Izraelis ir Bahreinas formalizavo užmegztus diplomatinius santykius

Izraelis ir Bahreinas sekmadienį sudarė sutartį dėl oficialaus diplomatinių santykių užmezgimo, taip pat pasirašė septynis susitarimo memorandumus, dar labiau atveriančius turtingą Persijos įlankos regioną žydų valstybei.

Ministerija taip pat pažadėjo bendradarbiauti su Bahreino užsienio reikalų ministerija<br>ZUMA/Scanpix nuotr.
Ministerija taip pat pažadėjo bendradarbiauti su Bahreino užsienio reikalų ministerija<br>ZUMA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2020, 10:28 AM

Dokumentai, kuriais sukonkretinamas rugsėjo 15 dieną Baltuosiuose rūmuose abiejų šalių pasiektas susitarimas, buvo pasirašyti per ceremoniją, kurioje dalyvavo kitų šalių garbingų svečių ir žurnalistų, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Izraelio delegacija, vadovaujama Nacionalinio saugumo tarybos vadovo Meiro Ben Shabbato, atvyko iš Tel Avivo į Manamą pirmuoju tiesioginiu skrydžiu tarp abiejų valstybių.

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas ir prezidento Donaldo Trumpo specialusis padėjėjas tarptautinėms deryboms Avi Berkowitzas apsilankė Tel Avive prieš prisijungdami prie Izraelio delegacijos pakeliui į Manamą.

Tačiau ceremonijoje nedalyvavo Bahreino karalius Hamadas bin Isa al Khalifa, taip pat sosto įpėdinis ir ministras pirmininkas, nurodė AFP korespondentas.

Sekmadienį abiejų valstybių pareigūnai sutarė užmegzti taikius diplomatinius santykius ir bendradarbiauti ekonomikos, civilinės aviacijos, finansų, ryšių bei žemės ūkio srityse, pažymima Izraelio užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

Ministerija taip pat pažadėjo bendradarbiauti su Bahreino užsienio reikalų ministerija ir pranešė, kad abi šalys sekmadienį susitarė dėl vizų reikalavimo netaikymo diplomatams.

Tuo metu Bahreino užsienio reikalų ministras Abdullatifas al Zayani pareiškė, kad sprendimas normalizuoti ryšius priimamas vadovaujantis „tikėjimu tolerancijos vertybėmis... regione, kurio gyventojai kenčia nuo karų ir konfliktų“.

 

Buvusios varžovės po ceremonijos galės laisvai atidaryti ambasadas viena kitos teritorijoje, sakė A. Berkowitzas ir pridūrė, kad Izraelio atstovybė Manamoje galėtų pradėti veikti per kelis mėnesius.

Diplomatinis atšilimas tarp vienų glaudžiausių Vašingtono sąjungininkų regione yra svarbus perrinkimo siekiančio D. Trumpo pasiekimas užsienio politikos srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?