Juodkalnijoje tūkstančiai opozicijos šalininkų išėjo švęsti „pergalės“ rinkimuose

Juodkalnijoje keli tūkstančiai proserbiškų ir prorusiškų partijų šalininkų pirmadienį išėjo į gatves švęsti, teigdami, kad opozicija per savaitgalį vykusius rinkimus laimėjo prieš šalį 30 metų valdžiusį provakarietišką partiją.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 1, 2020, 3:34 PM

Remiantis preliminariais oficialiais rezultatais, per sekmadienį vykusį balsavimą daugiausiai balsų (apie 35 proc.) surinko valdančioji Demokratinė socialistų partija (DPS). Tačiau trijų opozicinių jėgų aljansas tvirtina užsitikrinęs pakankamai paramos naujai vyriausybei formuoti.

Pasak valstybinės rinkimų komisijos, pagrindinis opozicijos blokas „Už Juodkalnijos ateitį“ surinko beveik 33 proc. balsų, o dar dvi opozicinės partijos – 12 ir 5 procentus. Jas seka mažesni ir etninių mažumų vadovaujami susivienijamai.

Lieka neaišku, kada bus paviešinta, kaip bus galutinai paskirstyti mandatai 81 vietos parlamente. Tačiau akivaizdu, jog valdančioji dauguma gali būti labai trapi. Juodkalnijos opozicijos partijos jau paskelbė, kad rinkimus laimėjo jos.

DPS ir jos vadovas Juodkalnijos prezidentas Milo Djukanovičius yra svarbus Vakarų sąjungininkas, padedanti jiems stumti nestabilius Balkanus euroatlantinės integracijos link.

2017 metais M. Djukanovičius, nepaisydamas Rusijos prieštaravimų, prijungė savo šalį, 2006-aisiais gavusią nepriklausomybę nuo daug didesnės Serbijos, prie NATO.

Esama nuogąstavimų, kad opozicijai suformavus vyriausybę, pakistų Juodakalnijos provakarietiška politika, o Podgorica nusigręžtų nuo NATO ir suartėtų su savo tradicinėmis sąjungininkėmis – Serbija ir Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.