Generolo majoro laipsnį gavęs Čečėnijos lyderis imasi veiksmų – iš Maskvos varys tautiečius banditus

Maskva atsikrato čečėnų tautybės banditų. Šiai akcijai vadovauja Čečėnijos Respublikos lyderis Ramzanas Kadyrovas, neseniai gavęs generolo majoro laipsnį.

R.Kadyrovas yra vienas iš labiausiai apdovanotų Rusijos regionų vadovų.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
R.Kadyrovas yra vienas iš labiausiai apdovanotų Rusijos regionų vadovų.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“ , Maskva

Aug 11, 2020, 9:44 AM, atnaujinta Oct 19, 2020, 10:00 AM

Prieš kelias savaites Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išleido įsaką, kuriuo R.Kadyrovui suteikė karinį Rusijos gvardijos (anksčiau tai buvo vidaus kariuomenė. – Aut.) generolo majoro vardą.

V.Putinas asmeniškai paskambino R.Kadyrovui, kad perskaitytų įsaką ir jį pasveikintų.

„Tai – aukštas įvertinimas, kuris labai svarbus“, – pareiškė Čečėnijos vadovas.

Anksčiau R.Kadyrovas gavo Rusijos didvyrio vardą, buvo apdovanotas Garbės, Didvyriškumo, „Už nuopelnus Tėvynei“ ordinais, medaliu „Už pasižymėjimą saugant visuomeninę tvarką“, turi ir kitų apdovanojimų.

Rusijos žiniasklaidos vertinimu, dabar R.Kadyrovas yra vienas labiausiai apdovanotų iš visų 84 Rusijos regionų vadovų. Bet jis nekart yra pareiškęs, jog aukščiausiu laiko V.Putino pėstininko vardą.

Gavęs „Rosgvardija“ generolo majoro antpečius R.Kadyrovas dar kartą tai patvirtino: „Dar kartą kartoju, kad esu ištikimas mūsų prezidento pėstininkas, pasirengęs įvykdyti visus sudėtingiausius įsakymus ir darbus bet kokiame žemyne.“

Čečėnų bendruomenė yra viena jauniausių ir greičiausiai augančių pasaulio diasporų. Jai priklauso keletas šimtų tūkstančių žmonių, ji pasižymi dideliu susitelkimu.

 

Remiantis oficialiais duomenimis, Europoje gyvena apie 200 tūkst. čečėnų, maždaug trečdalis – Prancūzijoje, Austrijoje – daugiau negu 50 tūkst., Vokietijoje – apie 40 tūkst.

Pačioje Čečėnijos Respublikoje gyventojų yra apie 1,5 mln.

Bet kol kas „sudėtingiausiu darbu“ R.Kadyrovas nusprendė užsiimti Rusijos sostinėje.

Jo nurodymu iš Maskvos į Grozną buvo deportuoti daugiau negu šimtas jaunų čečėnų, kurie sostinėje pasižymėjo viešosios tvarkos pažeidimais ir narkotikų vartojimu.

„Jie dirbs sunkiausią darbą respublikoje. Kiekviename rajone policijos viršininkas paims į savo globą po vieną jaunuolį, o tėvai turės kontroliuoti, kad jie neišvyktų ir nesislapstytų.

Mes taip elgiamės tik rodydami pavyzdį kitiems“, – per Grozne įvykusį specialų susirinkimą kalbėjo Čečėnijos Respublikos deputatas Valstybės Dūmoje Adamas Delimchanovas.

A.Delimchanovas pridūrė, jog Čečėnijos prezidentui R.Kadyrovui nuolat rašo apie jaunus čečėnus, darančius teisės pažeidimų už respublikos ribų. Ir tai verčia čečėnų valdžią imtis būtinų priemonių.

„Jūs esate tiesiog armija – 100 žmonių.

Kasdien socialiniuose tinkluose respublikos vadovui rašoma apie tokių kaip jūs nusižengimus. Jūs atstovaujate čečėnų tautai, tačiau nederamais poelgiais kompromituojate čečėno, musulmono, vardą, o mes to negalime leisti“, – tvirtino A.Delimchanovas.

Šis politikas kažkada buvo asmeninis čečėnų lauko vado Salmano Radujevo vairuotojas.

2009-aisiais R.Kadyrovas pavadino A.Delimchanovą žmogumi, kuris gali jį pakeisti respublikos vadovo poste.

Komentuodamas šią dabartinės Čečėnijos vadovybės akciją daugelis Rusijos žiniasklaidos priemonių primena, jog dar prieš keletą metų čečėnų banditizmas kėlė didžiausią siaubą Maskvoje ir kituose didžiausiuose šalies miestuose.

Pastaruoju metu tokios naujienos buvo pritilusios, o Maskvos aukštosiose mokyklose labai padidėjo čečėnų studentų dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.