Saudo Arabija atnaujino pamaldas islamo švenčiausioje vietoje

Saudo Arabija sekmadienį, pirmąkart per pastaruosius septynis mėnesius, atidarė pamaldoms švenčiausią islamo vietą ir pagerino sąlygas vadinamajai mažajai piligrimystei (umrai), kad joje galėtų dalyvauti 15 tūkst. maldininkų per dieną, karalystei mažinant suvaržymus, įvestus dėl koronaviruso pandemijos.

Kaukes dėvintiems Saudo Arabijos piliečiams ir karalystėje gyvenantiems užsieniečiams buvo leista melsti Didžiojoje mečetėje šventajame Mekos mieste.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kaukes dėvintiems Saudo Arabijos piliečiams ir karalystėje gyvenantiems užsieniečiams buvo leista melsti Didžiojoje mečetėje šventajame Mekos mieste.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2020, 11:07 AM

Kaukes dėvintiems Saudo Arabijos piliečiams ir karalystėje gyvenantiems užsieniečiams buvo leista melsti Didžiojoje mečetėje šventajame Mekos mieste. Vis dėlto pareigūnai pažymėjo, kad visuomenės sveikatos apsaugos priemonių turės būti griežtai pasoma.

„Šiandien Didžiojoje mečetėje piliečiai ir gyventojai atliko rytines pamaldas (Salat Al-Fajr) Didžiojoje mečetėje, [tarnyboms] pradedant įgyvendinti laipsniško umros atnaujinimo antrąją fazę“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra SPA.

Anksčiau šį mėnesį Saudo Arabija leido atlikti umrą iki 6 tūkst. piliečių ir gyventojų per dieną. Ši musulmonų piligrimystė, kuri gali būti atliekama bet kuriuo metų laiku, kovą buvo įšaldyta dėl koronaviruso pandemijos.

Sekmadienį įsigaliojo suvaržymų švelninimo antroji fazė ir maldininkų, kuriems leidžiama atlikti umrą, skaičius buvo padidintas iki 15 tūkst. per dieną.

Dabar kasdienėse pamaldose Didžiojoje mečetėje galės dalyvauti iki 40 tūkst. žmonių, įskaitant umros maldininkus.

Nuo lapkričio 1 dienos turėtų įsigalioti trečiasis šio plano etapas, kai bus leista atvykti maldininkams iš užsienio. Tuomet umrą atliekančių žmonių skaičius bus padidintas iki 20 tūkst. per dieną, o į Didžiąją mečetę įleidžiama iki 60 tūkst. maldininkų.

Kaip nurodo valstybinė žiniasklaida, tuo pačiu imamasi virtinės prevencinių priemonių.

Musulmonų itin gerbiamo Juodojo akmens, įmūryto į Kaabos statinį Didžiojoje mečetėje, maldininkams nebus leidžiama pasiekti. Hadžą ir umrą atliekantiems piligrimams jį paliesti yra įprasta, bet neprivaloma.

Prieš įleidžiant kiekvieną maldininkų grupę Didžioji mečetė bus dezinfekuojama; tokia pati procedūra bus atliekama ir maldininkams išėjus. Be to, buvo įtaisyti termovizoriai, matuojantys maldininkų kūno temperatūrą, pranešė Mekos valdžia.

Kiekvienais metais umrą paprastai atlieka milijonai musulmonų iš viso pasaulio. Tarnybos nurodė, kad ši piligrimystė vėl galės būti tęsiama ankstesne apimtimi, kai pandemijos grėsmė atlėgs.

Liepos pabaigoje Saudo Arabija organizavo kasmetinę hadžo piligrimystę, kurios mastas buvo mažiausias per pastaruosius dešimtmečius.

Šiemet apeigose galėjo dalyvauti tik iki 10 tūkst. žmonių, jau gyvenančių karalystėje, nors praeitais metais per hadžą į Saudo Arabiją buvo atvykę apie 2,5 mln. maldininkų iš viso pasaulio.

Kaip rodo oficialūs duomenys, nuo COVID-19 pandemijos pradžios Saudo Arabijoje patvirtinta daugiau kaip 342 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir mirė 5 185 užsikrėtusieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.