Europos Sąjunga smerkia Varšuvos brutalumą prieš LGBT narius

Brutalų 48 LGBT demonstracijos dalyvių sulaikymą bei išrengimą nuogai ir nurodymą daryti pritūpimus negailestingai sukritikavo Vakarų žiniasklaida bei ES Žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatowic. Pastaroji kreipėsi į Lenkijos vyriausybę, jog paleistų į laisvę Margo vardu prisistatantį LGBT aktyvistą Michalą Sz., kurio areštas ir sukėlė jo bendraminčių demonstraciją.

 ​Brutalų 48 LGBT demonstracijos dalyvių sulaikymą bei išrengimą nuogai ir nurodymą daryti pritūpimus negailestingai sukritikavo Vakarų žiniasklaida bei ES Žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatowic. Pastaroji kreipėsi į Lenkijos vyriausybę, jog paleistų į laisvę Margo vardu prisistatantį LGBT aktyvistą Michalą Sz., kurio areštas ir sukėlė jo bendraminčių demonstraciją.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 ​Brutalų 48 LGBT demonstracijos dalyvių sulaikymą bei išrengimą nuogai ir nurodymą daryti pritūpimus negailestingai sukritikavo Vakarų žiniasklaida bei ES Žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatowic. Pastaroji kreipėsi į Lenkijos vyriausybę, jog paleistų į laisvę Margo vardu prisistatantį LGBT aktyvistą Michalą Sz., kurio areštas ir sukėlė jo bendraminčių demonstraciją.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Aug 14, 2020, 9:48 AM, atnaujinta Oct 19, 2020, 9:59 AM

Konflikto istorija yra tokia. Radikali katalikiška organizacija „Fundacija Pro“ prieš du metus inicijavo LGBT juodinimo akciją. Organizacija išnuomojo kelis nedideles krovinines mašinas, apklijavo jas LGBT šmeižiančiais plakatais ir pasiųsdavo važinėtis šalia gėjų paradų.

LGBT remianti organizacija „Tolerado“ pasiskundė Gdansko teisme, ir šis uždraudė minėtų mašinų akciją. Teismas pripažino, jog ant mašinų esančių plakatų teiginiai, jog gėjai ir lesbietės gyvena trumpiau, o gėjai tuo pačiu yra pedofilai ir vaikų prievartautojai yra šmeižikiški ir negali būti demonstruojami.

Po teismo sprendimu pasirašė ir garsiausias šalies seksologas Zbigniewas Levas Starowiczius, pareiškęs, jog pedofilijos ir homoseksualizmo negalima tapatinti. Nepaisant teismo nuosprendžio, mašinos su tais plakatais toliau važinėjosi po miestus, o per LGBT paradus jas saugodavo policininkai.

Prokuratūrai nereaguojant į daugybę LGBT atstovų skundų, organizacijos „Stop nesąmonėm“ aktyvistė Margo peiliu subadė vienos Varšuvos centre stovėjusios tokios mašinos padangas, nuplėšė nuo jos plakatus ir parvertė ant žemės atskubėjusį vairuotoją.

Margo žinojo, kad katalikiškos organizacijos dėl mašinos suniokojimo ir vairuotojo užpuolimo kreipsis į teismą, tačiau pati nufilmavo viską ir paviešino internete. Todėl pareigūnai neturėjo problemų nustatyti ir surasti kaltininkę.

Tokiais atvejais, kai įvykio kaltininkas yra žinomas, prokuratūra paprastai apsiriboja reikalavimu neišvykti iš šalies ir iki nuosprendžio paskelbimo žmogus paliekamas laisvėje. Tačiau šį kartą prokuratūra nusprendė areštuoti Margo dviem mėnesiams.

Toks prokuratūros sprendimas papiktino LGBT bendruomenę bei opozicines partijas. Šios priminė, jog prokuratūra neareštuoja asmenų, užpuolančių LGBT aktyvistus bei opozicionierius.

LGBT bendruomenė surengė solidarumo su Margo demonstraciją, ir užblokavo policijos mašiną, kuria buvo ketinama Margo vežti į areštinę. Nors proteste dalyvavo Seimo nariai opozicionieriai, policija panaudojo brutalią jėgą, demonstrantus vartė ant žemės ir suėmė 48 asmenis.

Valdžios nurodymą klusniai vykdžiusi policija areštavo ir kelis niekuo dėtus asmenis, net vieną užsienietį, kurie buvo sustoję pažiūrėti demonstracijos. Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis policijos veiksmus pavadino „sukrečiamai neproporcionaliais“.

Tinklapio „Onet“ politikos apžvalgininko Andrzejaus Stankiewicziaus teigimu, konfliktą su LGBT ir ES komisare D.Mijatowic specialiai provokuoja Teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro.

Toks konfliktas ministrui esą yra reikalingas konkuruojant su premjeru Mateuszu Morawieckiu dėl įtakos valdančiojoje Teisės ir teisingumo partijoje (TTP). Partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis paskelbė, jog rudenį įvyks vyriausybės reforma, ir kelios ministerijos bus apjungtos.

Į vyriausybę kartu su TTP įeinančios nedidelės dešiniosios „Solidarios Lenkijos“ lyderis Z.Ziobro savo svarbą esą siekia parodyti kurdamas geležinio prokuroro, negailestingo opozicijai, įvaizdį. Tokiu būdu Z.Ziobro esą siekia neutralizuoti vis didėjančią premjero, ekonomisto M.Morawieckio įtaką.

Anot A.Stankiewicziaus, hiperbolizuodamas LGBT grėsmę ir kurstydamas su ja konfliktą Z.Ziobra užsitikrina Bažnyčios paramą, ir tampa nepašalinamas.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ tvirtina, jog už įstatymų pažeidimus visi privalo būti baudžiami vienodai. Z.Ziobro valdoma prokuratūra tuo tarpu vienaip vertina TTP rėmėjų prasižengimus, o kitaip opozicijos.

Prokuratūra atsisakė areštuoti ir kelti bylą dešiniesiems radikalams už tai, jog šie Varšuvoje sumušė tris moteris, kurios stovėjo ant šaligatvio ir laikė protesto plakatus per nacionalistų maršą. Nenubausti liko ir penki dešinieji radikalai, kurie Radome per opozicijos demonstraciją sumušė vieną jos dalyvį.

Tokius prokuratūros veiksmus kritikavo Helsinkio žmogaus teisių organizacija, o politologai spėja, kad valdantieji tokiu būdu siekia padrąsinti savo šalininkus ir įbauginti opoziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.