Kirgizijoje vyksta nerimo dėl balsų pirkimo temdomi visuotiniai rinkimai

Kirgizijoje sekmadieni vyksta parlamento rinkimai, rinkėjams ir mažesnėms partijoms nerimaujant, kad praeityje Sovietų Sąjungai priklausiusioje Centrinės Azijos dalyje retai pasitaikančius konkurencinius rinkimus sugadins mėginimai nupirkti balsus.

Kirgizijos prezidentas Sooronbajus Jeenbekovas balsuoja šalies parlamento rinkimuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kirgizijos prezidentas Sooronbajus Jeenbekovas balsuoja šalies parlamento rinkimuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2020, 12:29 PM, atnaujinta Oct 4, 2020, 12:30 PM

Balsavimas visoje šalyje prasidėjo 2 val. Grinvičo (5 val. Lietuvos) laiku ir baigsis 14 val. (17 val. Lietuvos) laiku, o pirmuosius rezultatus tikimasi sužinoti jau vakare.

Autoritarinių valstybių su paklusniais įstatymų leidėjais apsuptoje kalnuotoje Kirgizijoje rinkimai gali būti kontrastas aplinkai regione.

Vis dėlto daugelis stebėtojų įspėja, kad per koronaviruso pandemiją turtingosios partijos gali pasinaudoti galimybe klastoti balsus.

34 metų Aisuluu Alybajeva, dirbanti mokytoja šalies sostinėje Biškeke, naujienų agentūrai AFP teigė besitikinti, kad į parlamentą nepateks tos partijos, „perkančios žmones“, kurių balsai, pasak pranešimų, kartais kainuoja vos 25 JAV dolerius (21 eurą).

Pandemija, kurios metu liepos mėnesį Kirgizijoje fiksuotas užsikrėtimo COVID-19 atvejų ir mirčių pikas, rinkėjams parodė „kaip [pareigūnai] dirba“, teigė A. Alybajeva.

„Kai prasidėjo pandemija, mūsų įstatymų leidėjai išėjo [suplanuotų] atostogų. Aš asmeniškai manau, kad tai yra įžeidimas“, – kalbėjo rinkėja.

Nesutarimai dėl Rusijos

Iš šešiolikos besivaržančių partijų, dvi partijos beveik neabejotinai gaus vietų 120 narių parlamente.

Partija „Birimdik“ („Vienybė“) vertinama kaip lojali prezidentui Sooronbajui Žejenbekovui, o tarp jos kandidatų yra prezidento brolis ir buvęs parlamento pirmininkas Asylbekas Žejenbekovas.

Pagrindinė minėtos partijos varžovė yra „Mekenim Kyrgyzstan“ („Mano tėvynė Kirgizija“), susijusi su įtakinga Matraimovų šeima, kurios atstovas, buvęs muitinės pareigūnas Rajimbekas Matraimovas pernai atsidūrė prieš korupciją protestavusių protestuotojų taikinyje.

Abi partijos pasisako už tolesnę integraciją su Rusijos vadovaujamu Eurazijos Ekonominės Sąjungos bloku, kuri buvo naudinga šimtams tūkstančių Rusijoje dirbančių kirgizų migrantų, kai Kirgizija prisijungė prie bloko 2015 metais.

Visgi „Birimdik“ partijos pirmininkas Maratas Amankulovas sukėlė pasipiktinimo bangą paviešinus jo praėjusių metų komentarus, kad „laikas grįžti“ į Maskvos glėbį.

Varžovai apkaltino jį nuvertinant Kirgizijos nepriklausomybę.

Pirmadienį Sočyje vykusiame susitikime su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu S. Žejenbekovas perspėjo apie „jėgas“, norinčias „įkalti pleištą į [Kirgizijos ir Rusijos] aljansą“, tikriausiai turėdamas galvoje suvereniteto šalininkų mitingą, įvykusį sostinėje Biškeke praėjusį sekmadienį dėl M. Amankulovo komentarų.

Tuo tarpu penktadienį generalinė prokuratūra pranešė tirianti vieną per pranešimų programėles išplatintą vaizdo įrašą, kuriame matyti du slapta nufilmuoti garsaus universiteto studentai viešbučio kambaryje. Įrašu tikriausiai siekta pademonstruoti, jog opozicijos partijos palaiko homoseksualumą, kuris konservatoriškų pažiūrų šalyje yra griežtai smerkiamas.

Opozicijos partijos pareiškė, kad tai buvo bandymas jas apjuodinti prieš rinkimus.

Generalinis prokuroras taip pat tiria kaltinimus, kad viena partija papirko rinkėjus už balsus pasiūliusi anglių.

Politinė drama

Revoliucijos, Kirgizijoje vos per penkerius metus nuvertusios du autoritarinius prezidentus, buvo laikomos 2010 metais, siekiant pažaboti autoritarinį valdymą ir sustabdyti politines kovas, priimtos naujos konstitucijos varomąja jėga.

Rinkimų įstatymai reikalauja, kad 120 narių parlamente nė viena partija neužimtų daugiau nei 65 vietų.

Prezidentas renkamas vienai šešerių metų kadencijai – ši nuostata labai skiriasi nuo tendencijų kaimynėse Kinijoje, Kazachstane, Tadžikistane ir Uzbekistane.

S. Žejenbekovas tikisi bendradarbiauti linkusio parlamento, planuodamas savo ateitį pasibaigus kadencijai 2023 metais. Jo paties pirmtakas ir buvęs protežė Almazbekas Atambajevas šiuo metu yra kalinamas.

Įtampa tarp abiejų politikų išaugo po S. Žejenbekovo pergalės rinkimuose 2017 metais, o pernai pasiekė piką, kai A. Atambajevo rezidencijoje įvyko susišaudymas tarp buvusio prezidento ginkluotų šalininkų ir valstybės saugumo pajėgų, mėginusių jį suimti.

A. Atambajevas buvo sulaikytas dėl neteisėto vieno nusikaltėlių vadeivos paleidimo iš kalėjimo. Birželį politikas buvo nuteistas 11 metų kalėti.

Jis taip pat apkaltintas per reidą žuvusio specialiųjų pajėgų karininko nužudymu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.