M. Pompeo išteisintas dėl ginkluotės pardavimo Saudo Arabijai

Vidaus tyrimas išteisino JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo dėl pažeidimų vykdant ginčijamą ginkluotės pardavimą Saudo Arabijai, pirmadienį pranešė vienas Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas.

​Vidaus tyrimas išteisino JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo dėl pažeidimų vykdant ginčijamą ginkluotės pardavimą Saudo Arabijai, pirmadienį pranešė vienas Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Vidaus tyrimas išteisino JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo dėl pažeidimų vykdant ginčijamą ginkluotės pardavimą Saudo Arabijai, pirmadienį pranešė vienas Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-08-11 15:27

Tyrimo ataskaita kol kas nepaskelbta.

M. Pompeo buvo kaltinamas piktnaudžiavęs įgaliojimais, kai pasitelkė miglotą nepaprastosios padėties procedūrą, kad pernai gegužę Saudo Arabijai ir kitoms Vašingtono sąjungininkėms regione skubos tvarka būtų parduota 8,1 mlrd. JAV dolerių (6,9 mlrd. eurų) vertės ginkluotės, nors tam nepritarė Kongresas.

Generalinio inspektoriaus tyrimo ataskaitoje rašoma, kad Valstybės departamentas „veikė laikydamasis įstatymų ir nebuvo nustatyta jokių pažeidimų administracijai taikant nepaprastosios padėties įgaliojimus, kuriuos numato ginklų eksporto kontrolės aktas“, žurnalistams sakė aukšto rango pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Pareigūnas nenurodė, kada bus paskelbta ataskaita, tačiau Valstybės departamentas išplatintame pranešime pateikė jos ištraukų.

Kongresas siekė blokuoti ginkluotės pardavimą, norėdamas pareikšti protestą dėl Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo 2018 metų spalį.

JAV dienraščio „The Washington Post“ skiltininkas, kadaise laikytas karališkosios šeimos aplinkos žmogumi, tačiau vėliau tapęs Rijado kritiku, buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule, o jo kūnas – sukapotas. JAV žvalgybos tarnybos su jo nužudymu susiejo karalystės sosto įpėdinį princą Mohammedą bin Salmaną.

Tuometinis Valstybės departamento generalinis inspektorius Steve'as Linickas tyrė M. Pompeo 2019 metų sprendimą paskelbti nepaprastąją padėtį, leidusią prezidento Donaldo Trumpo administracijai parduoti ginkluotę Saudo Arabijai apeinant Kongresą, kurio nariai tuo metu reiškė pasipiktinimą dėl civilių aukų per Rijado vadovaujamą puolimą Jemene.

S. Linickas taip pat tyrė kaltinimus, esą M. Pompeo ir jo žmona prašydavo Valstybės departamento darbuotojų atlikti asmeninius pavedimus – pavyzdžiui, pavedžioti jų šunį arba paimti iš valyklos drabužius.

D. Trumpas šių metų gegužę rekomendavus M. Pompeo atleido S. Linicką iš pareigų.

S. Linicko įpėdinis Stephenas Akardas praėjusią savaitę netikėtai atsistatydino, jo biurui baigiant rengti ataskaitą apie M. Pompeo ir ginkluotės pardavimo sandorio.

Tąsyk Valstybės departamentas tik nurodė, kad S. Akardas „po daugelio metų viešosios tarnybos grįžta į privatų sektorių“.

S. Akardas anksčiau ilgą laiką dirbo viceprezidento Mike'o Pence'o padėjėju. Jo paskyrimas generaliniu inspektoriumi daugelio laikytas D. Trumpo administracijos siekiu užsitikrinti šiose pareigose jai draugišką veikėją.

Valstybės departamento išplatintame pranešime rašoma, jog tyrimo metu buvo prieita prie išvados, kad M. Pompeo nepaprastosios padėties procedūrą panaudojo laikydamasis Ginkluotės eksporto kontrolės akto.

Anot ataskaitos, viskas buvo atlikta tinkamai, laikantis visų reikalavimų.

Valstybės departamentas taip pat nurodė, kad tą pačią nepaprastosios padėties procedūrą yra panaudoję penki iš septynių pastarųjų JAV prezidentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.