Bažnyčia užsimojo uždrausti linksmybes: paviešino draudžiamų per vestuves dainų sąrašą

Nuo šio rudens per santuokos ceremoniją Plocko vyskupijos bažnyčiose nebegalės skambėti grupės „The Beatles“ daina „All you need is love“, Edo Sheerano „Perfect“ ir net XVIII amžiuje kūrusio Johanno Sebastiano Bacho giesmė „Ave Maria“.

 Nuo šio rudens per santuokos ceremoniją Plocko vyskupijos bažnyčiose nebegalės skambėti grupės „The Beatles“ daina „All you need is love“, Edo Sheerano „Perfect“ ir net XVIII amžiuje kūrusio Johanno Sebastiano Bacho giesmė „Ave Maria“.<br> EMPICS Entertainment/Scanpix nuotr.
 Nuo šio rudens per santuokos ceremoniją Plocko vyskupijos bažnyčiose nebegalės skambėti grupės „The Beatles“ daina „All you need is love“, Edo Sheerano „Perfect“ ir net XVIII amžiuje kūrusio Johanno Sebastiano Bacho giesmė „Ave Maria“.<br> EMPICS Entertainment/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Sep 2, 2020, 10:20 AM, atnaujinta Sep 2, 2020, 10:22 AM

Vietos kunigai į draudžiamų atlikti kūrinių sąrašą dar įtraukė tris lenkų kompozitorių kūrinius bei Leonardo Coheno „Hallelujah“ ir Paulo Youngo „Love is in The Air“.

Vyskupijos konsultantas muzikai, kunigas Marcinas Sadowskis pareiškė, jog sąrašas buvo sudarytas norint patarti sutuoktiniams bei vestuvių organizatoriams dėl muzikos tinkamumo.

M.Sadowskis pranešė ir tai, jog nuo šio rudens visi muzikantai, norintys groti per vestuves, privalės baigti specialius vyskupijos rengiamus kursus. Kursų kaina nėra didelė, tik 37 eurai, tačiau neturintys jų baigimo pažymėjimo negalės koncertuoti per santuokos ceremoniją Bažnyčioje.

Lietuvoje dar nėra įprasta, tačiau kaimyninėje Lenkijoje vestuvininkų užsakyti muzikantai dažnai groja ne vien per vakarinį pokylį, bet ir per iškilmes Bažnyčioje. Plocko kunigus supykdė tai, jog muzikantai per santuokos sakramento suteikimo ceremoniją esą dažnai pasirenka tokiai progai netinkamą melodiją.

Vyskupijos tinklapyje pasirodęs draudžiamų per vestuvių ceremoniją kompozitorių ir atlikėjų sąrašas šokiravo tautiečius ir sukėlė aršias diskusijas.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ pasišaipė, jog toks draudžiamų melodijų sąrašas primena kažkada Vatikane sudarytą draudžiamų knygų sąrašą „Index librorum prohibitorum“ . Laikraštis spėliojo, jog „The Beatles“ daina „All jou needs is love“ galėjo užkliūti todėl, kad absoliutina žmogišką meilę, o ne meilę Dievui.

Lenkų kompozitoriaus Mieczyslawo Fogo daina „Motinos širdis“ galimai neįtiko todėl, jog aukština meilę motinai, o ne Marijai. Panašiai samprotavo ir internautai, iškėlę versiją, jog J.S.Bacho giesmę norima uždrausti todėl, jog kompozitorius buvo liuteronas, o dabartinė katalikiška valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) propaguoja tik katalikiškas vertybes.

Vietos kompozitoriaus Piotro Rubiko dainą „Tegul kalba, kad tai nėra meilė“ Bažnyčiai spėjamai neįtiko todėl, nes dainoje yra žodis „vaivorykštė“, o ši yra tapusi LGBT simboliu. Kadangi tiek TTP, tiek vyskupai skelbia, jog LGBT yra grėsmė tautinėms ir katalikiškoms tradicijoms, vaivorykštę aukštinanti daina negali skambėti Bažnyčioje.

Spėjama, jog draudžiamų dainų sąrašo idėjos autorius yra konservatyviomis pažiūromis garsėjantis 69 metų vyskupas Piotras Libera. Pastarasis yra vienas aktyviausių visiško abortų uždraudimo šalininkų, kritikuoja dirbtinį apvaisinimą, LGBT ir ES.

Tačiau kai kurie internautai gyrė kunigų sumanymą cenzūruoti melodijas per vestuvių ceremoniją Bažnyčioje. Nes esą pasitaiko, jog per šią ceremoniją kartais skamba laidotuvių melodija iš filmo apie JAV mafiją „Krikštatėvis“ arba angliškuose tekstuose yra aukštinami neįpareigojantys santykiai ir net meilužiai.

Pasigirdus visuotinai kritikai Plocko vyskupija pareiškė, jog draudžiamų per vestuves groti dainų sąrašo nebus. Bus sudaromas užtat pageidautinų melodijų sąrašas, kurį gaus visi specialius kursus vyskupijoje baigusieji. Sumanymo rengti tokius kursus vyskupija neatšaukė.

Apžvalgininkai ragina nesistebėti šiuo Bažnyčios sumanymu, ir primena, jog pernai vienos Gdansko bažnyčios kieme buvo surengtas eretiškų knygų bei filmų deginimas. Kunigų paraginti tikintieji sunešė ir į laužą metė knygas bei filmus apie Harį Poterį, jogą, astrologiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.