Kijevas: Italijos dėl dviejų žmonių nužudymo Rytų Ukrainoje kalinamas karys – nekaltas

Ukrainos tyrimas reabilitavo ukrainiečių karį, Italijoje kalinamą už fotografo ir jo vertėjo nužudymą per konfliktą Rytų Ukrainoje, pirmadienį paskelbė Kijevas.

 2019 metų liepą Italijos teismas skyrė 24 metų įkalinimo bausmę buvusiam Ukrainos nacionalinės gvardijos vadui Vitalijui Markivui už italų fotografo Andrea Rocchelli ir jo padėjėjo ruso Andrejaus Mironovo nužudymą.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 2019 metų liepą Italijos teismas skyrė 24 metų įkalinimo bausmę buvusiam Ukrainos nacionalinės gvardijos vadui Vitalijui Markivui už italų fotografo Andrea Rocchelli ir jo padėjėjo ruso Andrejaus Mironovo nužudymą.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2020, 2:44 PM

2019 metų liepą Italijos teismas skyrė 24 metų įkalinimo bausmę buvusiam Ukrainos nacionalinės gvardijos vadui Vitalijui Markivui už italų fotografo Andrea Rocchelli ir jo padėjėjo ruso Andrejaus Mironovo nužudymą.

V. Markivas skundžia savo nuosprendį; apeliacijos svarstymas Italijoje paskirtas šį mėnesį.

A. Rocchelli ir A. Mironovas žuvo 2014 metų gegužę nuo minosvaidžio sviedinių šrapnelio per įnirtingą susišaudymą tarp vyriausybinių pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų jų kontroliuojamoje Rytų Ukrainos dalyje.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pirmadienį sakė, kad „Markivui nebuvo suteikta teisė gintis“.

„Italų teisėsaugos pareigūnai [tyrimo metu] niekada nebuvo atvykę į Ukrainą“, – sakė jis ir pridūrė, jog „bet koks nešališkas ekspertas įvykio vietoje būtų pamatęs, kad buvo neįmanoma“ V. Markivui nužudyti A. Rocchelli ir A. Mironovą.

V. Markivas, kuris taip pat turi Italijos pilietybę, buvo areštuotas 2017 metų birželį atskridęs iš Ukrainos. Nuo tada jis buvo laikomas keliuose Italijos kalėjimuose.

A. Avakovo teigimu, ukrainiečių tyrėjai apklausė liudininkus ir atliko testus, įrodžiusius, kad V. Markivas nėra atsakingas už minimą nusikaltimą.

Per susišaudymą V. Markivas buvo ginkluotas tik automatu ir buvo pernelyg toli nuo vietos, kur žuvo fotografas ir jo vertėjas, sakė ministras.

„Prašome Italijos teismo su tuo susipažinti“, – pridūrė A. Avakovas, turėdamas galvoje apeliacinio teismo posėdį, turintį prasidėti rugsėjo 29 dieną Milane.

30 metų A. Rocchelli buvo įkūręs fotografijos agentūrą „Cesura“, dirbo tokioms garsioms žiniasklaidos organizacijoms kaip JAV žurnalas „Newsweek“ ir prancūzų dienraštis „Le Monde“.

Daugiau kaip 13 tūkst. žmonių žuvo per 2014 metais prasidėjusį konfliktą Rytų Ukrainoje. Konfliktas kilo per liaudies sukilimą nušalinus prokremlišką Ukrainos prezidentą ir Rusijai dėl to aneksavus Krymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.