ES lyderiai lapkritį Berlyne surengs susitikimą santykiams su Kinija aptarti

Europos Sąjungos lyderiai ateinantį mėnesį surengs specialų viršūnių susitikimą aptarti komplikuotiems Europos santykiams su Kinija.

​Europos Sąjungos lyderiai ateinantį mėnesį surengs specialų viršūnių susitikimą aptarti komplikuotiems Europos santykiams su Kinija.<br>SIPA press/Scanpix nuotr.
​Europos Sąjungos lyderiai ateinantį mėnesį surengs specialų viršūnių susitikimą aptarti komplikuotiems Europos santykiams su Kinija.<br>SIPA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2020, 12:56 PM

Lyderiai susitiks lapkričio 16 dieną Berlyne nedalyvaujant Kinijai, rodo atnaujinta Europos Vadovų Tarybos programa.

Susitikimas rengiamas ES sunkiai randant bendrą poziciją dėl griežtesnės pozicijos Pekino atžvilgiu, augant susirūpinimui dėl Kinijos politikos žmogaus teisių srityje ir nesąžiningos prekybos.

Sutikimas buvo įtrauktas į darbotvarkę praėjus kelioms valandoms po to, kai ES lyderiai aptarė ryšius su Kinija užsienio politikai skirtame viršūnių susitikime Briuselyje.

27 Bendrijos šalių vadovai išsakė „rimtą susirūpinimą“ dėl žmogaus teisių pažeidimų Honkonge ir griežtų veiksmų mažumų atžvilgiu, rodo po derybų paskelbtos išvados.

Jie taip pat paragino Kiniją įgyvendinti savo pažadus sumažinti subsidijas kinų įmonėms bei pabrėžė būtinybę „subalansuoti ekonominius santykius“.

ES pirmininkaujanti Vokietija ypač nekantrauja iki metų galo sudaryti ES ir Kinijos investicijų susitarimą. Viršūnių susitikimas Berlyne galėtų padėti Europai sutarti dėl bendros pozicijos.

Kinija sako, kad susitarimas gali būti sudarytas šiais metais, tačiau ES pareigūnai tvirtina, kad jie nesutiks su nenaudingoms sąlygomis tik tam, kad būtų užbaigtos derybos.

Briuselis nori, kad būtų užtikrinta didesnė pagarba intelektinei nuosavybei, atsisakyta įsipareigojimų perduoti technologijas ir sumažintos subsidijos Kinijos valstybės įmonėms.

Viršūnių susitikimas įvyks praėjus kelioms savaitėms po to, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis surengė vaizdo konferenciją su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.