Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas – komos būklės, situaciją pakomentavo medikai Įvardyta, kokia medžiaga galėjo būti apnuodytas

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas ketvirtadienį apsinuodijo ir pateko į reanimacijos skyrių, pranešė jo atstovė Kira Jarmyš, pavadinusi tai „tyčiniu apnuodijimu“. A. Navalno Kovos su korupcija fondo (FBK) teisininkai savo ruožtu pateikė pareiškimą Rusijos tyrimų komitetui dėl galimo jo apnuodijimo.

Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas be sąmonės išgabentas į ligoninę.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas be sąmonės išgabentas į ligoninę.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Navalnas ketvirtadienio rytą geriantis arbatą.<br> Life Shot/Telegram nuotr.
 A.Navalnas ketvirtadienio rytą geriantis arbatą.<br> Life Shot/Telegram nuotr.
Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas be sąmonės išgabentas į ligoninę.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas be sąmonės išgabentas į ligoninę.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 20, 2020, 8:01 AM, atnaujinta Aug 20, 2020, 3:35 PM

Kremliaus šeimininko Vladimiro Putino kritikas blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire buvo begrįžtantis į Maskvą.

„Lėktuvas skubiai nusileido Omske. Aleksejui toksinis apsinuodijimas“, – sakoma jos pranešime. 44-erių A. Navalnas yra be sąmonės, jis prijungtas prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato. Pasak K. Jarmyš, jis veikiausiai apsinuodijo kažkuo įmaišytu į jo arbatą, kurią gėrė ryte.

„Gydytojai sako, kad [organizmas] greičiau įsisavino toksiną su karštu skysčiu“, – sakė K. Jarmyš ir pridūrė, kad A. Navalno komanda iškvietė į Omsko ligoninę policiją.

„Esu tikra, kad tai buvo tyčinis apnuodijimas“, – sakė ji. Pasak K. Jarmyš, A. Navalnas lėktuve ėmė prakaituoti ir prašė jos su juo kalbėti, kad galėtų „susikoncentruoti į balso garsą“. Tuomet jis nuėjo į tualetą ir prarado sąmonę.

„Jis komoje, sunkios būklės. Tyrimų rezultatų kol kas nėra“, – paskelbė A. Navalno atstovė.

Jos teigimu, medikai taip pat kol kas nesako, kas nutiko A. Navalnui.

„Gydytojų išsisukinėjimas tik patvirtina, kad tai yra apnuodijimas. Prieš dvi valandas jie buvo pasirengę dalintis bet kokia informacija. Dabar jie aiškiai tempia laiką ir nesako, ką žino“, – sakė atstovė.

K. Jarmyš taip pat paneigė pranešimus, esą A. Navalnas išvakarėse vartojo alkoholio.

„Kaip matau, Kremliaus „Telegram“ kanalai ėmė dirbti dėl naujų temų: neva Navalnas vakar vakare daug gėrė, o šiandien pats išgėrė tabletę nuo pagirių, o tai ir sukėlė apsinuodijimą. Tai netiesa. Jis vakar negėrė, o šiandien negėrė jokių tablečių“, – socialiniuose tinkluose parašė opozicionieriaus atstovė.

Anksčiau keli susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalai skelbė, kad A. Navalnas trečiadienį vakare Kaftančikovo kaime netoli Tomsko vartojo alkoholį.

Naujienų agentūros „Interfax“ šaltinio duomenimis, gydytojai nustatė preliminarią diagnozę: ūmų apsinuodijimą nenustatytu psichodisleptiku (haliucinogenu).

A. Navalno bendražygiai parašė pareiškimus policijai ir Tyrimų komitetui.

Omsko teisėsaugos pareigūnai tikrina įvykio aplinkybes. Rusijos vartotojų teisių agentūros „Rospotrebnadzor“ Tomsko srities valdyba inicijavo patikrinimą dėl informacijos apie A. Navalno hospitalizaciją po galimo apnuodijimo.

Toksmo oro uosto antrajame aukšte esančios kavinės vadovybė inicijavo vidaus patikrinimą dėl A. Navalno įtariamo apnuodijimo ir studijuoja stebėjimo kamerų nufilmuotą medžiagą.

A. Navalnas į Tomską buvo atvykęs kurti vaizdo įrašo, agentūrai „Interfax“ sakė A. Navalno regioninio štabo vadovė Ksenija Fadejeva.

Omsko ligoninės gydytojas: medikai daro viską, kad išgelbėtų A. Navalno gyvybę

Omsko ligoninės, kur dėl įtariamo apnuodijimo atsidūrė Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, direktoriaus pavaduotojas Anatolijus Kaliničenka ketvirtadienį pareiškė, kad medikai daro viską, kad išgelbėtų jo gyvybę.

„Gydytojai ne vien daro viską, kas įmanoma. Gydytojai dabar tikrai dirba gelbėdami jo gyvybę“, – žurnalistams sakė A. Kaliničenka.

Būklė sunki

Politiko būklė sunki, informavo valstybinė naujienų agentūra TASS, remdamasi vyriausiuoju tos ligoninės gydytoju Aleksandru Murachovskiu.

„Nėra abejonių, kad Navalnas buvo apnuodytas dėl savo politinės pozicijos ir veiklos. FBK teisininkai pagal Rusijos Federacijos Baudžiamojo kodekso 277 straipsnį pateikia pareiškimą (pasikėsinimas į valstybės ar visuomenės veikėjo gyvybę), reikalaudami iš RF Tyrimų komiteto atlikti tyrimą. Sveikatos Aleksejui“, – rašė FBK teisininkas Viačeslavas Gimadi.

Tomsko oro uoste įsikūrusios kavinės vadovai pradėjo vidinį patikrinimą dėl galimo A. Navalno apsinuodijimo.

„Dabar aiškinamės visas aplinkybes, nagrinėsime stebėjimo kamerų įrašus“, – sakė tos kavinės direktorius ir savininkas.

A. Navalno štabo Tomske vadovė Ksenija Fadejeva savo ruožtu pranešė, kad per tris dienas, kurias praleido šiame mieste, jis buvo sveikas, ketvirtadienio rytą taip pat nesiskundė dėl prastos savijautos.

„Ūmi alerginė reakcija“

Rusijos opozicionierius, garsėjantis antikorupcijos kampanijomis prieš aukšto rango pareigūnus ir griežta kritika Rusijos prezidentui V. Putinui, praeityje yra patyręs fizinių išpuolių.

2017 metais A. Navalnas buvo aplietas briliantine žaluma ir turėjo kreiptis į medikus, nes ėdus skystis nudegino vieną akį.

Praėjusiais metais jis buvo skubiai atgabentas į ligoninę iš įkalinimo įstaigos, kur atliko 30 parų administracinio arešto bausmę už demonstracijų organizavimo tvarkos pažeidimus

A. Navalno komanda tada teigė įtarianti, kad jis buvo apnuodytas. Gydytojai savo ruožtu tvirtino, kad jam pasireiškė „ūmi alerginė reakcija“, ir kitą dieną grąžino jį į kamerą.

Opozicionieriaus Kovos su korupcija fondas yra atskleidęs vyriausybės pareigūnų – tarp jų ir aukščiausio rango – kyšininkavimo atvejų. Praėjusį mėnesį politikui teko uždaryti fondą po finansiškai skausmingo ieškinio, kurį pateikė Kremliui artimas verslininkas Jevgenijus Prigožinas.

Garsiausias Rusijos opozicijos atstovas 2018 metais siekė mesti iššūkį V. Putinui prezidento rinkimuose, bet jam nebuvo leista kandidatuoti.

Jis įkūrė kampanijos biurų tinklą visoje Rusijoje ir nuo to laiko remia opozicijos kandidatus regioniniuose rinkimuose, metančius iššūkius Rusijos valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ nariams.

Išreiškė susirūpinimą

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis ketvirtadienį išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno būklės po galimo apnuodijimo.

„Susirūpinau sužinojęs apie įtarimus dėl Aleksejaus Navalno apnuodijimo. Jei tai bus patvirtinta, kaltieji turi būti patraukti atsakomybėn“, – tviteryje parašė J. Borrellis.

„Linkiu jam kuo greičiau visiškai pasveikti“, – pridūrė jis.

Kremlius A. Navalnui palinkėjo „greitai pasveikti“

Kremlius ketvirtadienį teigė žinąs, kad vienas garsiausiai pasisakančių prezidento Vladimiro Putino kritikų Aleksejus Navalnas serga, ir palinkėjo jam sėkmės, tačiau pareiškė, jog nėra įrodymų, patvirtinančių, kad jis buvo apnuodytas.

„Sekame šią informaciją... Žinome, kad jo būklė yra rimta... Kaip ir kiekvienam Rusijos Federacijos piliečiui, linkime jam greitai pasveikti“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Omsko ligoninės reanimacijos skyriuje gydomo A. Navalno patarėjai teigė tikintys, kad jis buvo apnuodytas dėl savo politinės veiklos.

D. Peskovo teigimu, nėra jokių įrodymų, patvirtinančių opozicionieriaus apnuodijimą.

„Mes žinome tiek, kad dar nėra jokių testų rezultatų. Visos prielaidos yra tik prielaidos, – teigė jis. – Ar tai buvo apsinuodijimas, turės patvirtinti laboratorija.“

Jei testai patvirtins, kad A. Navalnas iš tiesų buvo apnuodytas, „bus vykdomas tyrimas“, kaip ir dėl bet kurio kito Rusijos piliečio, tikino D. Peskovas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.