Vokietija, Prancūzija ir Lenkija ragina surengti naujus rinkimus Baltarusijoje

Prancūzija, Vokietija ir Lenkija ragina surengti naujus rinkimus, rašoma bendrame vadinamojo Veimaro trikampio šalių užsienio reikalų ministrų pareiškime.

Prancūzija, Vokietija ir Lenkija ragina surengti naujus rinkimus Baltarusijoje.<br>ZUMA/Scanpix nuotr.
Prancūzija, Vokietija ir Lenkija ragina surengti naujus rinkimus Baltarusijoje.<br>ZUMA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2020, 8:09 AM

„Trys mūsų šalys griežtai smerkia Baltarusijos valdžios prievartą ir savavališkus sulaikymus po prezidento rinkimų, kurių rezultatų mes nepripažįstame. Jos (šalys) ragina surengti naujus laisvus ir sąžiningus rinkimus, laikantis tarptautinių standartų ir dalyvaujant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro stebėtojams, be kišimosi iš užsienio“, – rašoma bendrame pareiškime.

Berlyno, Paryžiaus ir Varšuvos atstovai palaiko ESBO pastangas užmegzti dialogą tarp Baltarusijos valdžios ir piliečių, ragina paleisti politinius kalinius ir pradėti bendradarbiavimą pagal ESBO Maskvos mechanizmą.

„Šalys sveikina tvirtą Europos Sąjungos atsaką paskelbiant sankcijas, kurių vykdymą nuolat stebės, ir pasirengimą imtis tolesnių baudžiamųjų priemonių, įskaitant priemones prieš subjektus ir aukšto rango oficialius asmenis, įskaitant Aliaksandrą Lukašenką“, – rašoma dokumente.

Prancūzija, Vokietija ir Lenkija taip pat ragina Europos Komisiją parengti ekonominės pagalbos Baltarusijai ir jos piliečiams planą.

„Sveikiname Vokietijos pilietinės visuomenės programą, skirtą vystyti bendradarbiavimą su pilietine visuomene Rytų partnerystės šalyje ir Rusijoje, kurioje gali dalyvauti lenkų ir prancūzų pilietinės visuomenės atstovai“, – rašoma dokumente.

Pagal šią programą pilietinei visuomenei paremti numatyta skirti apie milijoną eurų.

Baltarusijoje jau du mėnesius vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Rugpjūčio 18 dieną opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos, laikančios save rinkimų nugalėtoja, šalininkai įkūrė Koordinacinę tarybą taikiam valdžios perdavimui organizuoti surengiant naujus rinkimus.

A. Lukašenkos režimas laiko Koordinacinę tarybą antikonstituciniu organu.

Šiuo metu praktiškai visi Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai yra sulaikyti arba išvykę iš Baltarusijos.

Minsko milicija: Baltarusija patrauks atsakomybėn tuos, kas iš užsienio ragina protestuoti

Asmenys, keliantys ultimatumus ir raginantys protestuoti Baltarusijoje, bus patraukti atsakomybėn – ar jie būtų šalyje, ar užsienyje, ketvirtadienį pareiškė vienas aukšto rango teisėsaugos pareigūnas.

„Tie, kas ragina [protestuoti], bet kuriuo atveju bus patraukti... atsakomybėn pagal Baltarusijos įstatymus“, – interviu televizijai ONT pareiškė Minsko miesto vykdomojo komiteto Vidaus reikalų vyriausiosios valdybos vadovas Ivanas Kubrakovas. Pasak jo, tam milicija turi „pakankamai pajėgumų, priemonių ir galimybių“.

„Dirbame drauge su Tyrimų komitetu ir aiškinamės visus žmones, esančius čia ir raginančius iš išorės“, – pažymėjo Minsko milicijos vadovas.

„Baltarusijos Respublikos pilietės ultimatumą vertinu taip: koks ultimatumas ir kas jį gali kelti?“– sakė I. Kubrakovas, atsakydamas į klausimą apie buvusios kandidatės Baltarusijos prezidento rinkimuose Sviatlanos Cichanouskajos ultimatumą ir Minsko milicijos pasirengimą reaguoti į galimas pasekmes.

Baltarusijos opozicijos lyderė S. Cichanouskaja antradienį paskelbė autoritarinio šalies prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui „liaudies ultimatumą“ ir pagrasino nacionaliniu streiku, jeigu valstybės vadovas neatsistatydins, nebus nutrauktas smurtas prieš demonstrantus ir nebus paleisti politiniai kaliniai.

S. Cichanouskaja pareiškė, kad Baltarusijos valdžia šiuos reikalavimus turi išpildyti iki spalio 25 dienos. Priešingu atveju ji pažadėjo, kad šalyje bus paskelbtas nacionalinis streikas ir rengiamos didelės demonstracijos.

Baltarusijoje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Politikos naujokė S. Cichanouskaja laiko save rinkimų nugalėtoja. Ši 38 metų veikėja nusprendė balotiruotis į prezidento postą, kai jos vyras Siarhejus Cichanouskis, taip pat ketinęs mesti iššūkį A. Lukašenkai, buvo įkalintas.

Pastarosiomis savaitėmis Baltarusijos milicija sulaikė tūkstančius demonstrantų. Dėl liudininkų pranešimų apie milicijos smurtą ir sulaikytų asmenų kankinimą tarptautinė bendrija pasmerkė A. Lukašenkos režimą, kuriam Vakarai paskelbė sankcijų.

Baltarusijoje slopinant protestus keli žmonės žuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.