Vokietija sveikina „reikšmingą pažangą“ Ukrainos taikos procese

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas, pirmadienį susitikęs su savo kolega ukrainiečiu, gyrė „reikšmingą pažangą“ sprendžiant separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas, pirmadienį susitikęs su savo kolega ukrainiečiu, gyrė „reikšmingą pažangą“ sprendžiant separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas, pirmadienį susitikęs su savo kolega ukrainiečiu, gyrė „reikšmingą pažangą“ sprendžiant separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2020, 11:35 AM, atnaujinta Aug 24, 2020, 5:15 PM

Vokietija yra viena pagrindinių veikėjų vadinamajame Minsko taikos procese, kuriuo siekiama užbaigti užsitęsusį konfliktą su Maskvos palaikomais separatistais Ukrainos rytuose.

„Neseniai buvo padaryta reikšmingos pažangos“, – sakė H. Maasas per spaudos konferenciją Kijeve, kur taip pat dalyvavo Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Vokiečių diplomatijos vadovas gyrė dabartinį ugnies nutraukimą, kuris „trunka ilgiau“ nei ankstesni, ir „gerą pažangą“ apsikeitimo belaisviais ir išminavimo srityse.

Nuo liepos pabaigos, kai įsigaliojo vėliausios Kijevo pajėgų ir separatistų paliaubos, nežuvo ir nebuvo sužeistas nė vienas Ukrainos karys.

Nuo 2014 metų, kai Rytų Ukrainoje kilo konfliktas tarp Kijevo pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų, būta ne vieno bandymo nutraukti susirėmimus, tačiau visais atvejais paliaubos galiodavo labai trumpai ir neatverdavo kelio taikos deryboms.

Pasak H. Maaso, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai kitą mėnesį gali surengti derybas dėl tolesnių žingsnių konfliktui sureguliuoti, įskaitant sienų kontrolės sugrąžinimo Kijevui ir vietos rinkimų organizavimo.

Ukraina su prorusiškais separatistais rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose kovoja nuo 2014 metų, po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

Per šį konfliktą jau žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių.

Kijevas ir jo Vakarų sąjungininkės kaltina Maskvą, kad ji remia separatistus, siųsdama į Rytų Ukrainą karių ir ginklų. Kremlius tai neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.