Ukraina ir JAV pradėjo bendrus karinius mokymus Juodojoje jūroje

Ukraina ir JAV pirmadienį pradėjo bendras karines jūrų pratybas Juodojoje jūroje, Vašingtonui demonstruojant norą glaudžiau bendradarbiauti su Kijevu, konfliktuojančiu su Rusija.

 Ukraina ir JAV pradėjo bendrus karinius mokymus Juodojoje jūroje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ukraina ir JAV pradėjo bendrus karinius mokymus Juodojoje jūroje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2020, 10:27 PM, atnaujinta Jul 21, 2020, 2:40 PM

Aštuonių šalių atsiųsti 26 laivai, įskaitant valdomosiomis raketomis ginkluotą JAV eskadrinį minininką „USS Porter“, dalyvavo kasmetinėse pratybose „Sea Breeze“, kurias kartu organizavo minėtos dvi valstybės.

„Juodoji jūra yra judrus vandens kelias, gyvybiškai svarbus jūrų prekybai ir stabilumui Europoje“, – mokymus komentavo JAV 6-ojo laivyno vadas admirolas Eugene'as Blackas.

„JAV, NATO sąjungininkės ir valstybės partnerės pripažįsta, kad svarbu... sklandžiai veikti kartu ir atgrasyti priešus nuo agresijos“, – pabrėžė jis.

Vašingtonas yra svarbus Ukrainos sąjungininkas, Kijevui konfliktuojant su Rusija dėl Krymo ir Maskvos palaikomų separatistų kontroliuojamų Rytų Ukrainos regionų.

Rusija 2014 metais aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, o 2018 metais rusų pajėgos buvo užėmusios tris ukrainiečių karinius laivus prie šio Juodosios jūros pusiasalio krantų.

Prasidėjusios pratybos, kurios nuo 1997 metų buvo surengtos 20 kartų, turi trukti savaitę ir dėl koronaviruso pandemijos suvaržymų vyks tik jūroje bei oro erdvėje.

Pirmadienį manevruose taip pat dalyvavo Bulgarija, Gruzija, Norvegija, Rumunija, Ispanija ir Turkija.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį tą pačią dieną apsilankė vienoje Krymo laivų statykloje, o naujienų agentūra „Interfax“ citavo rusų kariuomenės vyriausiojo vado pareiškimą, kad šalies Juodosios jūros laivynas stebi JAV laivus šiame regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.