Trijų jūrų šalių prezidentai aptars bendrus projektus

Pirmadienį Prezidentas Gitanas Nausėda dalyvaus nuotoliniu būdu organizuojamame Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikime, skirtame Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų regiono šalių bendradarbiavimo perspektyvoms bei infrastruktūros projektų plėtrai aptarti.

Prezidentas Gitanas Nausėda, Estijos vadovė Kersti Kaljulaid.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda, Estijos vadovė Kersti Kaljulaid.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2020, 8:46 AM, atnaujinta Oct 19, 2020, 8:53 AM

Šiais metais Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimas organizuojamas nuotoliniu būdu.

Jį sudarys dvi dalys – politinė valstybių prezidentų diskusija ir visuomenei atviras virtualus forumas.

„Lietuva Trijų jūrų iniciatyvą laiko unikalia regionine priemone, gilinančia strateginį bendradarbiavimą su JAV. Transatlantinis ryšys yra mūsų regiono saugumo garantas. Ši platforma nukreipta stiprinti regiono minkštąsias galias per infrastruktūros ir technologijų plėtrą“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Penktus metus gyvuojanti Trijų jūrų iniciatyva buria 12 Europos Sąjungai priklausančių Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų regiono valstybių – Austriją, Bulgariją, Čekiją, Estiją, Kroatiją, Latviją, Lenkiją, Lietuvą, Rumuniją, Slovakiją, Slovėniją ir Vengriją. Iniciatyvos partnerės yra Europos Sąjunga, JAV ir Vokietija.

Iniciatyvos tikslas – paskatinti regiono ekonominį bendradarbiavimą, paspartinti energetikos, transporto infrastruktūros ir skaitmenizavimo plėtrą.

Šiais metais Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių sesiją organizuoja Estija.

Į Taliną dalyvauti susitikime atvyks Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, vienas iš šios iniciatyvos autorių, taip pat Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas, kuriam Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid simboliškai perduos teisę organizuoti kitą šios grupės viršūnių susitikimą.

„Trijų jūrų iniciatyva leis sumažinti investicijų deficitą mūsų regione ir kartu valdyti regioną kaip sparčiausiai augantį Europoje“, – pažymėjo Estijos vadovė.

Pasak K. Kaljulaid, Trijų jūrų regionas „ne vienus metus buvo visos ES ekonomikos variklis ir turi didelį ekonomikos potencialą kurti glaudesnius ryšius. Ši iniciatyva leis mums pavyti likusią Europos dalį.“

Kaip pranešama, virtualiame viršūnių susitikime taip pat virtualiai dalyvaus Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris ir JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.