Mičigane 13 asmenų apkaltinti sąmokslu pagrobti gubernatorę, pradėti „pilietinį karą“

Mičigane agentai sužlugdė stulbinamą sąmokslą pagrobti valstijos gubernatorę demokratę Gretchen Whitmer, kuris buvo planuojamas mėnesius, net surengiant pagrobimo iš jos atostogų namų repeticijų, ketvirtadienį paskelbė pareigūnai.

Mičigane agentai sužlugdė stulbinamą sąmokslą pagrobti valstijos gubernatorę demokratę Gretchen Whitmer.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Mičigane agentai sužlugdė stulbinamą sąmokslą pagrobti valstijos gubernatorę demokratę Gretchen Whitmer.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2020, 8:19 AM, atnaujinta Oct 9, 2020, 10:25 AM

Šeši vyrai federaliniame teisme buvo apkaltinti sąmokslu pagrobti gubernatorę prieš lapkričio 3 dieną įvyksiančius JAV prezidento rinkimus dėl jos esą „nekontroliuojamos galios“, sakoma teismo dokumentuose.

Atskirai septyni kiti asmenys, susiję su ginkluota grupe „Wolverine Watchmen“, valstijos teisme buvo apkaltinti dėl ketinimų įsiveržti į Mičigano įstatymų leidybos instituciją ir siekti „pilietinio karo“.

Abi šios grupės rengėsi kartu ir planavo „įvairius smurto aktus“, nurodė valstijos policija.

Pagrobimo sąmokslas buvo sekamas rugpjūtį ir rugsėjį, sakoma FTB rašytiniuose parodymuose. Teigiama, kad keturi iš minėtų vyrų planavo trečiadienį susitikti ir „sumokėti už sprogmenis, apsikeisti taktine įranga“.

FTB citavo vieno iš įtariamųjų žodžius, kad G. Whitmer „šiuo metu turi nekontroliuojamą galią“ ir kad „visi geri dalykai turi baigtis“.

„Smurtiniai ekstremistai“

Pasak pareigūnų, sąmokslus padėjo sužlugdyti slapti agentai ir informatoriai. Įtariamieji buvo areštuoti trečiadienį vakare. Šešiems federaliniame teisme apkaltintiems asmenims gali grėsti įkalinimas iki gyvos galvos. Valstijos terorizmu apkaltintiems septyniems asmenims gresia įkalinimas 20 metų.

Federalinis prokuroras Andrew Birge'as pavadino įtariamuosius „smurtiniais ekstremistais“.

Pasak prokuroro, jie aptarinėjo sprogstamųjų užtaisų sprogdinimą, taip pat ir po vienu viaduku, kad nukreiptų policiją nuo rajono prie G. Whitmer atostogų namų, o pagrobimui įsigijo elektros šoko ginklą.

Praėjus kelioms valandoms G. Whitmer dalį kaltės priskyrė prezidentui Donaldui Trumpui, atkreipdama dėmesį, kad jis per praėjusios savaitės debatus su demokratų kandidatu į prezidentus Joe Bidenu nepasmerkė baltųjų viršenybės šalininkų ir vietoje to paragino vieną kraštutinių dešiniųjų grupę „atsitraukti ir budėti“.

„Neapykantos grupės išgirdo prezidento žodžius ne kaip priekaištą, o kaip vienijantį šūkį, kaip raginimą veikti“, – sakė G. Whitmer.

Baltieji rūmai jos komentarą pavadino „keistu“.

J. Bidenas taip pat siekė priskirti dalį kaltės respublikonų prezidentui. „Žodžiai, kuriuos jis ištaria, svarbūs. Kodėl prezidentas tiesiog nepasako sustoti. Sustoti, sustoti, sustoti“, – per kampanijos renginį sakė jis.

49 metų G. Whitmer, kuri buvo minima tarp pretendentų į J. Bideno viceprezidentus ir yra beveik įpusėjusi savo ketverių metų kadenciją, daugelis gyrė už atsaką į koronaviruso krizę. Tačiau respublikonų įstatymų leidėjai ir konservatyvių valstijos rajonų gyventojai ją griežtai kritikavo. Prie valstijos įstatymų leidybos institucijos vyko daug mitingų, tarp jų tokių, kuriuose dalyvavo ginkluoti protestuotojai, raginę ją nušalinti.

G. Whitmer įvedė griežtus suvaržymus žmonių judėjimui ir ekonomikai, nors daugelis jų jau yra panaikinti. Gubernatorė socialiniuose tinkluose apsikeitė kandžiomis pastabomis su D. Trumpu, kuris balandžio mėnesį ragino: „IŠVADUOKIT MIČIGANĄ!“

Teismo dokumentuose nėra požymių, kad įtariamuosius būtų įkvėpęs D. Trumpas. Pareigūnai taip pat viešai nepaskelbė, ar įtariamieji pyko dėl G. Whitmer kovos su koronavirusu priemonių.

Gyveno rūsyje

Nurodoma, kad sąmokslu prieš gubernatorę įtariami Adamas Foxas, Ty Garbinas, Kalebas Franksas, Danielis Harrisas, Brandonas Caserta iš Mičigano ir Barry Croftas iš Delavero. Visi jie, išskyrus B. Croftą, ketvirtadienį pasirodė federaliniame teisme Grand Rapidse. Jie paprašė teismo paskirti jiems advokatus ir buvo sugrąžinti į kalėjimą iki antradienio posėdžio dėl jų suėmimo.

Vienu iš grupės lyderių vadinamas A. Foxas gyveno vienos parduotuvės Grand Rapidse rūsyje. Savininkas sakė, kad jis nenorėdavo nešioti kaukių ir parduotuvėje laikydavo šaunamųjų ginklų.

„Jis buvo nusiteikęs prieš policiją, prieš vyriausybę, – televizijai WOOD-TV sakė Brianas Titusas. – Jis bijojo, kad jei negins [konstitucijos] Antrosios pataisos [dėl teisės turėti ginklų] ir savo teisių, šalis taps komunistinė ir socialistinė.“

Pareigūnai nurodo, kad sąmokslas prieš G. Whitmer tikriausiai užsimezgė per birželį Dubline Ohajuje įvykusį keliolikos žmonių iš kelių valstijų, įskaitant B. Croftą ir A. Foxą, susitikimą, kuriame dalyvavo informatorius.

„Keli nariai kalbėjo apie „tironų“ žudymą ar kokio nors gubernatoriaus „paėmimą“, – sakoma FTB rašytiniuose parodymuose.

„Pilietinis karas“

Valstijos teisme apkaltinti septyni asmenys įtariami tuo, kad aiškinosi, kur gyvena teisėsaugos pareigūnai ir skelbė grasinimus, kuriais siekė „sukurstyti pilietinį karą“, sakė Mičigano generalinė prokurorė Dana Nessel.

Pasak jos, jie taip pat planavo atakuoti valstijos įstatymų leidybos instituciją Lansinge ir pagrobti pareigūnų, įskaitant G. Whitmer.

Nurodoma, kad tarp įtariamųjų esantys Pete'as Musico ir Josephas Morrisonas įkūrė „Wolverine Watchmen“, kurią pareigūnai vadina „antivyriausybine, prieš teisėsaugininkus nukreipta ginkluota grupe“.

Mažiausiai trys iš minimų 13 atsakovų buvo tarp ginkluotų demonstrantų, balandžio 30 dieną patekusių į valstijos senatą po didesnio lauke įvykusio protesto prieš G. Whitmer nurodymą gyventojams dėl koronaviruso neiti iš namų, sakė D. Nessel atstovė.

„Wolverine Watchmen“ nariai periodiškai susitikdavo treniruotis atokiose vietose, rašytiniuose parodymuose teigė valstijos policijos pareigūnas Michaelas Finkas (Maiklas Finkas).

Mičiganas antivyriausybinėmis ginkluotomis grupėmis ėmė garsėti 10-ojo dešimtmečio viduryje, kai jos ėmė organizuotis ir treniruotis kaimiškuose valstijos rajonuose. Jos trumposiomis radijo bangomis, informaciniais biuleteniais ir internetu ėmė skleisti pasipriešinimo „sąmokslui primesti pasaulio vyriausybę ir konfiskuoti ginklus“ žinią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.