Libaniečiai prašo E. Macrono paramos nuverčiant vyriausybę

Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui lankantis sprogimų suniokotame Beirute, įtūžę žmonės reikalavo jo paramos nuverčiant Libano vyriausybę. „Padėkite mums!“ ir „Revoliucija!“ skandavo jie ketvirtadienį per E. Macrono apsilankymą krikščioniškame Gemmayzės kvartale. Daugelis libaniečių taip pat šaukė: „Tauta nori režimo nuvertimo!“

 E. Macronui lankantis Beirute, libaniečiai prašė jo paramos nuverčiant vyriausybę.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 E. Macronui lankantis Beirute, libaniečiai prašė jo paramos nuverčiant vyriausybę.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2020, 5:57 PM

E. Macronas ragino Libano vyriausybę imtis reformų, kovoti su korupcija ir apskritai „pakeisti sistemą“. Kartu jis agitavo suteikti tarptautinę paramą šaliai.

Du galingi sprogimai antradienio vakarą sudrebino miestą. Naujausiais duomenimis, žuvo mažiausiai 137 žmonės ir daugiau kaip 5 000 buvo sužeisti, dar dešimtys laikomi dingusiais. Iki 300 000 gyventojų neteko namų, pusė Beiruto sugriauta arba apgadinta.

Daugelis libaniečių dėl katastrofos kaltina vyriausybės ir žinybų nekompetenciją bei korupciją. Oficialiais duomenimis, sprogo milžiniškas kiekis amonio nitrato, kuris daug metų nesaugiai buvo sandėliuojamas uoste. Didelę ekonominę krizę išgyvenančioje šalyje jau prieš tai vis vyko masiniai protestai.

E. Macroną tarptautiniame Beiruto oro uoste pasitiko libanietis kolega Michelis Aounas. Prancūzijos vadovas žadėjo paramą Libanui: „Mes ateinančiomis dienomis padėsime suorganizuoti pagalbą Prancūzijos ir Europos lygiu“.

Tačiau jis esą čia ir todėl, „kad pradėtų naują politinę iniciatyvą“, – kalbėjo E. Macronas. Jis reikalavo „neišvengiamų reformų“, nes priešingu atveju esą šalies žlugimas tęsis. „Mes žinome, kad krizė čia rimta ir be sprogimo“, – pridūrė prezidentas. Ir dėl to esą atsakomybė tenka ir dabartinei valdžiai.

Jis norįs pasiūlyti „naują paktą“ politiniam Libanui, vėliau Beirute sakė E. Macronas, turėdamas omenyje planuojamus pokalbius su vyriausybės atstovais.

Libanas anksčiau buvo Prancūzijos protektoratas. E. Macronas yra pirmasis užsienio šalies vadovas, apsilankęs Beirute po sprogimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.