S. Cichanouskaja: „Aš esu vienintelė išrinkta Baltarusijos žmonių lyderė“

Opozicionierė Sviatlana Cichanouskaja paskelbė, kad slaptos inauguracijos metu Aliaksandras Lukašenka atsistatydino. Jos žodžiai buvo paskelbti „Telegram“ kanale „Pul Pervoi“.

Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Lukašenka, per trečiadienį surengtą inauguraciją šeštai kadencijai prezidento poste pareiškė, kad Baltarusijos tauta „pakilo į naują savimonės lygį“, nors opozicijos lyderė S.Cichanouskaja užginčijo jo naujo mandato teisėtumą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka, per trečiadienį surengtą inauguraciją šeštai kadencijai prezidento poste pareiškė, kad Baltarusijos tauta „pakilo į naują savimonės lygį“, nors opozicijos lyderė S.Cichanouskaja užginčijo jo naujo mandato teisėtumą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 23, 2020, 3:09 PM, atnaujinta Sep 23, 2020, 3:54 PM

„Žinoma, vadinamoji inauguracija yra farsas. Iš tiesų A.Lukašenka šiandien atsistatydino“, – teigė S.Cichanouskaja. Anot jos, dabar A.Lukašenkos tapo neteisėtais, todėl neturi būti vykdomi.

„Aš, Sviatlana Cichanouskaja, esu vienintelė išrinkta Baltarusijos žmonių lyderė. Mūsų visų tikslas dabar yra sukurti naują Baltarusiją“, – sakė opozicionierė.

Ji taip pat pranešė, kad trečiadienį Europos Sąjungos pareigūnai jai pažadėjo suteikti realią pagalbą, kai Baltarusijoje „nugalės demorkatija“.

A.Lukašenka trečiadienį buvo prisaikdintas Baltarusijos prezidentu, pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Agentūros duomenimis, į inauguracijos ceremoniją buvo pakviesta keli šimtai žmonių, tarp jų aukščiausio rango pareigūnai, parlamentarai, valstybinių struktūrų ir organizacijų, valstybinės žiniasklaidos priemonių vadovai, mokslo, kultūros ir sporto atstovai. Ištikimybę jam prisiekė ir šalies kariškiai.

„Baltarusių kariškiai šiandien po valstybės vadovo Aliaksandro Lukašenkos inauguracijos ceremonijos prisiekė ištikimybę liaudžiai ir prezidentui“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Inauguracijos ceremonijoje dalyvavę įvairių kariuomenės dalių atstovai prisiekė, kad bus „visada pasirengę patikimai ginti Tėvynės suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.

A.Lukašenka, per trečiadienį surengtą inauguraciją šeštai kadencijai prezidento poste pareiškė, kad Baltarusijos tauta „pakilo į naują savimonės lygį“, nors opozicijos lyderė S.Cichanouskaja užginčijo jo naujo mandato teisėtumą.

„Kartą dieviškąja apvaizda Baltarusijos liaudis lengvai ir, tiesą sakant, netikėtai įgijo savo nepriklausomybę. Ir mes ilgai laikėme ją duotybe, kartais nevertinome. O šiandien, per kančias pasiekę šią pergalę, pakilome į naują savimonės lygį“, – per prisaikdinimo ceremoniją kalbėjo A. Lukašenka; jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Aprimę po rinkimų mūšių karštinės pamatėme, kaip bręsta visa mūsų tauta. Ir nors Baltarusija pagal pasaulio standartus yra labai jauna nepriklausoma valstybė, baltarusiai kaip liaudis nebėra vaikai – mes esame tauta“, – pridūrė jis.

„Negaliu, neturiu teisės palikti baltarusių, kurie su valstybiniu kursu susiejo ne tik politines pažiūras, bet ir savo likimą, savo vaikų ateitį; visų, kas liko ištikimas šaliai ir liaudžiai tokiu sunkiu Baltarusijai laikotarpiu“, – sakė A. Lukašenka.

„Valstybės tarnautojai ir žmonės su antpečiais pademonstravo ištvermę, drąsą ir vieningumą“, – pareiškė jis.

„Mūsų valstybingumui buvo mestas precedento neturintis iššūkis – ne kartą išbandytų nepriklausomų valstybių naikinimo patikimų technologijų iššūkis. Tačiau tapome viena iš nedaugelio – galbūt net vienintele – [valstybe], kur „spalvotoji revoliucija“ nesuveikė. Ir tai yra baltarusių, kurie jokiu būdu nenori prarasti šalies, pasirinkimas“, – teigė A. Lukašenka.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad po Minske slapta surengtos inauguracijos Aliaksandras Lukašenka gali būti vadinamas buvusiu Baltarusijos prezidentu ne tik politine, bet ir teisine prasme.

Ministro vertinimu, iš anksto neskelbtoje ceremonijoje priesaiką davęs A. Lukašenka bando imituoti tai, „ko nėra realybėje“, ir tai prisideda prie valdžios represijų prieš žmones.

L. Linkevičius jau anksčiau ne kartą yra pavadinęs A. Lukašenką buvusiu prezidentu. Ministro teigimu, toks epitetas anksčiau buvo grindžiamas moraliniais ir politiniais argumentais, o dabar tam yra ir teisinis pagrindas.

„Jis nuo to netapo mažiau buvęs ir tik pagrietino teisinį aspektą. Kai minėjau, kad moraliai, politiškai mandatas jau kaip ir išeikvotas (...) Dabar, kadangi įvyko šis elementas, kaip jį vadina – inauguracija, tai jis jau nuo dabar yra ir teisiškai buvęs“, – trečiadienį akė L. Linkevičius.

„Matome, kad bandoma imituoti tai, ko nėra realybėje, bet apmaudžiausia, kad nuo to kenčia žmonės, jie toliau bauginami, toliau tęsiasi areštai ir sulaikymai“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Po šios inauguracijos Baltarusijos opozicija ketina surengti neterminuotą protesto akciją.

„Mes niekada nesutiksime su klastojimu ir reikalaujame naujų rinkimų! Kviečiame visus pradėti neterminuotą nepaklusnumo akciją“, – „Telegram“ kanalu parašė opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška.

Vokietija ir Slovakija nepripažįsta A. Lukašenkos prezidentu

Vokietija ir Slovakija nepripažįsta Aliaksandro Lukašenkos Baltarusijos prezidentu, trečiadienį pareiškė vokiečių vyriausybės atstovas ir slovakų URM vadovas.

„Visiškai nebuvo laikomasi minimalių reikalavimų demokratiniams rinkimams. Jie nebuvo nei teisingi, nei laisvi“, – pareiškė Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas, A. Lukašenkai slapta surengus savo įnauguraciją.

Slovakijos užsienio reikalų ministras Ivanas Korčokas taip pat pareiškė, kad jo šalis nepripažįsta A. Lukašenkos legitimiu Baltarusijos prezidentu.

„Aliaksandras Lukašenka, kurio inauguracija įvyko šiandien, neturi legitimumo valdyti savo šalį. Jis yra atsakingas už Baltarusijos prezidento rinkimus, kurie nebuvo nei laisvi, nei teisingi“, – parašė slovakų URM vadovas tviteryje.

„Slovakija stovi Baltarusijos piliečių pusėje“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.