Lenkiją krečia PVM skandalas: mokestinėje aferoje akys krypsta ir į ministrus

Lenkijos dienraštis „Rzeczpospolita“ tvirtina, jog į keliolika metų užsitęsusią mokestinę sukčiavimo aferą įsivėlė aukšti šalies pareigūnai, net ministrai.

 ​Lenkijos dienraštis „Rzeczpospolita“ tvirtina, jog į keliolika metų užsitęsusią mokestinę sukčiavimo aferą įsivėlė aukšti šalies pareigūnai, net ministrai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Lenkijos dienraštis „Rzeczpospolita“ tvirtina, jog į keliolika metų užsitęsusią mokestinę sukčiavimo aferą įsivėlė aukšti šalies pareigūnai, net ministrai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Sep 4, 2020, 7:44 PM

Spėjama, jog į ES rengiamas užsienio misijas su diplomatiniais pasais vykdavę dirbti pareigūnai neteisėtai atsiimdavo 23 procentų pridėtinės vertės mokestį (PVM) už Lenkijoje pirktas prekes. Pagal įstatymą taip vadinamą turistinį PVM gali atsiimti tik nuolat už ES ribų gyvenantys asmenys.

Iš tokios privilegijos savotišką verslą yra sukūrę pasienio regionuose gyvenantys ukrainiečiai ir baltarusiai. Pastarieji Lenkijoje perka buitinę techniką ir elektroniką, rūbus, o atgaudami PVM savo tėvynėje minėtus daiktus vėliau parduota brangiau.

Galimybe neteisėtai atgauti beveik ketvirtadalį prekės vertės susiviliojo ir keturi Lenkijos finansų ministerijos specialistai. Išsiųsti dirbti į ES misijas, vyriškiai Lenkijos muitinėje pateikdavo diplomatinį pasą su nuoroda, kad gyvena užsienyje, ir gaudavo užantspauduotą patvirtinimą, jog gali atsiimti PVM.

Vienas iš minėtos ketveriukės specialistų taip susižavėjo galimybe atsiimti PVM, jog ėmė spekuliuoti pigiai įgyta technika. Vyriškis atgavo PVM daugiau kaip už dešimt tūkstančių eurų, ir tuo sudomino vieną akylą muitinės darbuotoją.

Pastarasis surašė savo abejones vadovybei, o ši apie įtartinus PVM atsiėmimus informavo Vyriausybę. Prokuratūrai nagrinėti sukčiavimai buvo perduoti tik po to, kai aferą paviešino „Rzeczpospolita“.

Įdomu ir tai, muitininkų vyriausybei nusiųstame rašte buvo išvardinta keliasdešimt sukčiavusių valdininkų, tačiau prokuratūrai buvo perduota tirti tik keturių minėtų Finansų ministerijos darbuotojų byla.

„Rzeczpospolitos“ teiginių, jog į aferą yra įsivėlę ministrai, policijos, saugumo tarnybų bei finansinės inspekcijos specialistai nepaneigė nei vyriausybe, nei Generalinė prokuratūra. Žurnalo „Newsweek“ teigimu, apie šią aferą valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) sužinojo jau prieš kelis mėnesius, tačiau slėpė ją nuo visuomenės nes nenorėjo kad pakenktų jų kandidatui per prezidento rinkimus.

Apžvalgininkai atkreipė dėmesį, jog per rinkimų kampaniją TTP remiamas prezidentas Andrzejus Duda nieko nebekalbėjo apie PVM mafiją. Iki tol TTP nuolat skelbė, jog ankstesnės vyriausybės pro pirštus žiūrėjo į PVM mokesčių apgaules, nes pelnėsi kartu su mafija.

TTP skelbė, jog dėl prieš tai valdžiusios Piliečių platformos partijos (PPP) aplaidumo PVM mafija pavogė iš biudžeto 250 mlrd. Zlotų (57 mlrd. eurų) ir žadėjo įveikti tą mafiją. Ekonomikos profesorius Slawomiras Dudekas teiginius apie PPP pavogtus milijardus vadina nesąmone, nes tada esą reiktų sakyti, jog per ketverius valdymo metus TTP kartu su PVM mafija pavogė 112 mlrd. Zlotų (25,5 mlrd. Eurų).

Profesorius priminė, jog minėti milijardai yra teorinė pinigų suma, nesurinkta iš PVM mokesčių. Tačiau pasaulyje nėra nė vienos šalies, kuri surenka visus PVM mokesčius, mat dalis prarandama firmoms bankrutavus, dalis dėl legalių mokestinių gudrybių, o tik dalis dėl sąmoningo sukčiavimo.

Vienose ES šalyse nesurenkami PVM mokesčiai sudaro vos kelis procentus, o kitose net keliolika. Lenkijoje 2019 metais buvo nesurinkta 12,08 procentų PVM mokesčių, dvigubai mažiau, nei kad 2013 metais valdant PPP.

Tada į biudžetą nepateko net 25,7 procentai privalomų PVM mokesčių. PPP teisinosi, jog per ekonominę krizę siekė palengvinti verslininkų veiklos sąlygas ir sumažino firmų kontrolę, tačiau TTP įtarinėjo, jog iš sukčiavimų pelnėsi ir PPP politikai.

TTP žadėjo demaskuoti ir nuteisti PVM mafiją, tačiau per keturis metus jokiems politikams nebuvo pateikti kaltinimai talkinus mokestinei mafijai. „Rzeczpospolitos“ teigimu, po pastarojo skandalo kaltinti ankstesnius politikus bus dar sunkiau, nes tapo aišku, jog į PVM aferą įsipainiojo ir patys TTP atstovai bei finansinės inspekcijos specialistai.

Be to, TTP girtis dėl PVM pajamų esą nebegali, nes mokesčių surinkimas trejus metus nebegerėja – kasmet nesurenkama po dvylika procentų. „Rzeczpospolita“ teigia, jog TTP yra verta pagyrų už sugebėjimą likviduoti didelio mąsto PVM sukčiavimus, tačiau pakeisti tautiečių mentalitetą ir atpratinti nuo smulkaus valstybės apgaudinėjimo esą yra lėtesnis ir sunkesnis procesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.