Lenkiją pasiekė gėdinga žinia iš Norvegijos: išgirdo daug metų kovojusio vyro pagalbos šauksmą

Nacionalistinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) valdomą Lenkiją pasiekė gėdinga žinia iš Norvegijos. Tenykštė valdžia nusprendė suteikti politinį prieglobstį su rasizmu ir ksenofobija kovojusiam Balstogės gyventojui Rafalui Gavelui.

​Nacionalistinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) valdomą Lenkiją pasiekė gėdinga žinia iš Norvegijos. Tenykštė valdžia nusprendė suteikti politinį prieglobstį su rasizmu ir ksenofobija kovojusiam Balstogės gyventojui Rafalui Gavelui.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
​Nacionalistinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) valdomą Lenkiją pasiekė gėdinga žinia iš Norvegijos. Tenykštė valdžia nusprendė suteikti politinį prieglobstį su rasizmu ir ksenofobija kovojusiam Balstogės gyventojui Rafalui Gavelui.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
​Nacionalistinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) valdomą Lenkiją pasiekė gėdinga žinia iš Norvegijos. Tenykštė valdžia nusprendė suteikti politinį prieglobstį su rasizmu ir ksenofobija kovojusiam Balstogės gyventojui Rafalui Gavelui.<br> NTB/Scanpix nuotr.
​Nacionalistinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) valdomą Lenkiją pasiekė gėdinga žinia iš Norvegijos. Tenykštė valdžia nusprendė suteikti politinį prieglobstį su rasizmu ir ksenofobija kovojusiam Balstogės gyventojui Rafalui Gavelui.<br> NTB/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

2020-10-19 07:31

Tokiu būdu šis keturiasdešimtmetis tapo pirmuoju lenku gavusiu politinį kitos šalies prieglobstį po to, kai šalis 1989 metais išsivadavo iš komunistinės sistemos ir ėmė kurti demokratinę valstybę. Suvalkuose gimęs, Varšuvoje germanistiką ir kultūrologiją studijavęs V.Gavelas keletą metų uždarbiavo emigracijoje Prancūzijoje, Ispanijoje, Vokietijoje.

Grįžęs į tėvynę apsigyveno gimtojo Palenkės regiono sostinėje Balstogėje, ir aštuonis metus vadovavo didmeninei vaistų bazei. 2010 metais R.Gavelas įkūrė avangardinį teatrą, po metų inicijavo populiarią ekologinę organizaciją, siekiančią uždrausti laukinių gyvūnų medžioklę.

2013 metais įkūrė Rasizmo ir ksenofobijos aktų registravimo centrą (RKARC). Tai buvo savotiškas protestas prieš vietos policiją ir prokuratūrą, kuri nereagavo į futbolo chuliganų ir nacionalistų organizuojamus kitataučių užpuolimus.

RKARC pavyko atskleisti, jog prokuratūros bei teismų darbuotojai dalyvauja nacionalistų demonstracijose, dėl ko spėjamai ir nereaguodavo į rasistinius nusikaltimus. Policininkai nesugebėjo išaiškinti, kas padeginėjo kitataučių butus, kas sumušė pabėgėlius, kas subjaurojo lietuviškus bei baltarusiškus paminklus.

Dėl teisėsaugos organų pasyvumo Balstogė šalyje buvo pradėta vadinti rasistų centru. Čia vykusiose gausiose nacionalistų demonstracijose buvo šlovinami pokaryje civilius lietuvius bei baltarusius žudę partizanai, o juos kritikuojantys asmenys patirdavo grasinimus, įžeidinėjimus.

RKARC inicijavo akciją, raginančią Balstogės gyventojus rašyti pareiškimus policijai, kad tirtų kas paišo svastikas bei rasistinius šūkių ant sienų.

Po to, kai vienas prokuroras atsisakė kelti dėl to bylas, aiškindamas jog svastika yra senovinis saulės simbolis, kilo pasipiktinimas net Varšuvoje.

Minėtas prokuroras buvo atleistas iš pareigų. Tačiau jį į dar aukštesnes pareigas pakėlė prieš penkerius metus šalį valdyti ėmusi TTP, kurios atstovai nuo seno gausiai dalyvauja nacionalistų paraduose.

R.Gavelas ir toliau skundė ir viešino rasistinius poelgius, tačiau jam buvo iškelta byla už tariamą teatrui ir RKARC suaukotų dalies pinigų pasisavinimą. R.Gavelas kaltinimus neigė ir vadino juos politiniu kerštu, tačiau Balstogės teismas nuteisė jį du metus kalėti.

Nuosprendžiui neįsigaliojus R.Gavelas paspruko su žmona bei vienerių metų dukra į Norvegiją, kur jam buvo suteiktas politinis prieglobstis. Tokį sprendimą Oslas teisino ne tik įrašytais rasistų grąsinimais susidoroti su R.Gavelu, bet ir tvirtinimu, jog Lenkijos teismai neužtikrina objektyvaus proceso.

Prieš tai panašias išvadas paskelbė Nyderlandų ir Airijos teismai, atsisakę išduoti kelis Lenkijoje teisiamus asmenis motyvuodami tuo, jog TTP uzurpavo teismų sistemą ir ši prarado nepriklausomybę. Tokius kaltinimus Lenkijai kelia ir ES, grasinanti finansinėmis nuobaudomis Varšuvai jei nebus atstatytas teismų savarankiškumas.

Norvegijos sprendimas suteikti politinį prieglobstį R.Gavelui pradžiugino Lenkijos Seimo opoziciją. Tačiau TTP remianti žiniasklaida teigia, jog Oslas tokiu būdu paprasčiausiai keršija Varšuvai už tai, jog ši 2019 m. suteikė politinį prieglobstį iš Norvegijos pabėgusiai Siljei Garmo.

Pastaroji pabėgo po to, kai vaikų priežiūros organizacija „Barnevernet“ nusprendė atimti iš jos dukrą ir perduoti auginti kitai šeimai. Spėjama, kad Lenkija tokiu būdu protestavo, jog minėta organizacija atiminėja vaikus iš juos blogai prižiūrinčių lenkų emigrantų.

Varšuvos atsisakymas išsiųsti S.Garmo į Norvegiją ir politinio prieglobsčio jai suteikimas buvo sukėlęs diplomatinį abiejų valstybių konfliktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.