Jungtinė Karalystė iškvietė Rusijos ambasadorių dėl A. Navalno apnuodijimo

Jungtinės Karalystės (JK) užsienio reikalų ministras pirmadienį paskelbė, jog vyriausybė iškvietė Rusijos ambasadorių, kad pareikštų „gilų susirūpinimą“ dėl opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimo.

Maskva neprisiima atsakomybės dėl A.Navalno.<br>zumapress/scanpix nuotr.
Maskva neprisiima atsakomybės dėl A.Navalno.<br>zumapress/scanpix nuotr.
Maskva neprisiima atsakomybės dėl A.Navalno.<br>AP/Scanpix nuotr.
Maskva neprisiima atsakomybės dėl A.Navalno.<br>AP/Scanpix nuotr.
Maskva neprisiima atsakomybės dėl A.Navalno.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Maskva neprisiima atsakomybės dėl A.Navalno.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Maskva neprisiima atsakomybės dėl A.Navalno.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Maskva neprisiima atsakomybės dėl A.Navalno.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 7, 2020, 8:13 PM

„Šiandien JK iškvietė Rusijos ambasadorių Andrejų Keliną, kad parodytų gilų susirūpinimą dėl apnuodijimo“, – tviterio paskyroje rašė užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.

„Tai, kad buvo panaudotas uždraustas cheminis ginklas, yra visiškai nepriimtina ir Rusija turi atlikti išsamų ir skaidrų tyrimą“, – teigė jis.

Vokietijos medikams paskelbus, kad šalyje gydomo A. Navalno organizme buvo rasta nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ pėdsakų, D. Raabas sekmadienį dėl apnuodijimo apkaltino Rusiją.

„Novičiok“ medžiaga 2018 m. Solsberyje, Anglijoje, buvo panaudota, siekiant nunuodyti buvusį Rusijos dvigubą agentą Sergejų Skripalį. S. Skripalis ir jo dukra išgyveno, tačiau benamė moteris, kuri turėjo kontaktą su kvepalų buteliuku, kuriame, kaip manoma, buvo nuodų, po keturių mėnesių mirė.

Nors Maskva atsakomybės už išpuolį nepripažino, Londonas išsiuntė 23 Rusijos diplomatus, o diplomatiniai santykiai tapo dar komplikuotesni nei po ankstesniojo nunuodijimo 2006 m. Rusija taip pat neigė atsakomybę už buvusio KGB agento Aleksandro Litvinenkos, kuris JK sostinės viešbutyje buvo apnuodytas radioaktyviąja medžiaga, mirtį.

D. Raabas teigė, kad yra „visiškai aišku“, jog prieš A. Navalną buvo panaudota „Novičiok“ medžiaga, o su tuo susijusi Rusijos valdžia, nes „Novičiok“ medžiagą sunku gauti, sunku ją kontroliuoti“.

Vokietijos medikams pirmadienį pranešus, kad A. Navalnas buvo išvestas iš dirbtinai sukeltos komos, D. Raabas teigė besiviliantis, jog opozicijos lyderio būklė tik gerės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.