Antrieji D. Trumpo ir J. Bideno debatai: vienybės pažadai ir arši kova iki paskutinio atodūsio

Ketvirtadienio vakaras JAV politinėje arenoje laukė itin karštas. Dėl JAV prezidento posto kovojantys respublikonas Donaldas Trumpas ir demokratas Joe Bidenas Nešvilyje (Teksaso valstija) surėmė ietis antruose ir paskutiniuose debatuose.

 D.Trumpo ir J.Bideno debatai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpo ir J.Bideno debatai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Bidenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Bidenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpo ir J.Bideno debatai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpo ir J.Bideno debatai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 23, 2020, 4:06 AM, atnaujinta Oct 23, 2020, 5:52 AM

Priešrinkiminės apklausos rodo, kad J.Bideno pozicijos yra stipresnės daugumoje pagrindinių valstijų, tačiau prezidento pareigas dabar einantis D.Trumpas jau prieš ketverius metus įrodė, kad nėra iš kelmo spirtas ir gali paneigti išankstines politologų ir sociologų prognozes.

Pirmieji debatai pasižymėjo chaotiškumu. Abu kandidatai dažnai pertraukinėjo vienas kitą, netrūko asmeninių įžeidimų.

Antruosius debatus vedė „NBC News“ laidų vedėja Kristen Welker. Žurnalistė jau nuo pirmų minučių susilaukė palaikymo socialiniuose tinkluose, kad puikiai tvarkosi su kandidatais ir debatai vyksta žymiai tvarkingiau. Prie to prisidėjo ir sprendimas išjungti kandidatų mikrofonus tuo metu, kai nėra jų pasisakymo ar reakcijos laikas.

Kova prieš koronavirusą

Pirmoji debatų tema buvo apie JAV kovą prieš koronavirusą. Pandemija JAV nusinešė jau daugiau kaip 220 tūkst. žmonių gyvybes.

D.Trumpas tvirtino, kad JAV deda visas pastangas, kad suvaldytų COVID-19 pandemiją. Prezidentas kalbėjo, kad naujienos apie sėkmingą vakcinos sukūrimą žmones pasieks jau kelių savaičių bėgyje, tačiau to garantuoti negalėjo.

COVID-19 šį mėnesį persirgęs D.Trumpas tvirtino, kad jau turi imunitetą koronavirusui, tačiau medikai ir tyrėjai negali patvirtinti, kiek laiko žmogaus organizme išlieka antikūniai, kurie sukuria imunitetą.

Tuo tarpu buvęs viceprezidentas J.Bidenas debatus pradėjo aktyviu prezidento puolimu.

„Tas, kuris yra atsakingas už tiek tūkstančių mirčių nuo COVID-19 Jungtinėse Valstijose, neturėtų būti prezidentu. Tai tas pats žmogus, kuris jums sakė, kad virusas bus pasibaigęs iki šių metų Velykų“, – debatus pradėjo J.Bidenas.

Demokratų kandidatas tvirtino, kad JAV prezidentas neturi konkretaus kovos plano, dėl to šalis gali dar ne kartą suklupti kovodama prieš koronavirusą.

„Negalime užsidaryti rūsyje ir tiesiog pergyventi tai, kaip tai daro Joe“, – debatų metu oponentą pašiepė D.Trumpas.

Taip jis referavo į J.Bideno poziciją sekti mokslininkų rekomendacijomis, jeigu šie sakytų, kad yra būtina vėl uždaryti šalies gyvenimą ir ekonomiką, kad suvaldyti pandemijos plėtrą.

J.Bidenas prezidentui atsakė: „Aš noriu uždaryti virusą, o ne šalį.“

Užsienio valstybių įtaka rinkimams

Antroji debatų tema – saugumas rinkimų metu ir užsienio valstybių įtakos mažinimas. Prieš antruosius debatus Nacionalinės žvalgybos direktorius Johnas Ratcliffe'as paskelbė, kad Rusija ir Iranas prieš Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus gavo informacijos apie JAV rinkėjus ir ėmėsi veiksmų viešajai nuomonei paveikti.

J.Bidenas tvirtino, kad kiekviena šalis, kuri bandys paveikti JAV prezidento eigą, sulauks griežto atsako, jeigu jis bus išrinktas prezidentu.

Tuo tarpu D.Trumpas užsipuolė J.Bideną, kad šis yra gavęs 3,5 mln. JAV dolerių iš Rusijos, tačiau buvęs viceprezidentas išsigynė nuo tokių kaltinimų.

„Ką slepi?“ – klausė D.Trumpas.

„Aš niekada nesu paėmęs nė cento iš jokio šaltinio užsienyje“, – atkirto J.Bidenas.

Kandidatai ietis vėl surėmė kalbėdami apie D.Trumpo mokesčių deklaracijas, kurias jis žada paskelbti jau nuo 2016 metų, kada tapo JAV prezidentu.

„Parodyk tai. Tiesiog parodyk tai. Nustok žaisti“, – prezidentą puolė J.Bidenas.

Debatų vedėja paklausė D.Trumpo apie santykius su Šiaurės Korėja. Prezidentas atsakė, kad santykiai yra puikūs, tačiau J.Bidenas sureagavo, kad santykiai iki karo pradžios buvo puikūs ir su nacistinės Vokietijos fiureriu Adolfu Hitleriu. Buvęs viceprezidentas J.Bidenas tvirtino, kad mėginant pažaboti Pchenjano grėsmę jis pasitelktų ir Kinijos pagalbą.

Amerikiečių sveikatos apsauga

Toliau kandidatų diskusija pasisuko apie amerikiečių sveikatos apsaugą.

„Mes norime tai nutraukti“, – apie „Obamacare“ sveikatos apsaugos planą kalbėjo D.Trumpas.

„Sveikatos apsauga nėra privilegija, tai yra žmogaus teisė. Kiekvienas turi teisę turėti prieinamą sveikatos apsaugą“, – tvirtino J.Bidenas.

Buvęs viceprezidentas kalbėjo: „Aš nematau raudonų valstijų ar mėlynų valstijų. Aš matau Jungtines Valstijas.“

Kalba šio debatų segmento metu buvo pasisukusi ir apie imigraciją.

D.Trumpas šioje debatų dalyje pareiškė, kad dažniausiai imigracijos prašymus pateikę migrantai, kurie sulaukia teismo dienos, kada bus svarstomas jų prašymas, yra žemo intelekto žmonės.

Rasistinės problemos

J.Bidenas kalbėjo, kad JAV yra paplitusios institucinio rasizmo praktikos. D.Trumpas šio termino vengė, tačiau tvirtino, kad afroamerikiečiams yra padaręs daugiau nei bet kuris prezidentas nuo Abrahamo Lincolno.

„Aš esu mažiausias rasistas šioje studijoje“, – teigė D.Trumpas. Jis pabrėžė tai, kad į prezidento rinkimus 2016 metais jį paskatino eiti būtent Baracko Obamos ir J.Bideno neveiksnumas rasinės politikos srityje.

JAV prezidentas ne kartą tvirtino, kad J.Bidenas jau turėjo savo progą politikoje ir Baltuosiuose rūmuose, tačiau nieko nepadarė, kad afroamerikiečių bendruomenei būtų gyventi lengviau.

J.Bidenas D.Trumpui atsakė, kad dabar prezidento pareigas einantis verslininkas yra vienas iš didžiausių rasistų prezidentų dabartinėje JAV istorijoje.

Klimato kaita

Kandidatų pozicijos šiuo klausimu buvo aiškios dar prieš prasidedant debatams. D.Trumpas savo laiką išnaudojo kalbėdamas apie tai, kad pasisako už aplinkosaugą, tačiau visi tarptautiniai susitarimai yra nesąžiningi ir žaloja JAV.

D.Trumpas ir toliau dėl aplinkos teršimo kaltino Rusiją, Kiniją. Šias šalis jis vadino „purvinomis“.

Tuo tarpu J.Bidenas pabrėžė, kad suvaldyti klimato atšilimą liko itin mažai laiko, tad yra būtina kuo greičiau veikti.

J.Bidenas kalbėjo, kad ruošiasi vėl prisijungti prie Paryžiaus klimato kaitos susitarimo ir priversti Kiniją atsakyti už vykdomą aplinkos teršimą.

J.Bidenas pabrėžė atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimo svarbą ir užsipuolė D.Trumpą dėl jo praeities pareiškimų, kad vėjo energija sukelia vėžį.

„Aš apie tai žinau daugiau už tave. Tai yra labai brangu ir žudo paukščius“, – kalbėjo JAV prezidentas.

D.Trumpas puolė J.Bideną, kad šis draus skalūnų dujų gavybą, tačiau buvęs JAV prezidentas tai debatų metu paneigė.

Debatai užsibaigė J.Bidenui tvirtinant, kad amerikiečiams laimėjęs rinkimus jis siųs žinią, kad yra visų jų prezidentas. Tuo tarpu D.Trumpas tvirtino, kad yra būtina nugalėti koronavirusą ir grįžti į sėkmingą kelią, kuriame šalis buvo prieš „iš Kinijos atkeliavusį marą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.