Airija tvirtina, kad B. Johnsono pareiškimas apie ES blokadą yra „tiesiog netiesa“

Vis labiau kaistant deryboms dėl „Brexit“, Airija sekmadienį paneigė Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono pareiškimą, jog Europos Sąjunga (ES) rezga sąmokslą dėl destabilizuojančių naujų barjerų tarp Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos.

 Airija sekmadienį paneigė Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono pareiškimą, jog Europos Sąjunga (ES) rezga sąmokslą dėl destabilizuojančių naujų barjerų tarp Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Airija sekmadienį paneigė Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono pareiškimą, jog Europos Sąjunga (ES) rezga sąmokslą dėl destabilizuojančių naujų barjerų tarp Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-09-13 13:54, atnaujinta 2020-09-13 15:02

„Taip tiesiog nėra, – televizijos kanalui „Sky News“ pareiškė Airijos teisingumo ministrė Helen McEntee. – Bet kokie teiginiai, jog dėl to atsiras nauja siena, yra tiesiog netiesa.“

Pasak ministrės, į Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES sutartį įtrauktas nuostatas dėl Šiaurės Airijos abi šalys suderino siekdamos užtikrinti sąžiningą konkurenciją po „Brexit“ ir nepažeisti 1998 metų taikos sutarties, kuria buvo užbaigti tris dešimtmečius provincijoje trukę neramumai.

Sutartimi taip pat „užtikrinamas Šiaurės Airijos, kaip Jungtinės Karalystės dalies, vientisumas“, pareiškė ji ir pridūrė, jog šiuo dokumentu taip pat „užtikrinama, jog neatsiras jokios naujos kokio nors pobūdžio sienos“.

B. Johnsonas laikraščio „The Daily Telegraph“ šeštadienio numeryje paskelbtame straipsnyje apkaltino ES grasinimais išardyti Jungtinę Karalystę įvedant maisto „blokadą“ tarp Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos.

Britų premjeras taip pat parašė, jog ši ES pozicija pateisina jo vyriausybės siūlomą naują teisės aktą „Brexito“ sutarčiai perrašyti – įstatymo projektą, kuris kelia didelį nerimą Briuselyje, taip pat buvusiems Jungtinės Karalystės ministrams pirmininkams ir jo paties parlamentarams.

Jungtinė Karalystė privalo įgyvendinti išstojimo sutartį, įspėja ES

Jungtinė Karalystė privalo vykdyti savo įsipareigojimą įgyvendinti „Brexit“ sutartį, sekmadienį pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis ir įspėjo, jog ant kortos yra pastatyta šalies tarptautinė reputacija.

Londonui rengiant įstatymo projektą, kuriuo gali būti atmestas sunkiai suderėtas kompromisas dėl Airijos sienos su Jungtinei Karalystei priklausančia Šiaurės Airija, Ch. Michelis tai parašė tviteryje po pokalbio telefonu su Airijos ministru pirmininku Michealu Martinu.

„Atėjo laikas Jungtinės Karalystės vyriausybei vykdyti savo įsipareigojimus. Ant kortos yra pastatytas Jungtinės Karalystės parašo tarptautinis patikimumas“, – parašė Ch. Michelis.

„Išstojimo sutartis turi būti visapusiškai įgyvendinta, turi būti užtikrinta taika ir stabilumas Airijoje ir išsaugotas bendrosios rinkos vientisumas“, – pridūrė jis.

Jungtinės Karalystės vyriausybė trečiadienį pristatė siūlomą naują teisės aktą „Brexit“ sutarčiai perrašyti – įstatymo projektą, kuris kelia didelį nerimą Briuselyje, taip pat buvusiems Jungtinės Karalystės ministrams pirmininkams ir dabartinio premjero Boriso Johnsono parlamentarams.

Pagal Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES sutartį Šiaurės Airija turės specialų statusą, kuriuo siekiama užtikrinti, kad nebūtų sugrąžinta „kietoji“ siena tarp šios teritorijos ir ES priklausančios Airijos. Tokios sienos nebuvimas numatytas 1998 metų taikos sutartyje, kuri užbaigė tris dešimtmečius trukusį kraujo liejimą.

Tačiau B. Johnsonas šeštadienį apkaltino ES grasinimais išardyti Jungtinę Karalystę įvedant maisto „blokadą“ tarp Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier sekmadienį pareiškė, jog protokolas dėl Airijos ir Šiaurės Airijos „nekelia grėsmės Jungtinės Karalystės vientisumui“.

„Šį trapų kompromisą“ su B. Johnsonu ir Jungtinės Karalystės vyriausybe „suderinome siekdami išsaugoti taiką ir stabilumą Airijos saloje“, parašė jis tviteryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.