Bulgarijos premjeras atleidžia teisingumo ministrą

Bulgarijos ministras pirmininkas Boiko Borisovas nusprendė atleisti į nemalonę patekusį teisingumo ministrą, bandydamas užbaigti savaites trunkančius protestus, kurių dalyviai reikalauja jo paties atsistatydinimo.

​Bulgarijos ministras pirmininkas Boiko Borisovas nusprendė atleisti į nemalonę patekusį teisingumo ministrą, bandydamas užbaigti savaites trunkančius protestus, kurių dalyviai reikalauja jo paties atsistatydinimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Bulgarijos ministras pirmininkas Boiko Borisovas nusprendė atleisti į nemalonę patekusį teisingumo ministrą, bandydamas užbaigti savaites trunkančius protestus, kurių dalyviai reikalauja jo paties atsistatydinimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2020, 4:49 PM

Demonstrantai jau beveik du mėnesius blokuoja kelius ir kasdien organizuoja mitingus sostinėje Sofijoje bei kituose miestuose, reikalaudami B. Borisovo ir vyriausiojo prokuroro Ivano Geševo atsistatydinimo, kaltindami juos favoritizmu oligarchų atžvilgiu.

„Po pokalbio su ministru pirmininku Boiko Borisovu Danailas Kirilovas pateikė savo atsistatydinimo iš teisingumo ministro pareigų pareiškimą“, – sakoma vyriausybės pranešime.

Ministrų kabineto pertvarkymui bus oficialiai pritarta po derybų su B. Borisovo koalicijos jaunesniaisiais partneriais nacionalistais.

50 metų D. Kirilovas sulaukė kritikos ugnies kaip vienas iš prieštaringai vertinamo pasiūlymo priimti naują konstituciją autorių. Šią idėją sukritikavo dauguma ekspertų ir atmetė protestuotojai.

Šis projektas ypač smerktas už tai, kad nenumato vyriausiojo prokuroro atskaitomybės pagerinimo – šią problemą jau seniai pabrėžė Bulgarijos ir tarptautiniai stebėtojai bei Europos Žmogaus Teisių Teismas – nors jame ir buvo numatyta apriboti prezidento teises.

Siekdamas numalšinti protestus prieš korupciją B. Borisovas jau atleido keturis ministrus.

Parlamentas turėtų pradėti pasiūlymo dėl konstitucijos nagrinėjimą rudens sesijoje, kuri prasidės rugsėjo 2 dieną. Nagrinėjimas turėtų užtrukti ilgus mėnesius.

Apžvalgininkai konstitucijos pakeitimą vertina kaip B. Borisovo bandymą laimėti laiko, kad išliktų poste iki dabartinės trečiosios savo kadencijos pabaigos 2021 metų kovą.

Praėjus 13 metų po įstojimo į Europos Sąjungą Bulgarija išlieka skurdžiausia ir labiausiai korumpuota bloko narė, rodo nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ sudaromas Korupcijos suvokimo indeksas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.