Minske milicija ardo protestuotojų barikadas: sulaiko demonstrantus, grasina pradėti šaudyti

Baltarusijos saugumo tarnybų pareigūnai pirmadienį vakare ardė barikadas keliuose Minsko rajonuose ir areštavo opozicijos šalininkų protestų dalyvių.

 Baltarusijos milicija grasina panaudoti prieš protestuotojus kovinius šaudmenis.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos milicija grasina panaudoti prieš protestuotojus kovinius šaudmenis.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos milicija grasina panaudoti prieš protestuotojus kovinius šaudmenis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos milicija grasina panaudoti prieš protestuotojus kovinius šaudmenis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos milicija grasina panaudoti prieš protestuotojus kovinius šaudmenis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos milicija grasina panaudoti prieš protestuotojus kovinius šaudmenis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 12, 2020, 8:42 PM, atnaujinta Oct 12, 2020, 11:06 PM

Įvykių liudininkai pasakojo naujienų agentūrai „Interfax“, kad Kamena Horkos rajone milicininkai sulaikė daugiau kaip 10 protestuotojų, o paskui pradėjo ardyti barikadą iš vandens pripildomų plastikinių kelio užtvarų.

Milicija taip pat vaikėsi ir suiminėjo žmones gyvenamųjų namų kiemuose. Į Kamen Horką buvo pasiųsta dešimtys sunkvežimių, vežančių milicijos specialiųjų pajėgų OMON pareigūnus.

Viename iš internete paskelbtų vaizdo įrašų matyti, kaip guminėmis lazdomis ginkluoti kaukėti vyrai, iššokę iš specialiais atpažinimo ženklais nepažymėjo automobilio, pasirinktinai stabdo mašinas ir ieško opozicijos šalininkų naudojamų baltos ir raudonos spalvų vėliavų bei kitokios simbolikos.

Daugelyje kitų gatvių protestuotojai stabdė eismą, išsirikiuodami gyvosiomis grandinėmis ir laikydami baltos ir raudonos spalvos vėliavas.

Baltarusijoje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Baltarusijos milicija grasina panaudoti prieš protestuotojus kovinius šaudmenis

Baltarusijos milicija pirmadienį pagrasino pradėti naudoti prieš protestuotojus kovinius šaudmenis, nes opozicijos demonstracijos prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką esą tampa vis radikalesnės.

„Protestai, daugiausia persikėlę į Minską, darosi organizuotais ir itin radikaliais. Dėl šios priežasties teisėsaugos pareigūnai ir vidaus kariuomenės daliniai nepaliks gatvių ir prireikus panaudos riaušių kontrolės įrangą bei letalinę ginkluotę“, – sakoma Vidaus reikalų viceministro Henadzio Kazakevičiaus pranešime, paskelbtame per susirašinėjimo platformą „Telegram“.

Viceministras tikino, kad opozicijos protestų judėjimas Baltarusijoje „silpsta“, bet tuo pačiu radikalėja.

„Jeigu dieną ir vakare skraidė akmenys, buteliai, peiliai ir išgaląsti strypai... O artėjant nakčiai – barikados ir degančios padangos. Tai neturi nieko bendra su pilietiniais protestais“, – nurodė H. Kazakevičius.

„Susiduriame ne su paprasta agresija, o su kovotojų, radikalų, anarchistų, futbolo aistruolių bandymais pakartoti rugpjūčio pradžios įvykius“, – parašė viceministras.

Pasak jo, „akivaizdu, kad Baltarusiją bandoma sugrąžinti į 10-o dešimtmečio chaosą, priversti eiti liūdnu spalvotąsias revoliucijas išgyvenusių respublikų keliu“.

Taikūs protestai Baltarusijoje prasidėjo A. Lukašenkai pasiskelbus nugalėjus populiarią opozicijos kandidatę Sviatlaną Cichanouskają rugpjūčio 9 dienos prezidento rinkimuose. Opozicijos kandidatė save laiko tikrąją rinkimų nugalėtoja.

Iki šiol Baltarusijos milicija pripažino protestuotojų vaikymui naudojusi tik riaušių malšinimo įrangą, tokią kaip vandens patrankos, guminės kulkos ir kurtinamosios granatos.

G. Kazakevičiaus pirmadienio pareiškimas yra pirmas kartas, kai valdžios pareigūnai atvirai grasina imtis šaunamųjų ginklų prieš opozicijos protestuotojus.

Sekmadienį prieš protestuotojus Minske buvo panaudota vandens patranka ir kurtinamosios granatos, visoje šalyje buvo suimta daugiau nei 700 žmonių, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Pirmadienį Minsko centre eitynes surengė šimtai pensininkų. Milicija prieš šios akcijos dalyvius taip pat naudojo kurtinamąsias granatas.

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį susitarė dėl sankcijų paskelbimo A. Lukašenkai, Bendrijai siekiant didinti įtampą dėl jo režimo vykdomo protestų malšinimo.

ES jau taiko kelionių draudimus 40-iai A. Lukašenkos sąjungininkų, kuriems priskiria atsakomybę už rugpjūčio rinkimų rezultatų, sugrąžinusių jį valdžią, klastojimą ir smurtinį nuo pat rinkimų šalį purtančių masinių protestų slopinimą, be to, įšaldė šių asmenų turtą.

Anksčiau A. Lukašenka išvengė sankcijų, ES viliantis įtikinti jį pradėti dialogą su opozicinėmis jėgomis krizei išspręsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.