Baltarusija reikalauja Maskvos pasiaiškinti dėl šalyje sulaikytų 32 „Wagner“ samdinių Iškviesti Rusijos ir Ukrainos ambasadoriai

Baltarusijos tarnybos naktį į trečiadienį netoli Minsko sulaikė 32 užsienio privačios karinės kompanijos „Wagner“ kovotojus rusus, o dar vienas asmuo buvo sulaikytas šalies pietuose, pranešė valstybinė naujienų agentūra „BelTA“, remdamasi teisėsaugos informacija.

Baltarusijos prezidentas reikalauja Maskvos pasiaiškinti dėl „kovotojų“.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Baltarusijos prezidentas reikalauja Maskvos pasiaiškinti dėl „kovotojų“.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Baltarusijos teisėsauga pranešė, kad šiąnakt prie Minsko sulaikė 32 Rusijos grupuotės „Wagner“ samdinius, praneša Baltarusijos naujienų agentūra „BelTA“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos teisėsauga pranešė, kad šiąnakt prie Minsko sulaikė 32 Rusijos grupuotės „Wagner“ samdinius, praneša Baltarusijos naujienų agentūra „BelTA“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-07-29 15:24, atnaujinta 2020-07-29 23:56

Pasak agentūros, teisėsauga sužinojo apie daugiau kaip 200 kovotojų, atvykusių į Baltarusiją destabilizuoti padėties prieš kitą mėnesį vyksiančius prezidento rinkimus.

„Šiandien naktį... [Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai] sulaikė 32 žmones, – sakoma agentūros pranešime. – Be to, dar vienas žmogus buvo aptiktas ir sulaikytas šalies pietuose. Dėl minimų asmenų Tyrimų komitetas vykdo patikrinimą.“

Agentūra nepaaiškino, kur yra likę kovotojai.

„Kiekvienas iš tų rusų turėjo nedidelį rankinį bagažą, o visi jie – tris didelius sunkius lagaminus, kuriuos į transporto priemonę krovė keli vyrai“, – praneša agentūra.

Ji nurodė, kad naktį į liepos 25-ąją į Minską atvykusių asmenų grupė apsistojo viename viešbutyje, o liepos 27-ąją persikėlė į vieną sanatoriją Minsko rajone.

„Remiantis sanatorijos administracija, atvykėliai atkreipė į save dėmesį dėl nebūdingo rusų turistams elgesio ir vienodos kariško stiliaus aprangos. Alkoholio nevartojo, pasilinksminimo vietose nesilankė, laikėsi nuošaly, stengdamiesi neatkreipti į save dėmesio. Nedidelėmis grupėmis jie atidžiai ištyrinėjo sanatorijos teritoriją ir apylinkes“, – sakoma pranešime.

„BelTA“ taip pat paskelbė 33 „sulaikytų Rusijos piliečių“ pavardžių sąrašą.

Baltarusijos televizija parodė kelis rusiškus pasus, esą priklausančius sulaikytiesiems.

Baltarusijos tyrimų komiteto atstovė Julija Gončarova patvirtino, kad buvo sulaikyta Rusijos piliečių, bet detaliau komentuoti atsisakė.

Rusijos ambasada Baltarusijoje padėties kol kas nekomentuoja ir sako dar negavusi oficialios informacijos iš baltarusių pareigūnų.

Anksčiau Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka perspėjo, kad šiais laikais „karai prasideda nuo gatvių protestų“, dalyvaujant privačioms karinėms kompanijoms (PKK).

„Valstybės sekretorius [Andrejus Ravkovas] teisingai pasakė, kad visokie karai dabar prasideda nuo gatvės protestų, demonstracijų, paskui „maidanų“. Į „maidaną“, jei nėra savųjų (pas mus mažai „maidanuotų“), jie bus pritraukti iš išorės. Tai profesionalūs kariškiai, banditai, kurie specialiai rengiami, daugiausia PKK, visame pasaulyje. Jie uždirba daug pinigų iš provokacijų tam tikrose valstybėse“, – sakė prezidentas.

Toks pranešimas pasirodė likus mažiau nei dviem savaitėms iki Baltarusijos prezidento rinkimų, kuriuose 65-erių A. Lukašenka sieks šeštos kadencijos valstybės vadovo poste, nepaisydamas augančio nepasitenkinimo.

Artėjant balsavimui buvo suimti iššūkį prezidentui A. Lukašenkai per rugpjūčio 9-osios rinkimus siekę mesti buvęs bankininkas Viktoras Babaryka ir populiarus tinklaraštininkas Sergejus Tichanovskis. Be to, Baltarusijos lyderis kaltino kai kuriuos savo kritikus bendrininkaujant su Rusija.

Rusija yra artimiausia politinė ir ekonominė Baltarusijos sąjungininkė, tačiau jų santykiai kartais tampa įtempti.

Pastaraisiais metais Minskas buvo vis labiau spaudžiamas suartėti su Maskva, tačiau A. Lukašenka atmetė idėją dėl visaverčio šalių suvienijimo.

„Wagner“ – mįslinga rusų samdinių organizacija, kurią, kaip pranešama, kontroliuoja Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas. Manoma, kad tūkstančiai „Wagner“ kontraktininkų remia Maskvos interesus įvairiuose konfliktuose užsienyje, įskaitant Siriją, Ukrainą ir Libiją.

Baltarusijos prezidentas reikalauja Maskvos pasiaiškinti dėl „kovotojų“

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka trečiadienį pareikalavo Maskvos pateikti paaiškinimus, Minskui prieš artėjančius valstybės vadovo rinkimus sulaikius per 30 „rusų kovotojų“.

„Jeigu jie, kaip suprantu, Rusijos piliečiai, juos apklausė, reiškia, reikia nedelsiant kreiptis į atitinkamas Rusijos Federacijos struktūras, kad jos paaiškintų, kas vyksta“, – sakė A. Lukašenka per skubiai sušauktą vyriausybės posėdį.

Prezidentą cituoja valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

A. Lukašenka sakė, kad 33 Rusijos piliečių sulaikymą laiko ypatingu įvykiu ir pavedė Valstybės saugumo komiteto pirmininkui Valerijui Vakulčikui kreiptis į Rusijos institucijas, kad šios paaiškintų, „kas vyksta“.

Komentuodamas incidentą Baltarusijos prezidentas apkaltino rusus turėjus „nešvarių ketinimų“.

„Stebiu rusų reakciją. Jie teisindamiesi jau kalba, esą vos ne mes patys juos čia ir atvežėme. Žinoma, juk reikia kažkaip pateisinti savo nešvarius ketinimus. Todėl labai prašyčiau, kad šioje situacijoje ir su šiuo įvykiu viskas būtų absoliučiai atvira ir sąžininga“, – sakė A. Lukašenka.

Agentūra „BelTA“, remdamasi teisėsaugos informacija, pranešė, kad sulaikytieji yra privačios karinės kompanijos „Wagner“ nariai.

Pastarasis įvykis yra naujausias netikėtas posūkis Baltarusijos prezidento rinkimų kampanijoje, per kurią A. Lukašenka prieš rugpjūčio 9-ąją įvyksiantį balsavimą jau pasiuntė už grotų savo pagrindinius varžovus.

Kalbėdamas skubiai sušauktame savo saugumo tarybos posėdyje A. Lukašenka pabrėžė, kad nenori „juodinti“ Rusijos, tačiau pridūrė, jog labai svarbu, kad Maskva prisipažintų.

„Jeigu jie kalti, turi garbingai išeiti iš šios situacijos“, – sakė prezidentas.

Kremliaus politiką palaikantis rašytojas Zacharas Prilepinas, kovojęs Maskvos remiamų separatistų gretose Ukrainos rytuose, sakė pažįstantis kai kuriuos iš Baltarusijoje sulaikytų vyrų.

Socialiniame tinkle „Facebook“ jis rašė, kad Baltarusija šiems kovotojams tikriausiai buvo tranzitinis punktas vykstant į „kažkokią kitą vietą“.

Baltarusija, skirtingai nuo Rusijos, dėl koronaviruso pandemijos neįvedė karantino ir vykdo skrydžius įprastine tvarka.

Baltarusijos URM dėl sulaikytų „kovotojų“ kviečia Rusijos ir Ukrainos ambasadorius

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija kviečia Rusijos ir Ukrainos ambasadorius dėl 32 Rusijos piliečių „kovotojų“ sulaikymo, trečiadienį pranešė Saugumo tarybos valstybės sekretorius Andrejus Ravkovas.

„Klausimai yra susiję su Užsienio reikalų ministerijos darbu siunčiant prašymus ir kvietimus tiek Rusijos Federacijos, tiek Ukrainos ambasadoriams tam tikriems paaiškinimams ir diskusijoms“, – sakė A. Ravkovas trečiadienį. Jį cituoja valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

„Jau dabar, remiantis turima informacija, pagrįsta šių žmonių apklausų rezultatais, apie 14 tų žmonių buvo užfiksuoti Donbase... Todėl kviečiamas ir Ukrainos ambasadorius“, – pridūrė A. Ravkovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.