Atsistatydina Kirgizijos prezidentas

Kirgizijos prezidentas Soronbajus Žejenbekovas nusprendė trauktis iš pareigų, ketvirtadienį paskelbė jo spaudos tarnyba.

Kirgizijos prezidentas Soronbajus Žejenbekovas nusprendė trauktis iš pareigų, ketvirtadienį paskelbė jo spaudos tarnyba.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kirgizijos prezidentas Soronbajus Žejenbekovas nusprendė trauktis iš pareigų, ketvirtadienį paskelbė jo spaudos tarnyba.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2020, 11:23 AM, atnaujinta Oct 15, 2020, 12:35 PM

„Aš nesilaikau įsikibęs valdžios. Nenoriu likti Kirgizijos istorijoje kaip prezidentas, kuris liejo kraują ir šaudė į savo piliečius. Todėl nusprendžiau atsistatydinti“, – sakoma pareiškime.

S. Žejenbekovo pareiškime sakoma, kad visuomeninė-politinė situacija Biškeke tebėra įtempta.

„Vakar Žogorku Kenešas (parlamentas) patvirtino vyriausybės sudėtį, aš pasirašiau dekretus,.. bet tai nepanaikino įtampos. Deja, agresija neslūgsta, toliau reikalaujama, kad aš nedelsdamas atsistatydinčiau. Dabartinė padėtis yra artima dvišaliam konfliktui“, – teigiama pareiškime.

Jis paragino buvusį opozicijos deputatą Sadyrą Žaparovą, kuris buvo išvaduotas iš kalėjimo per pastarojo meto neramumus ir tapo šalies ministru pirmininku, taip pat kitus politinius lyderius, kad jie išvestų savo šalininkus iš Biškeko ir grąžintų ramų gyvenimą sostinės gyventojams.

Po ginčijamų spalio 4-osios rinkimų, kurių rezultatai vėliau buvo atšaukti, šalyje prasiveržęs smurtas tapo rimčiausiu iššūkiu S. Žejenbekovui per trejus jo prezidentavimo metus.

S. Žaparovo šalininkai anksčiau ketvirtadienį rinkosi netoli Ala Arčos valstybinės rezidencijos laukti derybų dėl prezidento pasitraukimo rezultatų.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, prie viešbučio „Isyk Kul“, esančio už maždaug pusantro kilometro nuo rezidencijos, susirinko maždaug tūkstantis žmonių.

Anot liudininkų, netoli rezidencijos buvo sutelkti kariškiai ir teisėsaugininkai.

Spalio 9 dieną į Biškeką buvo pasiųsti kariniai padaliniai, kai prezidentas sostinėje įvedė nepaprastosios padėties režimą.

Derybos dėl S. Žejenbekovo pasitraukimo prasidėjo trečiadienį, netrukus po to, kai S. Žaparovas buvo paskirtas vyriausybės vadovu.

Premjeras pažadėjo, kad sieks prezidento atsistatydinimo, nes „to reikalauja tauta“.

Pirmą kartą raginimai prezidentui atsistatydinti nuskambėjo praėjusio savaitės pradžioje vykusiuose mitinguose, kai parlamento rinkimų rezultatais nepatenkintos partijos atsisakė juos pripažinti. Protestuose dalyvavusių politinių partijų „Čon Kazat“ („Didysis žygis“), „Respublika“ ir „Yman nuru“ („Tikėjimo spindulys“) lyderiai pateko į naują vyriausybę.

Prezidentūros spaudos tarnyba savo ruožtu trečiadienį paskelbė, kad S. Žejenbekovas pasiruošęs palikti postą, bet pasitrauks tik po naujų parlamento rinkimų, kurių data dar nepaskirta, nes organizavus juos dabar būtų sunku prognozuoti, kaip toliau susiklostytų įvykiai, o tai pavojinga šaliai.

Spaudos tarnybos duomenimis, trečiadienį derybose dėl S. Žejenbekovo atsistatydinimo dalyvavo prezidento administracijos vadovas Dosalis Esenalijevas, prezidento patarėjas Muratas Šajimkulovas, prezidentūros užsienio politikos grupės vadovas Danijaras Sydykovas ir atstovė spaudai Tolgonai Stamalijeva.

Premjerui derybose atstovavo parlamentarai Talantas Mamytovas, Kurmankulas Zuluševas, taip pat buvęs deputatas Kamčybekas Tašijevas.

Kirgizijos prezidento pareigas laikinai eis parlamento pirmininkas

Atsistatydinus Kirgizijos prezidentui Soronbajui Žejenbekovui, valstybės vadovo įgaliojimus perims parlamento pirmininkas, ketvirtadienį naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė įstatymų leidėjas Dastanas Bekeševas.

Anot jo, pagal Kirgizijos konstituciją, atsistatydinus šalies prezidentui, valstybės vadovo pareigas iki rinkimų vykdys parlamento pirmininkas.

Antradienį įstatymų leidėjai naujuoju parlamento pirmininku išrinko Kanatbeką Isajevą, vadovaujantį provyriausybinei frakcijai „Kyrgystan“. K. Isajevo kandidatūrą iškėlė parlamento daugumos koalicija. Per slaptą balsavimą už jo paskyrimą pasisakė dauguma deputatų.

Kirgizijos prezidento rinkimai turi įvykti per tris mėnesius nuo S. Žejenbekovo atsistatydinimo, nurodė Centrinės rinkimų komisijos narė Atyr Abdrachmatova.

Ketvirtadienį Kirgizijos prezidentas S. Žejenbekovas paskelbė nusprendęs trauktis iš pareigų, kad užkirstų kelią kraujo praliejimui.

„Aš nesilaikau įsikibęs valdžios. Nenoriu likti Kirgizijos istorijoje kaip prezidentas, kuris liejo kraują ir šaudė į savo piliečius. Todėl nusprendžiau atsistatydinti“, – sakoma S. Žejenbekovo pareiškime, išplatintame jo spaudos tarnybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?