Armėnija ir Azerbaidžanas susitarė nutraukti ugnį ir pradėti „turiningas“ derybas

Armėnija ir Azerbaidžanas susitarė nuo šeštadienio vidurdienio nutraukti ugnį ir pradėti „turiningas paliaubas“ dėl Kalnų Karabacho, po Maskvoje ilgai trukusių abiejų šalių diplomatijos vadovų diskusijų pranešė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Paliaubos įsigalios nuo šeštadienio vidurdienio vietos (11 val. Lietuvos) laiku.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Paliaubos įsigalios nuo šeštadienio vidurdienio vietos (11 val. Lietuvos) laiku.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2020, 8:56 AM, atnaujinta Oct 10, 2020, 11:27 AM

Azerbaidžano užsienio reikalų ministro Ceyhuno Bayramov ir Armėnijos diplomatijos vadovo Zograbo Mnacakiano derybos tęsėsi apie 11 valandų. S. Lavrovas sakė, kad kariaujančios šalys susitarė „paskelbti paliaubas nuo spalio 10 dienos 12 val. valandos humanitariniais tikslais“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad paliaubos įsigalios nuo šeštadienio vidurdienio vietos (11 val. Lietuvos) laiku.

Per paliaubas, prižiūrimas Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK), šalys apsikeis žuvusiųjų kūnais ir belaisviais ir kitais jų laikomais asmenimis, sakoma S. Lavrovo perskaitytame pranešime.

„Dėl konkrečių paliaubų parametrų bus susitarta atskirai“, – sakoma pranešime.

Rusijos diplomatijos vadovas taip pat nurodė, kad Armėnija ir Azerbaidžanas susitarė pradėti siekti teritorinio ginčo dėl Kalnų Karabacho ilgalaikio sprendinio.

„Azerbaidžanas ir Armėnija... pradeda turiningas derybas, siekdamos kuo greičiau pasiekti taikų sureguliavimą“, – žurnalistams sakė S. Lavrovas. Jis pridūrė, kad deryboms tarpininkaus Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Minsko grupė - Prancūzija, Rusija ir JAV.

Rugsėjo 27 dieną atsinaujinusios kautynės dėl Kalnų Karabacho – etninių armėnų separatistų kontroliuojamo regiono, atsiskyrusio nuo Azerbaidžano per niokojamą karą 10-ojo dešimtmečio pradžioje – pareikalavo apie 400 žmonių gyvybių ir privertė tūkstančius gyventojų palikti savo namus.

Naujausi susirėmimai buvo smarkiausi nuo 1994 metais paskelbtų paliaubų.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas, anksčiau ne kartą žadėjęs separatistinę provinciją susigrąžinti karinėmis priemonėmis, penktadienį sakė, kad derybos Maskvoje suteikia Armėnijai istorinę galimybę.

„Suteikiame Armėnijai galimybę taikiai išspręsti konfliktą. Tai yra paskutinis jų šansas“, – kreipdamasis į savo tautiečius per televiziją sakė I. Aliyevas.

„Vienintelis būdas išspręsti šį klausimą – mūsų teritorijų išvadavimas“, – kalbėjo jis, Maskvoje prasidėjus diplomatijos vadovų deryboms.

„Nebus jokių derybų, jeigu Armėnijos užsienio reikalų ministras sakys, kad Karabachas priklauso Armėnijai“, – pažymėjo I. Aliyevas.

Tuo metu Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas sakė, kad jo šalis „pasiruošusi atnaujinti taikos procesą“, dalyvaujant tarptautiniams tarpininkams.

Penktadienį ir šeštadienį, prieš įsigaliojant paliauboms, susirėmimai Kalnų Karabache tęsėsi, sakė Armėnijos ir Azerbaidžano gynybos pareigūnai

Azerbaidžano pajėgų paleistos raketos šeštadienį ryte smogė regiono sostinei Stepanakertui, sakė vienas armėnų separatistų pareigūnui.

„Azerbaidžanas prieš kelias minutes vėl smogė raketomis #Stepanakerto civilėms teritorijoms. Kol kas jokių duomenų apie aukas“, – per „Twitter“ parašė Karabacho žmogaus teisių ombudsmenas Artakas Beglarianas.

Vienas AFP žurnalistas Stepanakerte ryte girdėjo du sprogimus.

Tuo metu Azerbaidžano gynybos ministerija paskelbė, kad armėnų pajėgos šeštadienį ryte intensyviai bombardavo civiles teritorijas Azerbaidžane.

„Armėnijos ginkluotosios pajėgos intensyviai apšaudo gyvenamąsias teritorijas Goranbojaus, Tertero, Agdamo, Agdžabedi ir Fiuzuli rajonuose. Azerbaidžanas imasi atsakomųjų priemonių“, – sakoma ministerijos pranešime.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.