Australijoje šnipinėjama daugiau nei per Šaltąjį karą, perspėja žvalgybos vadovas

Australijoje šiuo metu vykstantis šnipinėjimas pranoksta net ir Šaltojo karo laikų pastangas prieiti prie konfidencialios informacijos, antradienį parlamentui pareiškė šalies kontržvalgybos tarnybos vadovas ir perspėjo, kad užsienio valstybės aktyviai stebi piliečius ir prie jų priekabiauja.

Kinijos valdžios sulaikytųjų uigūrų intelektualų nuotraukos.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Kinijos valdžios sulaikytųjų uigūrų intelektualų nuotraukos.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-10-20 14:31

Keli australų politikai, priklausantys skirtingoms ideologinėms grupėms, pateko į tyrėjų akiratį, nagrinėjant įtariamas užsienio jėgų įtakos operacijas, ypač vykdomas Kinijos.

Paprastai nekalbūs Australijos slaptųjų tarnybų vadovai pastaruoju metu vis atviriau kalba apie keliamą grėsmę.

„Užsienio šnipų ir jų įgaliotinių, veikiančių prieš Australijos interesus, esama daugiau nei per Šaltojo karo įkarštį“, – sakė Australijos saugumo žvalgybos organizacijos (ASIO) vadovas Michaelas Burgessas.

Jis perspėjo, kad užsienio vyriausybės stebi Australijoje gyvenančias išeivijos bendruomenes ir daro joms spaudimą.

Naujienų agentūros AFP tyrimas parodė, kad tokios veiklos taikiniais tampa iš Kinijos Sindziango regiono pasitraukę etninių uigūrų tremtiniai, gyvenantys Australijoje ir kitose demokratinėse šalyse.

Į Australijos universitetus įstojantys studentai iš Honkongo taip pat praneša apie bauginimą ir grasinimus jų šeimos nariams, gyvenantiems šiame tarptautiniame finansų centre, kurį pernai krėtė masiniai prodemokratinio judėjimo protestai.

Sakydamas kalbą įstatymų leidėjams Kanberoje M. Burgessas tiesiogiai nepaminėjo Kinijos. Tačiau jis pabrėžė, jog užsienio jėgų vykdomas diasporų stebėjimas ir bauginimas „tolygus puolimui prieš Australijos suverenitetą“.

„Nepriimtina, kad Australijoje žmonės gąsdinami vien už tai, kad pasisako už demokratines reformas ar kritikuoja žmogaus teisių pažeidimus“, – sakė ASIO vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą