Ukrainos veteranai eisena paminėjo Nepriklausomybės dieną

Dešimtys tūkstančių žmonių, dauguma – uniformuoti veteranai, pirmadienį Kijeve surengė neoficialią eiseną, skirtą pažymėti Ukrainos Nepriklausomybės dienai, prezidentui atsisakius suorganizuoti tradicinį karinį paradą.

​Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.
​Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 24, 2020, 10:39 PM

Tai jau antri metai iš eilės, kai Volodymyras Zelenskis, prezidentu išrinktas pernai ir kampanijos metu žadėjęs užbaigti nuo 2014 metų Rytų Ukrainoje vykstantį karą su Rusijos remiamais separatistais, nusprendė nerengti parado.

Pasak V. Zelenskio, karinė technika turėtų būti fronto linijoje, o ne demonstruojama sostinėje.

Tačiau Rytų Ukrainos karinio konflikto veteranai surengė savo eitynes. Jie drauge su artimaisiais ir kitais juos palaikančiais žmonėmis ėjo Kijevo centru mojuodami mėlynai geltonomis valstybinėmis vėliavomis.

Per emocijų kupiną renginį kai kurie dalyviai ašarojo, o kiti plojo 13 tūkst. gyvybių pareikalavusio karo veteranams.

Kai kas atsinešė savo šeimos narių, netekusių gyvybių kariniame konflikte, nuotraukų, o susirinkusieji skandavo: „Ačiū!“ ir „Šlovė Ukrainai!“.

Daugelis tų, kurie nedėvėjo karinių uniformų, buvo apsirengę tradiciniais siuvinėtais marškiniais, pastaraisiais metais tapusiais patriotiniu Ukrainos simboliu.

„Šia eisena įrodome, kad ne tik kariuomenė, bet visa visuomenė vertina ir gerbia Ukrainos tradicijas“, – naujienų agentūrai AFP sakė 60-metis Vasylis maskuojamųjų spalvų rūbais.

Eitynės surengtos nepaisant tebesiaučiančios koronaviruso pandemijos, ir tik nedaugelis jų dalyvių dėvėjo apsaugines kaukes, kaip to reikalavo organizatoriai.

Per anksčiau pirmadienį surengtą oficialią ceremoniją V. Zelenskis sakė besiviliantis, kad konfliktas bus išspręstas, ir pažadėjo surengti karinį paradą, „kai susigrąžinsime visus savo žmones ir visas savo teritorijas“.

Po Sovietų Sąjungos žlugimo Ukrainos Aukščiausioji Rada 1991-ųjų rugpjūčio 24 dieną patvirtino šalies nepriklausomybės deklaraciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.