Irake protestuotojai siekia atgaivinti pernykštį maištą prieš valdžią

Tūkstančiai irakiečių sekmadienį pasuko link Bagdado legendinės Tahriro aikštės ir itin saugomos Žaliosios zonos, kad paminėtų pirmąsias protestų judėjimo prieš šalies politinę klasę metines.

 Tūkstančiai irakiečių sekmadienį pasuko link Bagdado legendinės Tahriro aikštės ir itin saugomos Žaliosios zonos, kad paminėtų pirmąsias protestų judėjimo prieš šalies politinę klasę metines.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tūkstančiai irakiečių sekmadienį pasuko link Bagdado legendinės Tahriro aikštės ir itin saugomos Žaliosios zonos, kad paminėtų pirmąsias protestų judėjimo prieš šalies politinę klasę metines.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-10-25 15:57

„Tai yra svarbi diena. Esame čia tam, kad užtikrintume judėjimo tąsą“, – maišto epicentre buvusioje aikštėje sakė studentas Mohamedas Ali.

Iš naujo mobilizavęsi protestuotojai kelia tuos pačius reikalavimus – visai valdančiajai klasei pasitraukti. Ji yra kaltinama korupcija ir priklausomybe nuo kaimyninio Irano. Irakas yra antras didžiausias pasaulyje naftos eksportuotojas, tačiau šalis sunkiai išgali sumokėti algas itin išpūstame viešajame sektoriuje dirbantiems žmonėms.

„Mūsų reikalavimai yra tokie patys, kaip ir pernai“, – agentūrai AFP sakė M. Ali.

Pernai spalį kilusių ir kelis mėnesius trukusių protestų metu šimtai tūkstančių demonstrantų Bagdade ir pietiniuose miestuose reikalavo iš esmės keisti politinę sistemą, kuri nesugeba užtikrinti bazinių paslaugų ir atlyginimų.

Anuomet per susirėmimus su saugumo pajėgomis žuvo apie 600 protestuotojų, o dar 30 tūkst. buvo sužeisti. Vėliau judėjimas nusilpo, o pavasarį dėl koronaviruso krizės ir augančios įtampos tarp Jungtinių Valstijų ir Irano protestai nurimo.

Šeštadienį aplink minėtą aikštę ir Žaliąją zoną, į kurią Irako piliečiai neįleidžiami, buvo įrengta karinių patikros punktų ir blokuoti keliai. Itin saugomoje Žaliojoje zonoje yra įsikūręs parlamentas, vyriausybės institucijos ir JAV ambasada. Šią zoną nuo aikštės skiria tiltas.

Riaušių policija pagrindinėse Bagdado gatvėse neleidžia Irako vėliavomis mosuojantiems protestuotojams mėginti pereiti tiltą. Taip pat blokuojami kiti tiltai.

Protestuotojai neturi pagrindinių vedlių, todėl aktyvistai nesutaria, ar likti Tahriro aikštėje, ar judėti link Žaliosios zonos ir rizikuoti, kad vėl kiltų smurto banga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.