Žemdirbiai kyla į kovą: prieš gyvūnų mylėtojus – mėšlo ataka

Tokio pažeminimo Lenkijos gyvūnų mylėtojai turbūt nė juodžiausiuose sapnuose neregėjo. Praėjusį sekmadienį radikaliomis akcijomis garsėjanti žemdirbių organizacija „Agrounia“ kai kurių politikų namų vartus užblokavo sukrauta mėšlo krūva.

 ​Tokio pažeminimo Lenkijos gyvūnų mylėtojai turbūt nė juodžiausiuose sapnuose neregėjo. Praėjusį sekmadienį radikaliomis akcijomis garsėjanti žemdirbių organizacija „Agrounia“ kai kurių politikų namų vartus užblokavo sukrauta mėšlo krūva.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 ​Tokio pažeminimo Lenkijos gyvūnų mylėtojai turbūt nė juodžiausiuose sapnuose neregėjo. Praėjusį sekmadienį radikaliomis akcijomis garsėjanti žemdirbių organizacija „Agrounia“ kai kurių politikų namų vartus užblokavo sukrauta mėšlo krūva.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Oct 20, 2020, 11:39 AM, atnaujinta Nov 5, 2020, 5:15 AM

„Agrounia“ savo tinklapyje paviešino akcijos nuotraukas, po kuriomis parašė: „Kai kurie seimūnai, išrinkti kaimo regionuose, pasijautė per aukštai pakilę ir ėmė kelti ranką prieš žemdirbius. Šia akcija mes juos vėl nuleisime ant žemės. Kiekvienas Lenkijos kaimo išdavikas bus paviešintas.“

Pirmą akcijos dieną mėšlo krūva užblokavo ir dvejų seimūnų, valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovų Piotro Polako ir Zbigniewo Babalskio vartus. Pastarieji yra kaltinami tuo, jog kartu su partiečiais balsavo už gyvūnų apsaugą didinančio įstatymo projektą.

Projektui prigijo pavadinimas „J.Kaczynskio penketukas gyvūnams“, mat visus penkis jo pagrindinius principus sugalvojo kates labai mylintis TTP lyderis, 71 metų Jaroslawas Kaczynskis. Nauju įstatymu planuojama uždrausti pramoninį kailinių gyvūnėlių veisimą, ritualinį gyvūnų skerdimą, gyvūnų demonstravimą cirke. Be to, bus draudžiama šunis laikyti pririštus trumpu pavadžiu ir ankštose būdose, bus didinami reikalavimai prieglaudoms ir jų kontroliavimas.

Tokiu įstatymu J.Kaczynskis tikėjosi į TTP pritraukti jaunimą, tačiau projekto svarstymas netikėtai sukėlė didžiules rietenas Seime ir žemdirbių protestus.

Balsuojant Seime dalis TTP atstovų įstatymui nepritarė, už ką autoritariškas J.Kaczynskis sustabdė jų narystę partijoje. Ginčai sukiršijo ne tik TTP su dvejomis smulkesnėmis partnerėmis, bet ir sukėlė opozicinių partijų nesutarimus.

Valstiečių partija pareiškė, jog jei įstatymas bus priimtas, pasitrauks iš opozicinių partijų koalicijos. Už įstatymo priėmimą taip, kaip ir TTP tiesiogiai pasisako ir opozicinė Kairiųjų partija, priglaudusi savo gretose žaliuosius.

Kitose Seimo frakcijose vienybės nėra, ir bijodamos gilesnio konflikto partijos per balsavimą neverčia laikytis vieningo sprendimo. Bijodamos prarasti rinkėjus kaime opozicinės partijos, Senate sudarančios daugumą, įstatymo projektą sušvelnino.

Jame buvo atsisakyta draudimus įgyvendinti jau nuo kitų metų, o pasiūlyta juos nukelti 3-5 metus į ateitį. Siūloma išmokėti kailinių žvėrelių augintojams dideles kompensacijas ir nebedrausti už ritualinį gyvūnų skerdimą.

Dalis politologų spėja, jog jei Seimas atmes Senato pakeitimus ir patvirtins radikalią įstatymo versiją, TTP praras dalį rinkėjų kaime ir dėl to pralaimės kitus Seimo rinkimus. J.Kaczynskis viliasi, jog per tris metus iki kitų rinkimų viskas užsimirš, o didinama socialinė parama kaimiečius paskatins toliau balsuoti už TTP.

Tačiau kailinių žvėrelių augintojų rengiamos protesto akcijos darosi vis gausesnės, o jas ima palaikyti įvairių partijų politikai. „Agrounijos“ lyderis Michalas Kolodziejczakas grasina, jog, priėmus įstatymą, žemdirbiai užblokuos traktoriais kelius ir sustabdys valstybės veiklą.

Dešiniosios Konfederacijos partijos seimūnas Januszas Korvinas-Mike apkaltino vyriausybę pataikaujant kairiesiems „ekofašistams“ ir kenkiant šalies žemės ūkiui.

Kairiųjų seimūnas Andrzejus Rozenekas pareiškė, jog visi gyvūnų mylėtojai senai laukia tokio humaniško įstatymo, ir ragina kolegas atsilaikyti prieš fermerių lobistų spaudimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.