Lenkija pasirašė Danijos gamtinių dujų importo sutartį

Lenkijos valstybės kontroliuojama naftos ir dujų įmonė „Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo“ (PGNiG) pasirašė sutartį dėl gamtinių dujų importo iš Danijos, pasibaigus galioti sutarčiai su Rusijos tiekėju „Gazprom“, pranešė Lenkijos radijas.

Dujos,šiluma,šildymas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dujos,šiluma,šildymas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2020, 1:20 PM

PGNiG sutartis su Danijos bendrove „Orsted“ numato dujų tiekimą į nuo 2023-ųjų 1 mlrd. kubinių metrų metinėmis apimtimis. Per visą sutarties galiojimo laikotarpį iki 2028 metų spalio Lenkija iš Danijos importuos 6,5 mlrd. kubų dujų. „Orsted“ jas tieks iš telkinio Danijai priklausančioje Šiaurės jūros dalyje.

„Siekiama užsitikrinti apsirūpinimą gamtinėmis dujomis pasibaigus susitarimo su „Gazprom“ galiojimui 2022 metų pabaigoje. Pagal pasirašytą naują sutartį gausime daniškų dujų, kurios Lenkiją pasieks vamzdynu „Baltic Pipe“, – teigiama PGNiG pranešime.

Bendrovė pažymi, jog naujoji sutartis sustiprins Lenkijos energetinį saugumą.

Lenkijai strategiškai svarbų vamzdyną „Baltic Pipe“, kuriuo ji gautų skandinaviškų dujų ir galėtų sumažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos, numatyta pradėti jūroje tiesti 2021 metų vasarą, užbaigus beveik metus truksiančius pasiruošimo darbus. Dujotiekis turėtų pradėti veikti iki 2022-ųjų spalio.

Projekto užbaigimas 2022 metų rudenį sutampa su Lenkijos planais nebepratęsti ilgalaikės sutarties su „Gazprom“.

10 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo dujotiekio, kuris iš viso bus 900 kilometrų ilgio, pagrindinė paskirtis – gamtinių dujų tiekimas iš telkinių Šiaurės jūroje per Daniją, Švedijos pakrantę ir Baltijos jūrą į Lenkiją bei jos kaimynes.

Vamzdyną numatyta sujungti su Lenkijos suskystintų gamtinių dujų terminalu Svinouiscyje, kad dujas galima būtų pumpuoti ir atbuline kryptimi – į Švediją ir Daniją.

Europos Sąjunga šio projekto įgyvendinimui skyrė 266,8 mln. eurų finansavimą.

PGNiG per pastarąjį dešimtmetį įsigijo 25-ias dujų gavybos Norvegijos kontinentiniame šelfe licencijas, kad galėtų užtikrinti dujų tiekimą dujotiekiu „Baltic Pipe“, kurio idėja kilo prieš du dešimtmečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.