Turkija vėl siųs dujų telkinių žvalgymo laivą į Viduržemio jūrą

Turkija vėlyvą sekmadienio vakarą paskelbė vėl siųsianti ginčo su Graikija epicentre atsidūrusi gamtinių dujų telkinių žvalgymo laivą į Viduržemio jūrą. Tikėtina, kad šis žingsnis vėl sukels įtampą tarp Turkijos ir Graikijos.

Turkija paskelbė vėl siųsianti gamtinių dujų telkinių žvalgymo laivą į Viduržemio jūrą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Turkija paskelbė vėl siųsianti gamtinių dujų telkinių žvalgymo laivą į Viduržemio jūrą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2020, 8:14 AM, atnaujinta Oct 12, 2020, 10:37 AM

Turkijos karinis jūrų laivynas teigė, kad laivas „Oruc Reis“ vykdys užduotis regione, įskaitant ir vandenis į pietus nuo Graikijos Kastelorizo salos, nuo pirmadienio iki spalio 22 d.

Rugpjūtį vyko Turkijos ir Graikijos ginčas dėl gamtinių dujų telkinių žvalgymo Viduržemio jūros rytuose. Graikija reiškia pretenzijas į teritorinius vandenis aplink Kastelorizą, tačiau Turkija tvirtina, kad teisės į šiuos vandenis priklauso jai dėl ilgesnės pakrantės.

Ankara pirmą kartą „Oruc Reis“ kartu su karo laivais ginčijamuose vandenyse dislokavo rugpjūčio 10 d., nepaisydama Atėnų ir ES reikalavimo nutraukti misiją.

Dabartinėje „seisminio vertinimo“ misijoje prie „Oruc Reis“ prisijungs dar du laivai – „Ataman“ ir „Cengiz Han“.

Rugsėjį „Oruc Reis“ buvo patrauktas iš ginčijamų vandenų, o Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas tuo metu tikino, kad patraukimu siekia suteikti galimybę diplomatiškai išspręsti nesutarimus.

Vis dėlto, Turkijos pareigūnai tvirtino, kad laive atliekami remonto darbai, po kurių jis sugrįš į Viduržemio jūros žvalgyti gamtinių dujų telkinius.

Graikija piktinasi Turkijos sprendimu vėl pasiųsti tyrimų laivą

Graikijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pasmerkė Turkijos sprendimą vėl pasiųsti į Viduržemio jūros rytus tyrimų laivą, atsidūrusį šalių konflikto dėl teisių į energijos išteklius epicentre.

Šis sprendimas „kelia tiesioginę grėsmę regiono taikai ir saugumui“, rašoma ministerijos išplatintame pareiškime.

Turkija sekmadienį vėlai vakare paskelbė planuojanti vėl pasiųsti į rytinius Viduržemio jūros vandenis tyrimų laivą. Toks žingsnis tikriausiai vėl pakurstys įtampą tarp šalių.

Turkijos karinis jūrų laivynas žinutėje tarptautinei jūrų laivybos telekso sistemai NAVTEX nurodė, kad laivas „Oruc Reis“ nuo pirmadienio iki spalio 22 dienos vykdys veiklą tame regione, įskaitant vandenis prie pietinės graikų Megistės (Kastelorizo) salos pakrantės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?