Skandalas: paviešintos D. Trumpo mokesčių deklaracijos sukėlė įtarimų dėl jo finansinės padėties

Donaldas Trumpas sekmadienį sulaukė įtarimų, kad prieš tapdamas JAV prezidentu daug metų mokėjo labai mažai federalinių pajamų mokesčių arba jų nemokėjo išvis.

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 28, 2020, 7:07 AM, atnaujinta Sep 28, 2020, 11:42 AM

Laikraščio „The New York Times“ (NYT) straipsnyje remiantis daugiau kaip 20 metų mokesčių deklaracijomis teigiama, kad prezidentas milijardierius 2016-aisiais, kai laimėjo prezidento rinkimus, sumokėjo tik 750 dolerių (645 eurų) federalinių pajamų mokesčių. Tiek pat jis sumokėjo 2017-aisiais, o 10 iš 15 ankstesnių metų išvis nemokėdavo federalinio pajamų mokesčio, nes deklaruodavo praradęs daug daugiau pinigų nei uždirbęs.

Miglota D. Trumpo finansinė praeitis kursto kontroversiją prieš pirmuosius šių metų rinkimų debatus. Prezidentas, kuris „The New York Times“ straipsnį iškart pavadino „visiškai melagingomis, išgalvotomis naujienomis“, antradienį itin svarbiuose debatuose, kurie bus transliuojami tiesiogiai, susirems su savo varžovu, demokratų kandidatu į prezidentus Joe Bidenu.

Respublikonų lyderis nesilaikė prezidentų tradicijos ir atsisakė paskelbti savo mokesčių deklaracijas. Dėl to jis ilgai kovojo teismuose, tad buvo kilę nemažai spėlionių.

„Visų pirma, aš sumokėjau daug, ir taip pat sumokėjau daug valstijų pajamų mokesčių... Visa tai bus atskleista“, – sakė D. Trumpas, atmesdamas NYT straipsnį.

NYT rašė, kad D. Trumpas savo mokėtinų mokesčių sumą sumažino susigrąžindamas 72,9 mln. dolerių (62,66 mln. eurų) mokesčių. Šiuo metu atliekamas mokesčių inspekcijos auditas dėl šio grąžinimo teisėtumo.

Taip pat pranešama, kad D. Trumpas pasinaudojo mokesčių lengvatomis mokėdamas mokesčius už būstą, orlaivius ir, taip pat, sumokėdamas 70 tūkst. dolerių už kirpėjų paslaugas, kai dalyvaudavo televizijos laidose.

Tuo tarpu jo golfo klubai praneša praradę daug pinigų, o šimtus milijonų dolerių paskolų, už kurias jis asmeniškai laidavo, netrukus reikės grąžinti, nurodo NYT.

 

 

Demokratai nepraleido pro akis šių įtarimų. Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi pareiškė, jog šie duomenys rodo „Trumpo panieką dirbančioms Amerikos šeimoms“, o jos partijos kolega Chuckas Schumeras paragino visus, „kas sumokėjo daugiau federalinių pajamų mokesčių“, pakelti ranką.

„Atrodo, kad prezidentas aplošė mokesčių įstatymus savo naudai ir pasinaudojo teisinėmis kovomis, kad galėtų vėliau sumokėti, ką yra skolingas, arba nemokėti išvis“, – sakoma R. Nealo pareiškime socialiniame tinkle „Facebook“.

„Dabar Donaldas Trumpas yra agentūros, kurią laiko priešininku, bosas. Būtina, kad į IRS (JAV vidaus pajamų tarnybos) [vykdomą] prezidento audito programą ir toliau niekas nesikištų“, – pridūrė R. Nealas.

J. Bideno rinkimų kampanijos komanda tviteryje paskelbė, kiek federalinių pajamų mokesčių sumokėjo mokytojai (7 239 doleriai), ugniagesiai (5 283 doleriai) ir slaugytojai (10 216 dolerių). Visas šias grupes smarkiai paveikė Vakarų pakrantėje siaučiantys miškų gaisrai ar pandemija: du svarbūs dalykai prieš rengiamus rinkimų debatus.

Antradienį milijonai amerikiečių stebės, kaip du priešininkai, vadinantys vienas kitą egzistencine grėsme šaliai, po mėnesius trukusių netiesioginių kovų įžengs į televizijos debatų ringą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.