Venesuela nuteisė 15 asmenų už dalyvavimą nepavykusiame „įsiveržime“

Venesuela penktadienį nuteisė 15 asmenų ilgesnio kaip 20 metų laisvės atėmimo bausmėmis už dalyvavimą nepavykusiame sąmoksle „įsiveržti“ į šalį ir, pasak prezidento Nicolas Maduro, jį nuversti.

 Venesuela penktadienį nuteisė 15 asmenų ilgesnio kaip 20 metų laisvės atėmimo bausmėmis už dalyvavimą nepavykusiame sąmoksle „įsiveržti“ į šalį ir, pasak prezidento Nicolas Maduro, jį nuversti.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Venesuela penktadienį nuteisė 15 asmenų ilgesnio kaip 20 metų laisvės atėmimo bausmėmis už dalyvavimą nepavykusiame sąmoksle „įsiveržti“ į šalį ir, pasak prezidento Nicolas Maduro, jį nuversti.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 15, 2020, 2:30 PM

Prieš savaitę dviem buvusiems JAV kariams buvo skirtos dvidešimties metų laisvės atėmimo bausmės dėl šio „sąmokslo“, kuris buvo sužlugdytas netrukus po to, kai gegužę ginkluoti kovotojai išsilaipino Venesuelos Karibų jūros pakrantėje netoli Karakaso.

Tarp nuteistųjų kalėti 24 metų laisvės atėmimo bausmėmis yra kapitonas Antonio Sequea, kaltinamas vadovavimu operacijai, pranešė generalinis prokuroras Tarekas Williamas Saabas.

Pasak generalinio prokuroro, 15 venesueliečių „pripažino savo atsakomybę“ dėl „terorizmo, sukilimo ir sąmokslo“ per žlugusį gegužės 3 dienos įsiveržimą, prasidėjusį Makuto mieste, įsikūrusiame arčiau kaip už valandos kelio nuo sostinės Karakaso.

N. Maduro teigimu, tai buvo sąmokslas jį nužudyti ir į jo vietą pasodinti opozicijos lyderį Juaną Guaido. Karakasas tiesiogiai apkaltino JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) operacijos, kurios metu tariamai žuvo aštuoni „užpuolikai“, organizavimu.

Venesuelos prezidentas operaciją pavadino nesėkmingos 1961 metų Kiaulių įlankos invazijos, kuomet JAV vyriausybės slapta finansuojami ir vadovaujami Kubos tremtiniai pamėgino nuversti tuometinį Kubos vadovą Fidelį Castro, atkartojimu.

Pasak T. W. Saabo, iš viso buvo sulaikyti 82 su operacija susiję asmenys, įskaitant du amerikiečius: 34 metų Luke'ą Alexanderą Denmaną ir 41 metų Airaną Berry'ą.

Įsiveržimą vykdžiusios pajėgos buvo rengiamos operacijai Kolumbijoje, tačiau N. Maduro agentai sužinojo apie jų planus ir pasirengė.

Vašingtonas ir Bogota paneigė kaip nors prisidėję prie šios operacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.