Maskvos draugus Briuselis gali paskelbti teroristais

Izraelis ir jo sąjungininkai tęsia kovą su Libaną valdančia „Hezbollah“, o į tą kovą įsijungia ir Lietuvos politikai. Kartu su kitų šalių kolegomis jie ragina Europos Sąjungą (ES) paskelbti „Hezbollah“ teroristine organizacija – teroristiniu laikyti ne tik vadinamąjį karinį, bet ir politinį šios organizacijos sparnus.

Izraelis ir jo sąjungininkai tęsia kovą su Libaną valdančia „Hezbollah“, o į tą kovą įsijungia ir Lietuvos politikai. Kartu su kitų šalių kolegomis jie ragina Europos Sąjungą (ES) paskelbti „Hezbollah“ teroristine organizacija – teroristiniu laikyti ne tik vadinamąjį karinį, bet ir politinį šios organizacijos sparnus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelis ir jo sąjungininkai tęsia kovą su Libaną valdančia „Hezbollah“, o į tą kovą įsijungia ir Lietuvos politikai. Kartu su kitų šalių kolegomis jie ragina Europos Sąjungą (ES) paskelbti „Hezbollah“ teroristine organizacija – teroristiniu laikyti ne tik vadinamąjį karinį, bet ir politinį šios organizacijos sparnus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2020, 12:30 PM

Teroristine organizacija „Hezbollah“ yra paskelbusios JAV, jos veikla neseniai buvo uždrausta ir Vokietijoje. Tuo tarpu Rusija ne tik nelaiko Irano įtakojamos grupuotės teroristine, tačiau kartu su ja ir Irano pajėgomis Sirijoje ginklu gina tenykštį Basharo Al-Assado režimą, palaiko intensyvius politinius ryšius.

Šiomis dienomis organizacija „Transatlantiniai Izraelio draugai“, vienijanti Vakarų politikus abipus Atlanto, paskelbė specialų kreipimąsi į ES vadovybę bei aukščiausius jos pareigūnus. Kreipimąsi pasirašė 237 Europos parlamento, ES šalių narių parlamentų ir JAV Kongreso nariai, Izraelio politikai. Tarp signatarų – ir Lietuvos europarlamentarai Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė, Petras Auštrevičius, Seimo nariai Eugenijus Gentvilas, Rūta Miliūtė, Žygimantas Pavilionis, Emanuelis Zingeris.

„Mes, įstatymų leidėjai abipus Atlanto ir iš visų politinių partijų, raginame ES pripažinti visą „Hezbollah“ teroristine organizacija. Po 2012 m. Bulgarijoje įvykusio savižudžio sprogdinimo išpuolio, per kurį žuvo šeši žmonės, ES uždraudė tik „Hezbollah“ vadinamąjį karinį sparną, tačiau nesiėmė sustabdyti šios teroristų grupuotės pasinaudojant visa savo sankcijų mechanizmo galia.

Todėl raginame ES liautis klaidingai skirti „karinius“ ir „politinius“ ginklus – skirtumą, kurio pati „Hezbollah“ nepripažįsta – ir uždrausti visą organizaciją. Tai – mirtiniausia Irano režimo įgaliotinė, kuri valdo pasaulinį teroristų tinklą, keliantį grėsmę ne tik kaimyninėms, bet ir Vakarų demokratinėms valstybėms“, – skelbiama kreipimęsi.

Politikai primena, kad vien Vokietijoje, „Hezbollah“ vis vierna turi per 1000 narių, kurie laisvai renka lėšas savo veiklai, kurios vienas iš pagrindinių tikslų – sunaikinti Izraelį. Kitas tikslas – destabilizuoti Vakarų demokratijas iš vidaus.

„Tai aiškiausiai parodo „Hezbollah“ metiniai „Quds dienos“ maršai, per kuriuos raginimai sunaikinti žydų valstybę atkartoja tamsiausius Europos istorijos puslapius. „Hezbollah“, įkurta ir finansuojama Teherano bei išlaikoma pasitelkiant organizuotą nusikalstamumą, laiko Libaną savo iranietiško revoliucijos plano įkaite. Be to, ji skleidžia smurtą ir baimę visame regione.

„Hezbollah“ bendradarbiauja su kruvinu B.Al-Assado režimu ir prisideda prie siaubingų karo nusikaltimų, per kuriuos nužudyta, suluošinta ir išginta milijonai sirų. Grupuotė ruošia ir tiekia ginklus šiitų karinėms pajėgoms Jemene ir Irake. Pažeisdama JT Saugumo tarybos rezoliuciją Nr. 1701, „Hezbollah“ persiginklavo iki dantų ir išlieka nepriklausoma karine grupuote Libane. Ji naudojasi savo civiliais gyventojais kaip gyvaisiais skydais, kad pridengtų maždaug 150.000 raketų, nukreiptų į Izraelio civilius“, – dėstoma kreipimęsi.

Kreipimęsi atmetami tokio draudimo priešininkų argumentai, kad tai pakenktų santykiams su Libano valstybe, nors ir patys Libano demokratinės opozicijos nariai vadina „Hezbollah“ valstybe valstybėje.

„Hezbollah“ uždraudimas nedestabilizuos šalies, kaip kartais klaidingai tvirtinama. Visai priešingai. Vienintelis būdas pasiekti tikrą ekonominį ir politinį Libano stabilumą – panaikinti „Hezbollah“ viešpatavimą šioje šalyje. Narsūs Libano žmonės, dalyvaujantys protestuose prieš korupciją ir politinį smurtą, garsiai skelbia, kad „Hezbollah“ – tai „valstybė valstybėje“.

Jie nusipelno mūsų visiškos paramos. ES draudimas, nukreiptas prieš Irano įgaliotinę, padės sustiprinti šias demokratines jėgas. , kuri kovoja už demokratiją, žmogaus teises ir taisyklėmis pagrįstą tarptautinę tvarką, turėtų panaudoti savo galią ir aiškiai įspėti „Hezbollah“, – teigia politikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.