Tvyrant įtampai Viduržemio jūros rytuose, Kipro turkai renka naują lyderį

Šiaurės Kipro turkų respublika pasiskelbęs darinys sekmadienį pradėjo balsuoti naujo lyderio rinkimuose, padidėjus įtampai ir šioje padalytoje saloje, ir didesniame Viduržemio jūros rytų regione.

 Šiaurės Kipro turkų respublika pasiskelbęs darinys sekmadienį pradėjo balsuoti naujo lyderio rinkimuose, padidėjus įtampai ir šioje padalytoje saloje, ir didesniame Viduržemio jūros rytų regione.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Kipro turkų respublika pasiskelbęs darinys sekmadienį pradėjo balsuoti naujo lyderio rinkimuose, padidėjus įtampai ir šioje padalytoje saloje, ir didesniame Viduržemio jūros rytų regione.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-10-11 12:12

Rinkimai Šiaurės Kipro turkų respublikoje, kurią pripažįsta tik Ankara, vyksta turkų kariams prieš tris dienas primą kartą po dešimtmečių pertraukos atvėrus apleistą Famagustos miesto pajūrio zoną Varošą, tapusią rajonu vaiduokliu.

Šis žingsnis išprovokavo pasipiktinimą 2004-aisiais į Europos Sąjungą įstojusioje Kipro Respublikoje, kurios gyventojų daugumą sudaro graikiškai kalbantys žmonės ir kuri kontroliuoja du pietinius salos trečdalius.

Šiaurės Kipro turkų respublikos pareigūnai 8 val. vietos (ir Lietuvos laiku) „prezidento rinkimams“ atidarė 738 apylinkes, kurios turi dirbti iki 18 valandos.

Jeigu nė vienas kandidatas negaus bent 50 proc. balsų, du daugiausiai balsų surinkę kandidatai varžysis antrajame rate spalio 18 dieną.

Gyventojai su kaukėmis pradėjo balsuoti vienoje mokykloje Nikosijos šiaurėje, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Šiaurės Kipro turkų respublikoje, kuri buvo įkurta Turkijai 1974-aisiais reagavus į perversmą dėl Kipro prijungimo prie Graikijos ir okupavus šiaurinį salos trečdalį, šiuose rinkimuose balsuoti gali 198 867 registruoti rinkėjai.

Įtampa dėl iškastinio kuro

Rinkimai vyksta rytinėje Viduržemio jūros dalyje tvyrant įtampai tarp Turkijos ir Graikijos bei Kipro dėl planuojamo angliavandenilių telkinių eksploatavimo.

Kipro turkų lyderio rinkimuose dalyvauja 11 kandidatų, tarp jų kadenciją baigiantis dabartinis „prezidentas“ Mustafa Akinci, pagal populiarumą pirmaujantis 72 metų socialdemokratas.

M. Akinci pritaria salos suvienijimui ir ryšių su Ankara silpninimui, todėl pelnė Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano priešiškumą.

Derybos dėl salos suvienijimo įstrigo jam dirbant, pirmiausia dėl dešimčių tūkstančių Šiaurės Kipro turkų respublikoje dislokuotų Turkijos karių išvedimo.

Turkija remia 60 metų nacionalistą Ersiną Tatarą, kuris šiuo metu yra Šiaurės Kipro turkų respublikos „premjeras“.

R. T. Erdoganas antradienį drauge su E. Tataru paskelbė apie dalinį Varošos atvėrimą. Šį buvusį kurortą, kur 8-e dešimtmetyje lankydavosi Holivudo žvaigždės ir kitos įžymybės, gyventojai Kipro graikai paliko per Turkijos invaziją.

Sprendimą įleisti lankytojus į šį apleistą ir aptvertą rajoną pasmerkė M. Akinci ir kiti kandidatai, laikantys tai Turkijos kišimusi į rinkimus.

Sprendimą taip pat griežtai kritikavo Kipro Respublika, Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos, stebinčios buferinę zoną tarp abiejų salos dalių.

Rinkimai taip pat vyksta per ekonominę krizę, kurią dar pasunkino COVID-19 pandemija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.