Šiaurės Makedonijos parlamentas patvirtino naują šalies vyriausybę

Šiaurės Makedonijos parlamentas sekmadienį patvirtino naująją kairiojo sparno koalicinę vyriausybę.

 Šiaurės Makedonijos parlamentas patvirtino naują šalies vyriausybę.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Makedonijos parlamentas patvirtino naują šalies vyriausybę.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2020, 9:32 AM

Remiantis koalicijos susitarimu, prie dabar socialdemokratų vadovaujamos vyriausybės vairo galiausiai stos etninis albanas.

Po dvi dienas trukusių įnirtingų diskusijų įstatymų leidėjai 62 balsais prieš 51 pritarė naujosios vyriausybės, kuriai vadovaus 46-erių socialdemokratų lyderis Zoranas Zajevas, sudėčiai. Septyni parlamentarai balsavime nedalyvavo.

Z. Zajevas ir jo koalicijos partneriai po liepą vykusių rinkimų 120 vietų parlamente turi 62 atstovus.

Ankstesnei vyriausybei nuo 2017 metų vadovavęs Z. Zajevas suformavo septyniais nariais mažesnį ministrų kabinetą – dabar jų bus 19. Devyni ministrai išsaugojo savo postus arba buvo perkelti į naujus. Septyni vyriausybės narių portfeliai atiteko etniniams albanams.

Įstatymų leidėjams Z. Zajevas sakė, kad naujoji vyriausybė koncentruosis į ekonomikos gaivinimą, kovą su koronaviruso pandemija bei korupcija. Jis paskelbė apie 1 mlrd. eurų vertės naujas užsienio investicijas, ketinimus 40 proc. didinti minimalų atlyginimą ir pensijas bei planus dėl teismų reformos.

Remiantis valdžios pasidalijimo susitarimu su etninių albanų Demokratine sąjunga integracijai (DUI), Z. Zajevas premjero postą perleis šios partijos pasiūlytam etninių albanų politikui 2024 metais, likus 100 dienų iki šios vyriausybės kadencijos pabaigos.

Tai bus pirmas kartas, kai šalies didžiausios etninės mažumos atstovas gaus šį postą nuo 1991 metų, kai Šiaurės Makedonija atsiskyrė nuo Jugoslavijos.

Konservatyvioji opozicija aršiai kritikavo naująjį ministrų kabinetą, teigdama, kad jis „nepajėgus“ susidoroti su pandemija ir vykdyti savo pažadus.

Parlamente vykstant diskusijoms, keli šimtai žmonių surengė mitingą prie Europos Sąjungos biurų ir parlamento rūmų Skopjės centre, protestuodami prieš šalies pavadinimo pakeitimą į Šiaurės Makedoniją ir makedoniečių nacionalinės tapatybės bei orumo „niekinimą“ dėl šalies euroatlantinės integracijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.