Filipinų prezidentas įsakė muitinės vadovui žudyti narkotikų kontrabandininkus

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte pirmadienį atvirai įsakė šalies muitinės vadovui žudyti narkotikų kontrabandininkus.

 Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte pirmadienį atvirai įsakė šalies muitinės vadovui žudyti narkotikų kontrabandininkus.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte pirmadienį atvirai įsakė šalies muitinės vadovui žudyti narkotikų kontrabandininkus.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2020, 5:09 PM

Tai vienas rimčiausių lyderio grasinimų per pastaruosius ketverius metus vykstančią kruviną kampaniją, tapusią svarbiausiu jo prezidentavimo darbu.

R. Duterte kategoriškai neigė leidęs žudyti be teismo, bet ne kartą atvirai grasino narkotikų kontrabandininkams mirtimi. Jis ir nacionalinė policija, vadovaujanti jo kampanijai prieš narkotikus, yra sakę, kad dauguma per šią kampaniją policininkų nužudytų įtariamųjų priešinosi ir kėlė pavojų teisėsaugininkų gyvybei.

Įsakymą šaudyti į narkotikų kontrabandininkus muitinės komisarui Rey Leonardo Guerrero R. Duterte davė per pirmadienį vakare įvykusį, televizijos transliuotą vyriausybės posėdį dėl koronaviruso pandemijos.

R. L. Guerrero, armijos atsargos generolas ir buvęs Generalinio štabo viršininkas, posėdyje nedalyvavo, bet prezidentas sakė, kad su juo ir dar dviem pareigūnais susitiko anksčiau pirmadienį, prezidentūros rūmuose Maniloje.

„Narkotikai tebeplaukia į šalį per muitinę“, – sakė R. Duterte ir pridūrė anksčiau pritaręs R. L. Guerrero prašymui apginkluoti muitininkus šaunamaisiais ginklais.

„Pritariau šaunamųjų ginklų pirkimui, bet iki šiol dar nė vieno [kontrabandininko] nenužudėte? Pasakiau jam: „Pasitaisykit“, – pareiškė prezidentas.

„Pasakiau jam tiesiai: „Narkotikai vis dar plaukia... Norėčiau, kad jūs ten žudytumėt... Šiaip ar taip, aš jus palaikysiu ir jūs į kalėjimą nesėsite. Jei tai narkotikai, šaudykit ir žudykit. Toks susitarimas“, – sakė R. Duterte, bet plačiau nekomentavo.

Per R. Duterte kampaniją jau žuvo daugiau kaip 5,7 tūkst. įtariamų narkotikų kontrabandininkų, daugiausia neturtingų filipiniečių. Susirūpinimą dėl šios kampanijos reiškė žmogaus teisių organizacijos ir Vakarų vyriausybės, o Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) ėmėsi tirti įtariamus nusikaltimus žmoniškumui. R. Duterte yra pažadėjęs tęsti šį kruviną vajų dvejus likusius savo kadencijos metus.

Žmogaus teisių organizacijos sako jų tyrimus rodant, jog kai kurie įtariamieji buvo negailestingai nužudyti, o po jų nužudymo policininkai įsprausdavo į aukų rankas šaunamuosius ginklus, kad atrodytų, tarsi jie priešinosi. Policija nurodo, kad teisių gynimo grupės ir kritikai turėtų kelti bylas teisme, jei turi įrodymų prieš policininkus.

2018 metais R. Duterte kontroliuoti korupcijos persekiojamą muitinę laikinai buvo pavedęs kariškiams. Tokį sprendimą jis priėmė per muitinę Manilos uoste praslydus dviem didelėms narkotikų siuntoms.

Kongreso tyrimas dėl to, kaip didelės numanomos metamfetamino siuntos praslydo pro griežtai kontroliuojamą uostą, baigėsi rekomendacijomis apkaltinti kai kuriuos muitininkus ir vykdyti muitinės vidaus reformas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.