Juodkalnijos valdantieji rinkimuose nedidele persvara pirmauja prieš proserbišką opoziciją

Juodkalnijos valdančioji partija nedideliu skirtumu pirmauja prieš pagrindinį proserbišką opozicinį aljansą po sekmadienį vykusių įtemptų rinkimų, palikusių abi puses be pilnos daugumos, rodo preliminari rinkėjų apklausa.

 Prezidento Milo Djukanovičiaus (nuotr.) vadovaujama Demokratinė socialistų partija (DPS), valdžioje esanti apie tris dešimtmečius, šiuose rinkimuose pasirodė prasčiausiai nuo nepriklausomybės paskelbimo.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
 Prezidento Milo Djukanovičiaus (nuotr.) vadovaujama Demokratinė socialistų partija (DPS), valdžioje esanti apie tris dešimtmečius, šiuose rinkimuose pasirodė prasčiausiai nuo nepriklausomybės paskelbimo.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2020, 8:42 AM

Prezidento Milo Djukanovičiaus vadovaujama Demokratinė socialistų partija (DPS), valdžioje esanti apie tris dešimtmečius, šiuose rinkimuose pasirodė prasčiausiai nuo nepriklausomybės paskelbimo.

Preliminarūs rezultatai, paskelbti rinkimų stebėtojos CeMI, rodo, kad DPS turėtų gauti 30 mandatų 81 vietos parlamente, o opozicinis aljansas „Už Juodkalnijos ateitį“ – 27 mandatus.

Virtinė mažesnių partijų dabar taps itin svarbios formuojant valdančiąją koaliciją.

DPS niekada nėra pralaimėjusi rinkimų ir po komunizmo žlugimo 10-e dešimtmetyje atvedė Juodkalniją iki nepriklausomybės nuo Serbijos 2006-aisiais ir į NATO 2017-aisiais.

Tačiau šiemet partija susidūrė su sustiprėjusios dešiniojo sparno proserbiškos opozicijos, norinčios glaudesnių ryšių su Belgradu ir Maskva, iššūkiu.

Opozicija sulaukė nemažo populiarumo po opių tapatybės debatų, kuriuos išprovokavo pernai kilęs M. Djukanovičiaus ginčas su įtakinga Serbijos Ortodoksų Bažnyčia (SPC).

Konfliktas kilo 2019 metų pabaigoje, kai vyriausybė priėmė įstatymą, pagal kurį šimtai SPC valdomų vienuolynų Juodkalnijoje gali būti paversti valstybės nuosavybe.

Vėliau vyko didžiuliai antivyriausybiniai protestai, kuriems vadovavo dvasininkai ir kuriuos rėmė proserbiška opozicija, kaltinanti M. Djukanovičių bandymu pavogti šventąsias vietas.

Prieš rinkimus demonstracijos vyko kaip automobilininkų mitingai su Serbijos vėliavomis.

Prezidentas, vaizduojantis save stabilumo sergėtoju, pasinaudodamas tokia reakcija kurstė nuogąstavimus dėl grėsmės Juodkalnijos suverenumui.

Opozicinės partijos yra „Didžiosios Serbijos nacionalizmo politiniai pėstininkai“, neseniai sakė jis, turėdamas galvoje ultranacionalistų svajonę suvienyti visas Balkanų dalis su serbų bendruomenėmis.

Nors Juodkalnija 2006-aisiais paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, SPC išlieka didžiausia šalies religinė institucija, o trečdalis iš 620 tūkst. šalies gyventojų vadina save serbais.

Abi pusės nusiteikusios optimistiškai

Vykstant balsų skaičiavimui, abi stovyklos atrodė nusiteikusios optimistiškai.

M. Djukanovičius partijos būstinėje sekmadienį ragino sulaukti oficialių rezultatų, kurie bus paskelbti vėliau pirmadienį.

„DPS yra stipriausia Juodkalnijos partija“, – sakė jis, tvirtindamas, kad partija iš viso galėtų turėti 40 vietų su tradiciniais sąjungininkais ir kad „kova dėl daugumos vis dar vyksta“.

„Režimas krito“, – savo ruožtu paskelbė opozicinio aljanso „Už Juodkalnijos ateitį“ lyderis Zdravko Krivokapičius.

Policija anksčiau perspėjo apie galimus neramumus balsavimo dieną, bet rinkimai baigėsi be didesnių incidentų.

SPC prašė žmonių praleisti vakarą namuose, kad „sudarytų sąlygas rinkimų procesui vykti sklandžiai“.

Opozicijos rėmėjai šventė Podgoricos gatvėse, suko ratus automobiliais, leido fejerverkus ir rinkosi prie pagrindinės stačiatikių bažnyčios sostinėje.

Kitų pagrindinių opozicijos partijų lyderiai taip pat džiaugėsi: Dritanas Abazovičius iš liberalios partijos „Juoda ant balto“ pareiškė, kad „mafija nebevaldys Juodkalnijos“.

Kol kas dar neaišku, ar opozicijai, pradedant kraštutinių dešiniųjų serbų nacionalistais ir baigiant pilietiškai nusiteikusia liberaliąja stovykla, pavyks suburti veikiantį aljansą.

M. Djukanovičius, kuris po keturių kadencijų premjero poste dabar eina antrąją prezidento kadenciją, yra DPS partijos vadovas, tačiau šių rinkimų rezultatai jam grėsmės nekelia. Kiti prezidento rinkimai suplanuoti 2023 metais.

Šalis pirmauja regione kalbant apie stojimą į Europos Sąjungą, bet Briuseliui didelį susirūpinimą vis dar kelia tokie dalykai kaip kyšininkavimas, žiniasklaidos laisvės padėtis ir organizuotas nusikalstamumas.

JAV įsikūrusi žmogaus teisių organizacija „Freedom House“ šią šalį dėl korupcijos ir M. Djukanovičiaus diktatoriškos taktikos neseniai pavadino „hibridiniu režimu“, o ne demokratija.

Per praėjusius, 2016 metų parlamento rinkimus, pareigūnai paskelbė sužlugdę mėginimą įvykdyti perversmą. Šalies tarnybos teigė, kad buvo planuota nužudyti M. Djukanovičių ir tokiu būdu užblokuoti Juodkalnijos narystę NATO.

Dėl šio sąmokslo buvo areštuota apie 20 asmenų, daugiausia serbų. Du opozicijos lyderiai buvo nuteisti penkerius metus kalėti, bet nuosprendžius skundžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.