A. Lukašenka po pertvarkos susitiko su naujaisiais saugumo vadovais

Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka penktadienį surengė susitikimą su savo naujaisiais saugumo vadovais po išvakarėse atliktos pertvarkos, kurią įgyvendino siekdamas sutvirtinti valdžią, šalį toliau krečiant beprecedenčiams protestams.

 A. Lukašenka po pertvarkos susitiko su naujaisiais saugumo vadovais.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A. Lukašenka po pertvarkos susitiko su naujaisiais saugumo vadovais.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2020, 12:38 PM, atnaujinta Oct 30, 2020, 12:42 PM

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Ketvirtadienį A. Lukašenka paskyrė naują vidaus reikalų ministrą ir apribojo įvažiavimą per sienos perėjas iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Ukrainos, savo sprendimą motyvuodamas koronaviruso pandemija.

Penktadienį autoritarinis prezidentas taip pat paskyrė naują Minsko milicijos viršininką.

Susitikime su naujuoju vidaus reikalų ministru Ivanu Kubrakovu ir sostinės milicijos viršininku Michailu Hrybu A. Lukašenka sakė, kad nuo jų darbo efektyvumo priklauso Baltarusijos „stabilumas ir gerovė“.

45 metų I. Kubrakovas ministro poste pakeitė Juryjų Karajevą, vadovavusį brutaliems jėgos struktūrų veiksmams prieš protestuotojus. Malšinant protestus žuvo keli žmonės, tūkstančiai buvo areštuoti.

Ketvirtadienį buvusi A. Lukašenkos varžovė rinkimuose Svetlana Cichanouskaja – politikos naujokė, įsitraukusi į rinkimų kovą po to, kai jos vyrui, populiariam tinklaraštininkui buvo uždrausta užregistruoti savo kandidatūrą ir jis buvo suimtas, pareiškė, jog pertvarka rodo, kad A. Lukašenkos „valdžia silpnėja“.

„Jis daro šiuos nenuoseklius sprendimus, nes yra apimtas panikos“, – sakė šiuo metu Lietuvoje esanti S. Cichanouskaja savo „Telegram“ kanale.

Dešimtys tūkstančių baltarusių kiekvieną sekmadienį išeina į gatves protestuoti prieš A. Lukašenkos valdymą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Anksčiau S. Cichanouskaja paskelbė „ultimatumą“, ragindama nuo spalio 26 dienos pradėti „visuotinį streiką“, jeigu A. Lukašenka nepatenkins protestuotojų reikalavimų.

Pirmadienį opozicijai paskelbus streiką, valdžia sulaikė beveik 600 žmonių.

Ekspertai sako, kad Baltarusija yra atsidūrusi aklavietėje, Maskvos palaikomam A. Lukašenkai atsisakant atsistatydinti, o opozicijai nerandant būdų priversti jį pasitraukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.