Ukrainos prezidentas ragina Baltarusijos valdžią ir protestuotojus vesti dialogą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ragina baltarusius parodyti toleranciją, kantrybę, atsisakyti smurto gatvėse ir pradėti platų dialogą, kad būtų rasta išeitis iš krizinės situacijos, susiklosčiusios šalyje, kai buvo paskelbti preliminarūs Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatai.

​Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ragina baltarusius parodyti toleranciją, kantrybę, atsisakyti smurto gatvėse ir pradėti platų dialogą, kad būtų rasta išeitis iš krizinės situacijos, susiklosčiusios šalyje, kai buvo paskelbti preliminarūs Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ragina baltarusius parodyti toleranciją, kantrybę, atsisakyti smurto gatvėse ir pradėti platų dialogą, kad būtų rasta išeitis iš krizinės situacijos, susiklosčiusios šalyje, kai buvo paskelbti preliminarūs Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2020, 1:04 PM

„Mūsų kaimynai baltarusiai šiuo metu išgyvena nelengvus laikus. Jie bando nustatyti savo tolesnės raidos kryptį. Ir tai labai nelengva. Jau akivaizdu, kad toli gražu ne visi šalyje sutinka su paskelbtais preliminariais rinkimų rezultatais. O, kaip žinoma, bet koks legitimumas kyla tik iš visuomenės pasitikėjimo. Tik iš pasitikėjimo. Tokio masto abejonės – tiesus kelias į prievartą, konfliktą, visuomenės protestą, kuris stiprėja. Būtent tai dabar ir stebime“, – pirmadienį ryte socialiniame tinkle „Facebook“ parašė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas paragino kaimynus parodyti maksimalią toleranciją, kantrybę ir atsisakyti smurto gatvėse.

„Raginame vesti maksimaliai atvirą, nors ir sudėtingą, dialogą, nes tik platus dialogas leis užtikrinti Baltarusijos Respublikos piliečiams išėjimą iš sudėtingos krizinės situacijos ir sąžiningai apsvarstyti tolesnius žingsnius bei visuomenės sąveikos formas“, – rašė V. Zelenkis.

Prezidentas pabrėžė, kad tik visų šalių savitarpio supratimas leis išsaugoti šalies nepriklausomybę ir užtikrins jos tolesnį judėjimą į laisvę ir demokratiją.

„Priešingu atveju smurto eskalacija stiprės, o tai sukelti labai skaudžių pasekmių. Mano požiūriu, dabar tokiu dialogu turėtų būti suinteresuotos abi šalys – ir vyriausybė, ir protestuojanti visuomenė“, – rašė V. Zelenskis.

Anot jo, Baltarusijos valdžia turi griežtai laikytis civilizuoto pasaulio visuotinai pripažįstamų demokratijos standartų ir pasistengti užtikrinti savo piliečiams jo teises ir laisves. Tik tokiu būdu, pasak V. Zelenskio, galima išsaugoti viltį, kad krizė bus įveikta.

Ukraina ir aš asmeniškai suinteresuoti, kad Baltarusija būtų išties nepriklausoma ir demokratinė valstybė su stipria ekonomika ir stabiliais visuomenės santykiais. Baltarusija – mūsų artimiausia kaimynė, todėl mums ne vis vien, kas ten vyksta ir kas bus su mūsų draugais toliau“, – pridūrė Ukrainos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.