Saudo Arabijai nepavyko prisijungti prie JT Žmogaus teisių tarybos

Saudo Arabijai antradienį nepavyko tapti Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos nare, bet trejų metų kadencijoms buvo išrinktos Kinija ir Rusija.

 Saudo Arabijai antradienį nepavyko tapti Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos nare, bet trejų metų kadencijoms buvo išrinktos Kinija ir Rusija.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Saudo Arabijai antradienį nepavyko tapti Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos nare, bet trejų metų kadencijoms buvo išrinktos Kinija ir Rusija.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2020, 8:24 AM

Žmogaus teisių gynimo organizacijos sveikino Rijado ignoravimą, kuriuo buvo suduotas smūgis karalystės bandymams pagerinti savo įvaizdį tarptautinėje bendrijoje.

Žmogaus teisių tarybos rinkimais „šiandien stulbinamai papriekaištauta Mohammedo bin Salmano“ Saudo Arabijai, tviteryje parašė „Human Rights Watch“ (HRW) vykdomojo direktoriaus pavaduotojas Bruno Stagno, paminėdamas šios šalies sosto įpėdinį.

„Vienintelė neišrinkta šalis, atmesta JT daugumos. Ši karalystė gavo, ko nusipelnė už savo rimtus žmogaus teisių pažeidimus ir karo nusikaltimus užsienyje“, – pridūrė jis.

Antradienį buvo renkama į 15 iš 47 vietų Žmogaus teisių taryboje, kurią teisių gynimo organizacijos ir JAV kritikuoja už žmogaus teisių pažeidimais kaltinamų šalių išrinkimą.

Tačiau tik dėl keturių vietų, skirtų Azijos ir Ramiojo vandenyno regionui, buvo varžomasi – jų siekė penkios valstybės.

Kinija per slaptą balsavimą gavo 139 balsus – gerokai mažiau nei 180 balsų, kuriuos surinko praėjusį kartą 2016 metais.

„[Tai] rodo, kad daugiau valstybių nerimauja dėl labai blogos teisių padėties Kinijoje“, – tviteryje parašė HRW direktorius prie JT Louis Charbonneau.

Pakistanas ir Uzbekistanas buvo išrinkti 169 balsais, Nepalas – 150 balsų.

90 balsų gavusi Saudo Arabija buvo vienintelė neišrinkta valstybė.

„Jei Saudo Arabija nesiims dramatiškų reformų politiniams kaliniams paleisti, savo katastrofiškam karui Jemene užbaigti ir neleis savo piliečiams prasmingai dalyvauti politikoje, ji pasaulyje ir toliau bus parijas“, – sakė balsavimo rezultatus sveikinusios ne pelno organizacijos „Democracy for the Arab World Now“ (DAWN) vykdomoji direktorė Sarah Leah Whitson.

Jos organizaciją įkūrė Saudo Arabijos žurnalistas Jamalas Khashoggi, kurį Saudo Arabijos agentai prieš dvejus metus nužudė karalystės konsulate Stambule.

Rusija ir Kuba buvo tarp 11 be konkurencijos išrinktų šalių. Dėl kiekvieno regiono vietų galėjo balsuoti visos 193 JT narės.

Esant tokiai prieštaringai vertinamai balsavimo sistemai šalys derasi dėl to, kas sieks vietų, ir dažniausiai kandidatės neturi konkurenčių.

Prezidento Donaldo Trumpo sprendimu JAV 2018 metais pasitraukė iš Žmogaus teisių tarybos.

„Šiandien JT Generalinė Asamblėja dar kartą išrinko šalis su atstumiančia žmogaus teisių padėtimi“, – sakoma JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pareiškime.

Jis kritikavo Tarybos narystės taisykles ir sakė, kad jos „sudaro sąlygas į vietas Taryboje išrinkti didžiausias pasaulyje žmogaus teisių pažeidėjas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.