Bulgarijos premjeras B. Borisovas atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo

Trečią kadenciją dirbantis Bulgarijos premjeras Boiko Borisovas antradienį atlaikė parlamento balsavimą dėl nepasitikėjimo, šalies gatvėse jau beveik dvi savaites tęsiantis protestams prieš korupciją, reikalaujant jo atsistatydinimo.

 Bulgarijos premjeras B. Borisovas atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Bulgarijos premjeras B. Borisovas atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2020, 2:58 PM

Opozicinių socialistų pateiktas pasiūlymas „dėl begalinės korupcijos skandalų virtinės“ surinko tik 102 balsus. Kad būtų pareikštas nepasitikėjimas premjeru, 240 vietų parlamente reikėjo surinkti mažiausiai 121 balsą.

Beveik niekas neabejojo, kad 61 metų veteranas konservatorius premjeras išlaikys valdžią savo rankose, tačiau jo bėdos tuo gali nesibaigti.

Prieš jo kabinetą jau 13 dienų iš eilės protestuojama per gatvių demonstracijas, pritraukiančias daugiausia jaunimą, kaltinantį vyriausybę užkulisiniais ryšiais su įtakingais oligarchais.

Bulgarija yra skurdžiausia ES narė, kurią NVO „Transparency International“ pripažino korupcijai neatspariausia bloko valstybe.

Siekdamas nuraminti žmonių pyktį ir patenkinti jų raginimus keisti politinę sistemą, B. Borisovas praėjusią privertė tris ministrus – finansų, ekonomikos ir vidaus reikalų – pareikšti apie pasirengimą atsistatydinti.

Tačiau po balsavimo dėl nepasitikėjimo jis atidėjo kabineto pertvarką, žadėdamas imtis net esmingesnių pokyčių.

Nepaisydamas protestų, premjeras ketina iki galo išdirbti savo trečiąją ketverių metų kadenciją. Ji baigsis ateinančių metų kovą.

Koalicinės vyriausybės taryba, sudaryta iš B. Borisovo partijos GERB ir jos dviejų mažų nacionalistinių partnerių, turėtų susitikti šią savaitę ir aptarti galimus būdus išeiti iš dabartinės politinės krizės, visuomeninei televizijai BNT sakė aukšto rango narys Valerijus Simeonovas.

B. Borisovas nedalyvavo parlamento balsavime, nes dar nebuvo sugrįžęs iš Briuselio, kur anksti antradienį pasibaigė ilgos derybos. Per jas ES lyderiai susitarė dėl 750 mlrd. eurų atsigavimo nuo COVID-19 sukeltos krizės paketo ir ES septynerių metų biudžeto.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše B. Borisovas džiūgavo dėl „Bulgarijos lėšų padidėjimo milijardu eurų pagal naująjį ES biudžetą“.

Keli šimtai protestuotojų anksti buvo susirinkę prie parlamento rūmų, kur skandavo „mafija“, „atsistatydink“ ir „Borisovas daro gėdą“.

Tačiau analitikai atkreipia dėmesį, kad prieš beveik dvi savaites prasidėję ir kasdien rengiami protestai ir eismo blokados pradeda išsekti.

Į vėlai pirmadienį organizuotą demonstraciją susirinko apie 3 tūkst. žmonių, palyginti su daugiau nei 10 tūkst. prieš savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.