ES prekybos komisaras Ph. Hoganas atsistatydins dėl COVID-19 prevencijos pažeidimo

Europos Sąjungos prekybos komisaras Philas Hoganas atsistatydins, trečiadienį naujienų agentūrai AFP nurodė vienas šaltinis.

 Europos Sąjungos prekybos komisaras Philas Hoganas atsistatydins, trečiadienį naujienų agentūrai AFP nurodė vienas šaltinis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Europos Sąjungos prekybos komisaras Philas Hoganas atsistatydins, trečiadienį naujienų agentūrai AFP nurodė vienas šaltinis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2020, 9:28 AM, atnaujinta Aug 27, 2020, 9:33 AM

Eurokomisaras nusprendė trauktis po koronaviruso prevencijos taisyklių pažeidimo, kai jis per kelionę į gimtąją Airiją dalyvavo parlamentarų golfo draugijos vakarienėje.

ES šaltinis patvirtino, kad Ph. Hoganas atsistatydins dėl vadinamojos „Golfgeito“ skandalo, jau išvertusio iš postų virtinę aukšto rango airių politikų, įskaitant žemės ūkio ministrą.

Skandalui nerimstant ir Airijos vyriausybei užsiminus, kad jis turėtų priimti atsakomybę, 60 metų Ph. Hoganas įteikė atsistatydinimo pareiškimą Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen.

„Darėsi vis labiau aišku, kad kontroversija dėl mano pastarojo meto vizito Airijoje pradeda atitraukti nuo mano, kaip ES komisaro, darbo ir kenktų mano darbui labai svarbiais artimiausiais mėnesiais“, – sakoma jo pareiškime.

Pasitraukus Ph. Hoganui, U. von der Leyen iškyla dilema „Brexit“ deryboms su Jungtine Karalyste atsidūrus aklavietėje, artėjant gruodžio terminui ir nesant garantijų Airijai išlaikyti šią svarbią poziciją.

Ph. Hoganas atsisakė spėlioti, kas galėtų jį pakeisti, bet valstybiniam transliuotojui RTE teigė, kad ES per derybas „pasirūpintų Airijos interesais“.

Airijoje buvo nuogąstaujama dėl galimybės prarasti komisarą, laikomą įtakingu Airijos prekybos interesų, kurie gali nukentėti, jei derybos žlugtų, gynėju.

U. von der Leyen, kuri kilus skandalui pareikalavo Ph. Hogano pateikti išsamią ataskaitą apie savo judėjimą, sakė, kad gerbia jo sprendimą, ir padėkojo jam už „nenuilstamą darbą“.

Pažeistos rekomendacijos

Airijos premjeras Michealas Martinas ir jo koalicijos partneriai sakė, kad Ph. Hogano atsistatydinimas yra „teisinga veiksmų eiga atsižvelgus į praėjusios savaitės aplinkybes“.

„Visi turime pareigą remti rekomendacijas bei taisykles dėl visuomenės sveikatos ir jų laikytis“, – sakė jie ir pranešė, kad pamainos Ph. Hoganui bus ieškoma „tinkamu laiku“.

M. Martino administracija antradienį nurodė, kad Ph. Hoganas, neseniai iš Briuselio parvykęs namo, nepaisė trijų kovos su koronavirusu rekomendacijų.

Nurodoma, kad Ph. Hoganas, kuris prekybos komisaru tapo 2019 metais, vykstant įnirtingoms ES prekybos kovoms su JAV ir tvyrant įtampai dėl Kinijos, atvykęs į Airiją nesilaikė 14 dienų karantino, be to, nesilaikė apribojimų grafystėje, kur taikomos lokalizuotos karantino priemonės.

Jis taip pat rugpjūčio 19 dieną dalyvavo parlamentarų golfo draugijos vakarienėje, nesilaikydamas vos 24 valandomis anksčiau dėl koronaviruso atvejų daugėjimo įvesto viešų renginių dalyvių skaičiaus apribojimo.

Tame renginyje dalyvavo apie 80 žmonių, įskaitant vyriausybės ministrą, Aukščiausiojo Teismo teisėją ir kai kuriuos žemųjų ir aukštųjų parlamento rūmų narius.

Tą renginį dabar tiria policija. Kontroversija taip pat privertė atsistatydinti virtinę aukšto rango airių politikų, tarp jų žemės ūkio ministrą Darą Calleary (Darą Kalerį) ir aukštųjų parlamento rūmų vicepirmininką Jerry Buttimerį.

Atsiprašyti neskubėjo

Ph. Hoganas neigė pažeidęs dėl koronaviruso įvestus suvaržymus ir sakė, jog stengėsi laikytis savanoriškų vyriausybės rekomendacijų.

Tačiau anksčiau trečiadienį M. Martinas sakė, jog vyriausybė pyksta ir jaučia apmaudą dėl „masto, kuriuo komisaras pakirto visuomenės pasitikėjimą dėl sveikatos apsaugos rekomendacijų laikymosi“.

„Labai aiškiai pasisakome dėl visų trijų frontų, kur jis pažeidė rekomendacijas“, – žurnalistams Dubline sakė premjeras.

Iš pradžių Ph. Hoganas atsisakė atsiprašyti už dalyvavimą golfo draugijos renginyje, bet pasirodant vis daugiau informacijos apie jo judėjimą pastarąją savaitę visuomenės pasipiktinimas augo.

Skandalas išsipūtė paaiškėjus, kad airių policijos pareigūnas jį buvo sustabdęs dėl naudojimosi mobiliuoju telefonu vairuojant.

Anksčiau Ph. Hoganas tvirtino, kad galėjo važinėti po Airiją ir kad jam nereikėjo laikytis karantino, nes jam buvo atliktas koronaviruso testas, kurio rezultatai buvo neigiami.

Antradienį jis davė interviu ir, regis, prieštaravo vyriausybės patvirtintai rekomendacijai visiems į šalį atvykstantiems žmonėms besąlygiškai karantinuotis visą viruso inkubacinį periodą.

„Aš su tuo nesutinku: padariau visa, kas įmanoma, kad niekam nekelčiau pavojaus, – RTE sakė Ph. Hoganas. – Mano medikai sakė, kad galiu keliauti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.