Portugalijoje – griežti COVID-19 apribojimai

Portugalijoje nuo ketvirtadienio įvedama griežtesnių ribojamųjų priemonių, kad būtų galima suvaldyti COVID-19 atvejų šuolį – į jas įskaitomi griežtesni apribojimai susibūrimams ir didesnės baudos priemones pažeisiančioms įstaigoms, skelbia „Reuters“.

Portugalijoje – griežti COVID-19 apribojimai.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Portugalijoje – griežti COVID-19 apribojimai.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-10-14 19:38

Šalies ministras pirmininkas Antonio Costa taip pat pateiks siūlymą parlamentui įvesti privalomą kaukių dėvėjimą perpildytose lauko erdvėse ir privalomą vyriausybės atsekamosios programėlės naudojimą tam tikriems šalies darbuotojams.

„Žinau, kad daugybė žmonių jau pavargo nuo apribojimų“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė A. Costa.

„Taip pat žinau, kad daugybė žmonių, įskaitant jaunimą, laikosi klaidingo požiūrio, kad jiems (susirgimo) COVID-19 rizika yra mažesnė. Tačiau toks suvokimas yra iliuzija. COVID-19 jums kelia riziką, tačiau taip pat kelia ir didžiulę perdavimo kitiems riziką“, – pridūrė ministras.

Nuo ketvirtadienio susibūrimai bus ribojami iki penkių žmonių. Vestuvėse ir krikštynose galės dalyvauti daugiausiai 50 žmonių, taip pat visiškai uždraudžiami universitetų vakarėliai. Be kita ko, nuo 5 iki 10 tūkst. didinama maksimali bauda įmonėms už apribojimų pažeidimus.

Portugalija, turinti kiek daugiau nei 10 mln. gyventojų, pradžioje buvo pelniusi pagyrų už greitą atsaką į pandemiją. Nuo jos pradžios šalyje užfiksuota palyginti nedaug užsikrėtimo atvejų – 91 193 – ir 2 117 mirčių. Nepaisant to, susirgimų skaičius šalyje pamažu didėja.

Trečiadienį Portugalijoje patvirtintas didžiausias nuo pandemijos pradžios kasdien patvirtinamų infekcijos atvejų skaičius, nustačius 2 072 susirgimus, paskelbė sveikatos priežiūros institucija DGS. Didėjantis atvejų skaičius greičiausiai sutampa su didėjančiomis testavimo apimtimis.

Šiuo metu šalyje esama apie 400 vietinių protrūkių, teigė DGS, pridurdama, kad dauguma naujų koronaviruso atvejų fiksuojama sostinėje Lisabonoje, aplink ją esančiose teritorijose ir šiauriniame šalies regione.

A. Costa sakė, kad vyriausybė nesibaimina įvesti ir daugiau priemonių, jei infekcijos plitimas nelėtės.

Atskiroje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministrė Marta Temido kreipėsi į žmones, kurie norėtų sugrįžti į gyvenimą prieš COVID-19, sakydama, kad „liga dar neišnyko“. „Mums visiems teks itin sudėtingas išbandymas“, – sakė ji.

Pandemija Portugalijos ekonomikoje greičiausiai paliks ilgalaikių randų – vyriausybė prognozuoja, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet susitrauks 8,5 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.