Prabilo ir A. Merkel: „A. Navalno apnuodijimas yra bandymas nužudyti“

Vokietijos vyriausybė trečiadienį pareiškė, kad Rusijos opozicionierius ir Kremliaus kritikas Aleksejui Navalnui atlikti tyrimai parodė, jog jis buvo apnuodytas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Į tai sureagavo ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

 Prabilo ir A. Merkel : „A. Navalno apnuodijimas yra bandymas nužudyti“.<br> lrytas.lt montaž.
 Prabilo ir A. Merkel : „A. Navalno apnuodijimas yra bandymas nužudyti“.<br> lrytas.lt montaž.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2020, 7:18 PM, atnaujinta Sep 2, 2020, 7:30 PM

„Tai, kas įvyko, yra pasikėsinimas į A. Navalno gyvybę. Rusija turėtų atsakyti į visus klausimus, susijusius su šia situacija. A.Navalno apnuodijimas yra bandymas jį nužudyti. Siekiama jį nutildyti, ir aš, Vokietijos vyriausybės vardu, griežtai smerkiu šį nusikaltimą“, – „The Outlook“ cituoja A.Merkel.

44-erių A. Navalnas, vienas balsingiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų, rugpjūčio 20 dieną prastai pasijuto būdamas lėktuve, kuris skrido iš Tomsko į Maskvą, ir buvo nugabentas į Omsko ligoninę. Vėliau jis buvo perkeltas į Berlyno kliniką „Charite“.

Praėjusią savaitę ligoninės gydytojai sakė, kad A. Navalnas veikiausiai buvo apnuodytas cholinesterazės inhibitoriais, bet nurodė nežinantys, kokia konkrečiai tai buvo medžiaga.

Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Jungtinėje Karalystėje 2018 metais buvo apnuodytas ir buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis bei jo duktė. Ši medžiaga priklauso cholinesterazės inhibitoriams.

Rusai toliau neigia

Rusijos teismo medicinos ekspertai tyrimų metu nerado jokių įrodymų, pagrindžiančių tvirtinimą, kad opozicijos politikas Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas, tai paskelbė Rusijos žiniasklaida po to, kai Vokietija pranešė, kad Rusijos politikas buvo apnuodytas „Novičiok“ grupės nervus paralyžiuojančia kovine medžiaga.

„A. Navalno organizme ar ant jo drabužių nebuvo rasta jokių nuodingų medžiagų“, – paskelbė Rusijos naujienų agentūra TASS, cituodama neatskleistą teisėsaugos šaltinį. Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas tuo metu pareiškė, kad Vokietija oficialiai neinformavo Rusijos institucijų, kad A. Navalnas buvo apnuodytas „Novičiok“. Anksčiau trečiadienį Vokietijos vyriausybė paskelbė, kad nėra abejonių, jog A. Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia kovine medžiaga.

Šiuo metu A. Navalnas gydomas Berlyne. Jis blogai pasijuto lėktuve rugpjūčio 20 dieną ir pradžioje buvo paguldytas į Omsko ligoninę, tačiau, spaudžiant šeimai ir kolegoms, vėliau perkeltas į Vokietiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.