ES paprašė Kinijos leisti nepriklausomiems stebėtojams apsilankyti Sindziange

Europos Sąjunga (ES) pirmadienį paprašė Kinijos suteikti nepriklausomiems stebėtojams galimybę patekti į Sindziango regioną, kuriame, kaip teigiama, vykdomi didelio masto žmogaus teisių pažeidimai prieš regione gyvenančius musulmonus uigūrus.

ES paprašė Kinijos leisti nepriklausomiems stebėtojams apsilankyti Sindziange.<br>AFP/Scanpix nuotr.
ES paprašė Kinijos leisti nepriklausomiems stebėtojams apsilankyti Sindziange.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2020, 11:03 PM

Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles’io Michelio teigimu, toks prašymas buvo pateiktas per ES vadovų vaizdo konferenciją su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Nors vaizdo konferencijos metu daugiausiai dėmesio buvo skiriama prekybai ir klimato kaitai, taip pat buvo pareikštas ES susirūpinimas dėl naujojo Pekino įvesto nacionalinio saugumo įstatymo Honkongui.

„Nacionalinio saugumo įstatymas Honkongui toliau kelia didelį susirūpinimą“, – teigė Ch. Michelis, pridurdamas, kad „turėtų būti išklausyti demokratiniai balsai Honkonge, saugomos teisės ir išsaugota autonomija.“

Ch. Michelis pažymi, kad ES taip pat nevengė kalbėti kebliais žmogaus teisių klausimais.

„Mes pakartojome savo susirūpinimą dėl Kinijos elgesio su mažumomis Sindziange ir Tibete bei elgesio su žmogaus teisių gynėjais ir žurnalistais“, – teigė Ch. Michelis.

„Paprašėme suteikti galimybę nepriklausomiems stebėtojams patekti į Sindziangą ir paraginome paleisti savavališkai sulaikytą Švedijos pilietį Gui Minhai bei du Kanados piliečius“, – teigė politikas.

Žmogaus teisių gynimo grupių ir ekspertų teigimu, Kinijos Sindziango regione daugiau kaip milijonas uigūrų ir kitų daugiausiai musulmonų mažumos grupių narių yra laikomi auklėjimo stovyklose, kurios labiau primena kalėjimus. Jose jie verčiami atsisakyti savo kultūros ir religijos. Kinija sulaukia vis griežtesnės kritikos dėl žmogaus teisių pažeidimų prieš uigūrus, etninius kazachus, Kirgizijos musulmonus ir kitas musulmonų mažumos grupes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.