valdžioje esančiai gaujai palankiems įstatymams priimti“, – pareiškė N. Al Hariris.

„Viskas, kas šiandien yra pasikeitę, tėra tai, kad pusė Sirijos gyventojų buvo priversti bėgti“, – kalbėjo jis naujienų agentūrai AFP.

2011 metais brutaliomis represijomis prieš antivyriausybinių protestų dalyvius prasidėjęs pilietinis karas Sirijoje jau nusinešė daugiau kaip 380 tūkst. gyvybių ir beveik pusę visų šalies gyventojų privertė palikti savo namus.

Šiuo metu dauguma Sirijos politinės opozicijos yra atsidūrusi tremtyje, o milijonai nuo smurto į užsienį pabėgusių sirų negali balsuoti. Nesibaigiančios JT remiamos taikos derybos tarp vyriausybės ir ištremtosios opozicijos nepadėjo sustabdyti konflikto, o pastaraisiais metais vyko lygiagrečios derybos, kurioms vadovauja režimo sąjungininkė Rusija ir sukilėlių rėmėja Turkija.

Opozicijos veikėjas Obeidas Nahhas šeštadienį pareiškė, kad rinkimai tėra „akivaizdi šarada“, vykstanti jau 50 metų.

„Ilgai trunkanti diktatūra ir tironija lėmė padėtį, kai neišreiškiama liaudies daugumos nuomonė – o tai paneigia tikrąją rinkimų demokratinę reikšmę“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.